Conform proiectului de rectificare bugetară, veniturile bugetului general consolidat se majorează cu 4,32 miliarde de lei, iar cheltuielile cu 5,42 miliarde de lei.
Bugetul consolidat cuprinde bugetul de stat, bugetul de pensii, cel de șomaj, cel de sănătate și bugetele locale.
Publicarea documentului vine după ce Raluca Turcan, ministru al Muncii în Guvernul Cîțu, a spus recent că nu mai sunt bani de pensii, în vreme ce Cseke Attila, ministru interimar al Sănătății în același Cabinet, a avertizat că nu are bani de salarii.
Unde se duc cei mai mulți bani
- Ministerul Finanțelor primește 3,4 miliarde de lei pentru acțiuni generale. Din această sumă, 1,26 miliarde de lei se duc pentru dobânzi, iar 727 milioane de lei pentru Fondul de Rezervă la dispoziția Guvernului.
- Ministerul Sănătății primește 2,45 miliarde de lei, în principal pentru echilibrarea Fondului național unic de asigurări de sănătate, dar și pentru asigurarea banilor necesari până la finalul anului pentru plata doctorilor, personalul cabinetelor medicale școlare sau plata asistenților medicali.
- Ministerul Muncii primește la rândul său 2,195 miliarde de lei pe sold, banii fiind destinați compensării facturilor la energie și gaze, plății alocațiilor, a drepturilor pentru persoanele cu handicap, a indemnizației de creștere a copilului.
- Bugetul asigurărilor sociale de stat, din care se plătesc pensiile, va avea la rândul său un buget mai mare cu 528 de milioane de lei. În cadrul acestuia sunt alocate 520,5 de milioane de lei pentru plata pensiilor și a ajutoarelor sociale.
Bani pentru plata hotărârilor judecătorești
Proiectul de buget mai menționează o alocare suplimentară de 823,9 de milioane de lei pentru Ministerul Justiției, în principal pentru plata drepturilor salariale restante stabilite prin hotărâri judecătorești.
Alte 346,5 milioane de lei se duc către Ministerul Public, pentru plata titlurilor executorii și a debitelor restante către personal.
Agricultura și Transporturile, sacrificate
Cel mai mult s-a tăiat de la Ministerul Agriculturii (2,3 miliarde de lei) și de la Transporturi (757 milioane de lei).
În cadrul ultimului minister, nota de fundamentare a actului normativ menționează că s-au identificat economii la proiectele cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020 (948 milioane de lei), în vreme ce la Agricultură este vorba de 2,3 miliarde la proiectele cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020.
De la Ministerul Energiei s-au luat 172,8 milioane de lei, iar de la Ministerul Economiei 156,4 milioane de lei.
Scandalul lipsei banilor de pensii
Reamintim, Raluca Turcan – ministrul al Muncii în Guvernul Cîțu, a acuzat zilele trecute că nu mai sunt bani de pensii. Aceasta a cerut demisia lui Florin Cîțu din fruntea PNL.
„Florin, eşti dispus să joci la poker până şi banii de pensii. De mai bine de o lună mă țin de capul tău şi-ți spun repetat că de vineri (26 nov) nu mai sunt bani de pensii și de alocaţii pentru că i-ai luat la rectificare doar ca să dai tu bine la cifre în postările de pe Facebook”, a scris Turcan în 22 noiembrie.
Anterior, în data de 17 noiembrie, Cseke Attila – ministru interimar al Sănătății în Guvernul Cîțu, a declarat ministerul nu are bani pentru plata salariilor, conform Mediafax.ro.
„Pentru luna decembrie, care înseamnă salariu pentru munca desfăşurată în luna noiembrie, nu avem asigurată această sumă. Soluţiile pot fi găsite, resurse am înţeles de la Ministerul de Finanţe că există, trebuie găsită soluţia legală, juridică, prin care acest lucru se poate rezolva”, a spus oficialul la Digi24.