Înalta Curte de Casație și Justiție a respins pe 19 ianuarie recursul instituției conduse de Ligia Deca în dosarul prin care premierul Nicolae Ciucă a cerut suspendarea analizei tezei sale de doctorat, suspectată de plagiat, iar decizia este definitivă.
În instanță nu s-a ajuns la discuții pe fond, pentru că magistrații au stabilit că Ministerul Educației a depus în afara termenului legal recursul la decizia Curții de Apel București, care dăduse câștig de cauză șefului Guvernului în martie 2022, conform G4media.ro.
În acest context, Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, instituție aflată în subordinea Ministerului Educației, a transmis pentru Libertatea că a depus recursul „cu respectarea termenului legal, atât prin e-mail cât și prin poștă”.
„Referitor la Hotărârea privind tardivitatea recursului depus în dosarul 1057/2/2022, publicata pe site-ul Înaltei Curți de Casație și Justiție în data de 20.01.2023, menționăm faptul că UEFISCDI a depus recursul cu respectarea termenului legal prevăzut în art. 2553 din Codul Civil”, a precizat instituția aflată în subordinea Ministerului Educației.
„Considerăm că UEFISCDI a depus recursul cu respectarea termenului legal”
Conform acesteia, pe 4 iulie, „s-a primit Comunicarea Hotărârii 364/2022, în plic adus de la punctul de control al clădirii din Strada Mendeleev 21-25, clădire care găzduiește și sediul UEFISCDI, la Secretariatul UEFISCDI, camera 321”, iar adresa a fost înregistrata cu nr. 1855/04.07.2022.
UEFISCDI a precizat că a formulat recursul în termen de 5 zile de la data primirii comunicării Curții de Apel.
„Având în vedere aceste aspecte, considerăm că UEFISCDI a depus recursul în dosarul 1507/2/2022 cu
respectarea termenului legal, atât prin e-mail cât și prin poștă, așa cum a procedat în toate dosarele în
care este parte”, se mai arată în punctul de vedere transmis de către instituția aflată în subordinea ministrului Ligia Deca.
Problema de la poartă
Instituția precizează faptul că instanța a luat în considerare data la care sentința a fost comunicată la punctul de control al clădirii unde funcționează UEFISCDI, respectiv 30.06.2022, dar că în imobil sunt multe alte instituții și susține că persoana care a recepționat plicul nu avea atribuții în acest sens.
„Conform datelor prezentate de Instanță, Comunicarea a fost primita in 30.06.2022, de către d-na VB la
punctul de control al clădirii în care UEFISCDI are sediul. Menționăm ca d-na VB nu este angajata UEFISCDI și nu avea atribuții de primire corespondență pentru instituție iar Comunicarea a ajuns la Secretariatul UEFISCDI pe data 04.07.2022, fără nicio informare asupra faptului că a fost primită la o data anterioara”, se arată în document.
În ianuarie 2022, jurnalista Emilia Şercan a susţinut că lucrarea lui Nicolae Ciucă, în baza căreia premierul a devenit doctor în Ştiinţe militare în anul 2003, include conţinut plagiat în cel puţin 42 de pagini din totalul de 138. În replică, Ciucă a negat acuzația și s-a adresat instanţei.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Cata907 • 27.01.2023, 19:44
***… de ce nu te mandresti cu teza ta ? Iti este rusine ?
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.