Un asemenea sistem e în Suedia

“În Suedia funcţionează de ani buni sistemul denunţătorului. Acolo, oamenii primesc prin poştă scrisori în care sunt informaţi că au de plătit un impozit X, dar li se transmite şi dacă unii dintre vecini au declarat valori de impozitare mult mai mici. Fiscul se bazează pe faptul că oamenii ştiu cel mai bine situaţia vecinilor şi pentru cei care transmit informaţii corecte despre aceştia se aplică scutiri sau li se dă o recompensă”, a declarat Liviu Voinea, secretar de stat în Ministerul Finanţelor. Oficialul va pleca în perioada următoare în Suedia pentru a aprofunda acest sistem şi a vedea cum poate fi implementat şi la noi.
Dar Suedia nu este singura ţară care încurajează acest tip de denunţ, în dorinţa de a strânge mai mulţi bani la buget. Modele de acest gen există şi în Statele Unite, şi în Germania şi se practică pentru a descoperi evazioniştii.

În SUA şi în Germania se plătesc chiar angajaţii băncilor care îi divulgă pe evazionişti

Şi Fiscul din Statele Unite ale Americii are un program pentru denunţători. Astfel, aceştia pot câştiga o recompensă de până la 30% din veniturile recuperate de stat ca urmare a informaţiilor obţinute. În presa de peste Ocean s-a scris recent despre cazul unui fost bancher de la divizia americană a unei bănci elveţiene care a primit o recompensă de 104 milioane de dolari pentru că a divulgat ingineriile financiare prin care grupul ajuta clienţii bogaţi din SUA să-şi mascheze veniturile şi să plătească taxe mai mici. Fiscul a recuperat 4 miliarde de dolari. Autorităţile fiscale din Germania au plătit, în ultimii ani, tot mai mulţi angajaţi ai băncilor elveţiene pentru a obţine informaţii despre nemţii bogaţi care îşi ascund averea în conturi off-shore.

Nicolae Guţă: «N-o să-i mai primesc în curte»


Nicolae Guţă a mărturisit că nu-l mai miră nimic în ţara asta, dar nu i se pare normal ca statul să încurajeze turnătoria şi că probabil se va ajunge la un moment dat la scandaluri între vecini, prieteni şi poate chiar neamuri. “Pot să schimb eu ceva dacă ei vor să dea o astfel de lege? Nu pot. Acum nu o să-mi mai primesc vecinii în curte sau în casă. Asta voi face!”, ne-a declarat manelistul. Mai în glumă, mai în serios, el a spus că dacă o astfel de lege se adoptă, ar trebui să schimbăm proverbul “Dă, Doamne, să moară capra vecinului!” în “Dă, Doamne, să trăiască şi capra vecinului, ca să nu se mai uite la a mea!”.

«Să arunce primul piatra cel care e fără de păcat»


Vali Vijelie este de părere că în România mai toate legile nu sunt bine puse la punct. “Dar ştii cum e, unde-i lege, nu-i tocmeală. Aşa că, dacă ei vor să dea o astfel de lege, valabilă pentru absolut toată lumea, n-avem ce face”. Pe posibilii “turnători” la Fisc, Vijelie îi avertizează: “Să arunce primul piatra cel care e fără de păcat”.

«Nu trebuie să te uiţi în grădina altuia»


Dan Bursuc consideră că o astfel de lege nu respectă cele 10 porunci ale lui Moise. Mai exact, cea în care se spune că nu trebuie să te uiţi în grădina altuia. “Ştiţi cum se spune: să nu te uiţi în grădina altuia, să nu pofteşti la bunul altuia! Cei care se uită peste gard ar trebui să se mulţumească cu ce le-a dat Dumnezeu şi să muncească mai mult, ca să aibă mai mult”.

«Legea nu va aduce beneficii»

Cristian Ţânţăreanu: “Toate legile date pentru a contribui la bunăstarea unei ţări, dacă sunt puse în slujba ţării, sunt bune. Dar nu mi se pare normal şi de bun augur ca toţi neaveniţii să dea legi numai de dragul de a le da. Mulţi dintre guvernanţi, dacă îi iei la întrebări, nu au făcut sau nu au realizat nimic la viaţa lor. Mi se pare că o astfel de lege, dacă nu e bine formulată şi gândită, încurajează turnătoria şi nu aduce beneficii reale la buget”. l Mirela Dinică

«Eu l-aş turna doar pentru 25.000 de lei»

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News