Concret, proiectul de OUG elimină două alineate din OUG 27/2022 privind obligaţia depunerii la furnizor a unei declaraţie pe propria răspundere de către consumatorii casnici, prin care aceștia să ateste că nu beneficiază de preţ plafonat pentru un alt loc de consum.
De asemenea, în proiect este eliminată şi reglementarea privind nerespectarea depunerii acestei declaraţii care era prevăzută cu amenzi între 100.000 şi 400.000 lei.
În nota de fundamentare a proiectului de OUG, decizia este motivată prin „evitarea facturării diferite a consumatorilor casnici proprietari, în raport cu consumatorii casnici chiriaşi”, a scris news.ro.
Declarațiile vor trebui depuse însă în continuare de familiile cu cel puțin trei copii, de familiile monoparentale și de persoanele cu dizabilități care au nevoie de aparatură medicală pentru a beneficia de un preț de 0,68 lei/kWh, indiferent de consumul înregistrat.
Proiectul a fost pus în transparență la câteva ore după ce PSD a transmis că va propune în viitoarea ședință a coaliției de guvernare ca Executivul să dispună „în regim de urgență” eliminarea obligativității depunerii unei declarații pe proprie răspundere în care trebuie precizat locul de consum pentru prețurile plafonate la energie, iar liberalii au anunțat și ei, prin ministrul energiei, Virgil Popescu, că „situația este în curs de rezolvare”.
Cât vor plăti românii la energia electrică
Clienții casnici nu trebuie să depună nicio declarație dacă nu se află într-una din următoarele situații:
- cei care folosesc aparate medicale;
- familiile cu minimum trei copii cu vârsta sub 18 ani;
- şi familiile monoparentale cu cel puţin un copil.
Aceste categorii vor avea un preț de 0,68 de lei/kWh, indiferent de consum, în baza unei declarații pe proprie răspundere care poate fi depusă și online.
După adoptarea Ordonanței de Urgență publicate în transparență, cei care au mai multe locuri de consum nu vor mai fi obligați să depună declarație.
Pentru ceilalți consumatori, plafoanele rămân neschimbate, a informat Digi24. Acestea sunt:
- 0,68 lei/kWh pentru un consum mai mic de 100 de kWh;
- 0,8 lei/kWh pentru un consum între 100 de kWh și 255 de kWh
- peste 255 kWh, dar până în 300 de kWh, doar diferența se plătește la 1,3 lei/kWh;
- 1,3 lei/kWh pentru un consum care depășește 300 de kWh.
Cozi la depunerea declarațiilor, în urma legii din 13 decembrie
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat pe 13 decembrie legea privind „măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale”.
Ulterior, ANRE a anunţat că toţi clienţii casnici, cu un singur loc de consum, beneficiază automat de preţul plafonat la care se încadrează conform consumului lunar, în timp ce românii care au atât adresa de reşedinţă, cât şi adresă de domiciliu, pot beneficia de preţul plafonat, la una dintre cele două adrese, însă numai pe baza unei declaraţii depuse la furnizorul de energie electrică.
Acest lucru a generat nemulțumiri și cozi la depunerea declarațiilor pentru plafonarea prețului la energie.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro