Ministerul susține că a raportat contractele de import de țiței și carburanți din Rusia către Directoratul General pentru Stabilitate Financiară, Servicii Financiare și Uniunea Piețelor de Capital din cadrul Comisiei Europene, dar ultima raportare a fost în data de 22 iulie 2022, adică la câteva luni de la invadarea Ucrainei de către Rusia.
„Ministerul Energiei nu are cunoștință de astfel de tranzacții dacă acestea nu sunt notificate de către operatorii economici. În context, Ministerul Energiei a solicitat sprijinul Autorității Vamale Române în vederea identificării operațiunilor de import – tranzacții punctuale cu livrare în termen scurt (tranzacții spot) – solicitând informarea Ministerului cu privire la agentul economic care derulează operațiunea, datele de contact și tipul operațiunii, astfel încât să poată contacta operatorii economici în vederea completării modelului comun de raportare și, ulterior, să încarce notificările în platforma FSOR”, spune Ministerul Energiei.
Importuri de 450 de milioane de euro
Reamintim, Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (CREA) a arătat în urmă cu o săptămână că mai multe state membre ale Uniunii Europene și G7 importă produse petroliere turcești fabricate din țiței rusesc în valoare de 1,8 miliarde de euro, finanțând astfel mașinăria de război a Rusiei.
Conform raportului, cei mai mari importatori de carburanți produși în Turcia din țiței rusesc sunt România (448 de milioane de euro), Statele Unite (232 de milioane) și Olanda (216 milioane).
Cine e menționat în raport
România importă de la rafinăria STAR, deținută în Turcia de către SOCAR – compania de petrol a Azerbaidjanului, deținută de stat.
În raport se menționează că în rafinăria respectivă se importă petrol de la grupul rus Lukoil, aflat sub sancțiuni.
Atât Lukoil, cât și SOCAR sunt prezente în România.
Lukoil deține rafinăria Petrotel de lângă Ploiești și a treia rețea de benzinării din România, după cele ala Petrom și Rompetrol, cu aproximativ 300 de stații.
SOCAR are la rândul său circa 60 de benzinării în România.
Importuri de petrol din Kazahstan
Ministerul Energiei spune că „operatorii economici au reorientat sursele de aprovizionare pentru rafinăriile proprii către surse de aprovizionare cu petrol provenit din Kazahstan. În acest moment, Kazahstan este unul dintre principalii furnizori de țiței pentru piața din România, dar și pentru piața UE”.
Conform surselor Libertatea, Lukoil importă petrol din Kazahstan, gigantul rus având zăcăminte acolo.
Din Kazahstan este și KazMunaiGaz, societatea de petrol a statului kazah, care deține în țara noastră grupul Rompetrol, care are rafinăria Petromidia și a doua rețea de benzinării ca întindere.
Jean.Popica • 04.10.2024, 12:51
sa fim seriosi...Ministerul Energiei e actionar in Petrom (rafinaria Petrobrazi) si Rompetrol (rafinariile Petromidia si Vega)...plus Conpet, Oil Terminal, etc...e in stransa legatura cu colegu de partid Bolos - Ministerul Finantelor si Anaf...are la dispozitie SRI, SIE, Vama si alte organisme europene....tov ministru ne prezinta cincinale, vome si "raport de activitate la 15 luni de mandat în Ministerul Energiei" (rapoartele obisnuite sunt la 3,6,9,12 luni, nu cand joaca electoral si la impresia artistica)...si zice ca nu stie, nu a mirosit, nu a fost informat, nu banuieste???...sa ia chitara si sa cante o serenada la alta masa...
gavrildragan • 03.10.2024, 06:25
Nici nu mai contează Se trece ca prin brânză la vămile din romania!