Ministerul condus de Ligia Deca transmite că lucrează la aceste legi împreună cu Ministerul Muncii, cel al Finanțelor și cel al Investițiilor și Proiectelor Europene, dar nu amintește în comunicat nimic despre greva generală care a paralizat, începând cu această dimineață, învățământul românesc.
Este vorba de cadrul legal pentru „acordarea unui bonus pentru profesorii debutanți” și „acordarea unor stimulente financiare pentru profesorii care sunt încadrați în unități de învățământ din zone defavorizate”.
„Menționăm că acordarea unor stimulente financiare pentru cadrele didactice care își desfășoară activitatea în unități de învățământ din zone defavorizate este unul dintre obiectivele cuprinse în proiectul Legii învățământului preuniversitar, care se află, astăzi, la vot, în plenul Senatului României”, se mai precizează în comunicatul Ministerului Educației.
Sindicalist: „Nu suntem asistaţi social”
Măsurile au fost propuse și duminică de guvernanți la negocierile cu sindicaliștii din educație, acestea fiind respinse de reprezentanții cadrelor didactice.
„Fără supărare, reacţia colegilor noştri din teritoriu a fost foarte clară: nu avem nevoie de aşa ceva (de stimulente – n.r.), nu suntem asistaţi social, nu asta cerem noi în momentul de faţă”, a declarat duminică searp preşedintele Federaţiei sindicatelor din educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, la postul B1 TV, citat de News.ro.
O altă măsură pentru care se pregătesc acte normative se referă la „salarizarea întregului personal nedidactic din învățământul de stat, la nivelul grilelor prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, pentru anul 2022”, se mai arată în comunicat.
Concret, potrivit estimărilor Ministerului Educației, ar fi vorba despre o creștere de aproximativ 9% a salariului până la finalul acestui an „pentru cei aproape 55.000 de beneficiari din învățământul preuniversitar și 10.000 din învățământul superior”. Impactul bugetar al măsurii a fost estimat la 90 de milioane de lei.
Ce cer profesorii
Între timp, luni dimineață, peste 150.000 de profesori din întreaga țară au intrat în grevă, alături de câteva zeci de mii de angajați din cadrul personalului auxiliar și nedidactic.
Sindicatele din învățământ cer majorarea salariilor „în conformitate cu importanța socială a muncii prestate”, astfel încât salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, adică să pornească de la 4.000 de lei; indexarea anuală a salariilor personalului plătit din fonduri publice cu rata inflației să devină o regulă și plata orelor suplimentare pentru personalul didactic auxiliar și nedidactic.
De asemenea, pe lista cerințelor apar acordarea de sporuri, acordarea unor drepturi prevăzute de lege și de contractele colective de muncă – decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar sau compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat -, precum și creșterea anuală a investițiilor din învățământ.
Foto: Inquam Photos / George Călin
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro