Potrivit statisticii Ministerului Educației, transmisă la solicitarea deputatului PMP Eugen Tomac, în total sunt 8.692 de unități de învățământ care nu au, la acest moment, autorizație de securitate la incendiu (PSI). Din total, 5.907 de școli neautorizate se află în mediu urban și 2.390 în orașe. În curs de autorizare se află 473 de unități de învățământ.

Doar 395 de școli, la nivel național, au autorizația de securitate la incendiu, la zi. Peste 8.000 de clădiri care au ca obiect de activitate învățământul nu necesită autorizație.

Citește și: Peste 600 de unități de învățământ din Capitală nu aveau, în februarie, autorizație de securitate la incendii; Peste 60 de școli nu au nici aviz sanitar de funcționare

”Am cerut Ministerului Educației situația la zi a instituțiilor de învățământ din punct de vedere a autorizației de securitate la incendiu. Cifra este halucinantă. Peste 90 la sută din unitățile de învățământ din România funcționează fără o astfel de autorizație. Mai exact, din totalul de 8.692 de unităţi de învăţământ, doar 395 au autorizaţie PSI, restul de 7.824 nefiind autorizate”, a anunțat Eugen Tomac.

Parlamentul ar putea prelungi termenul pentru autorizația de protecție împotriva incendiilor până la 30 septembrie 2017

Deputatul PNL Florin Roman a propus în Parlament ca termenul până la care poate fi obţinută autorizaţia de securitate la incendiu să fie prelungit până la 30 septembrie 2017. Pentru a intra în vigoare acest termen, legea trebuie să fie promulgată și de președintele Klaus Iohannis.

Proiectul de lege se află la Comisia pentru administraţie publică din Camera Deputaţilor și urmează să intre la votul final, în plenul Camerei Deputaților, săptămâna viitoare, potrivit inițiatorului.

Florin Roman a declarat pentru Libertatea că amendamentul său prevede că, în cazul în care instituțiile au deja finanțarea asigurată pentru rezolvarea problemelor legate de securitatea la incendii, ISU nu are dreptul să le sancționeze.

”Multe școli și spitale au început deja procedurile de autorizare, multe fac aceste modificări și îmbunătățiri cu fonduri europene. Este nevoie însă de timp și ISU trebuie să le dea acest termen pentru remedierea problemelor”, a spus deputatul liberal.

Care a fost traseul legislației privind obligativitatea autorizației PSI

După tragedia Colectiv, Guvernul Ponta a dat o Ordonanță care impunea firmelor condiții mai drastice privind respectarea regulilor anti-incendiu. Ordonanța a ajuns în Parlament în 2016. Aici, parlamentarii un decis un termen de 31 decembrie 2016 pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, adică un an de la adoptarea Ordonanței. Guvernul Dacian Cioloș a prelungit, la rândul lui, acest termen până în iunie 2017, motivând că termenul nu a fost suficient pentru remedierea problemelor din instituții, inclusiv în școli.

Potrivit legii, până la data obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu, răspunderea pentru funcţionarea construcţiilor şi amenajărilor din punct de vedere al asigurării cerinţei de securitate la incendiu revine exclusiv beneficiarilor investiţiilor.

Începând cu data de 01 iulie 2017, constituie contravenție funcţionarea construcţiilor şi amenajărilor fără a deține autorizaţie de securitate la incendiu și se sancționează conform Legii 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, cu modificările și completările ulterioare.

Tragedia Colectiv nu este singura care a avut loc în ultimii ani. Bucureștiul s-a trezit pe 21 ianuarie cu un incendiu în clubul Bamboo, în care se aflau la acel moment aproximativ 300 de persoane. 44 de persoane au fost rănite, atunci, iar una a fost în stare gravă

 
 

Urmărește-ne pe Google News