Instituția mai spune că aceste contribuții se vor reduce, același lucru întâmplându-se și în cazul impozitului pe venit, care scade de la 16% la 10%.
Iată ce spune Ministerul de Finanțe pe site-ul său:
”Programul de guvernare 2017 – 2020 conține un pachet de măsuri ce vizează contribuțiile sociale obligatorii, care urmează a se implementa începând cu 1 ianuarie 2018.
Astfel, nivelul contribuțiilor sociale obligatorii urmează să se diminueze cu 4,25 puncte procentuale, respectiv de la 39,25% la 35%. De asemenea, cu aceeași dată de 1 ianuarie 2018, se are în vedere și reducerea cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%.
Aceste contribuții vor fi datorate de către angajat, însă obligația stabilirii, reținerii și plății acestora către bugetele de asigurări sociale va reveni, în continuare, angajatorului.
În acest sens, sumele reprezentând CAS și CASS, care în prezent sunt datorate de angajator în nume propriu vor fi preluate de către angajat. Această măsură va asigura angajatului creșterea punctajului luat în calcul la stabilirea pensiei și implicit o pensie mai mare.
Măsurile nu vor implica creşterea cheltuielilor salariale pentru angajator. Totodată, având în vedere și scăderea cotei de impozit pe venit, nici venitul net al angajatului nu va fi afectat”.
Tudose o negat deja de două ori
Reamintim, premierul Mihai Tudose a negat zilele trecute că se mai face trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat, atât într-o întâlnire cu sindicaliștii, cât și marți, după un eveniment în care Philip Morris a anunțat o investiție de 490 de milioane de euro în România.
Citește și: EXCLUSIV Minivacanța de Sf. Maria: Prețuri ca la Saint Tropez pe cazare ca la Ciorogârla
Efecte adverse
În cazul în care se realizează această trecere a contribuțiilor de la angajator la angajat, peste 600.000 de români se pot trezi că trebuie să plătească mai mult la stat din 2018, bugetarii ar urma să aibă majorări salariale apropiate de zero, iar toți angajații din privat ar putea avea salariul redus cu 20%, după cum scria Libertatea în urmă cu câteva zile.
Cei 600.000 care vor fi cei mai afectați sunt persoane fizice autorizate (PFA), agricultori și cei care trăiesc din chirii.
Pe de altă parte, scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10% era parte a impozitului pe gospodărie, nu ca plan generalizat.
Citește și: Cât plătea preotul-cântăreț Cristian Pomohaci pentru o partidă de amor. Dezvăluiri șocante