Controlul realizat de Ministerul Finanțelor arată că atribuirea de către Primăria Sectorului 1, condusă la acel moment de Andrei Chiliman, a contractului de salubritate către compania Romprest a fost realizată „în mod defectuos, cu nerepectarea prevederilor legale”.

Contractul cu Romprest a fost atribuit printr-o procedură de licitație deschisă, dar pe care Sectorul 1 a pregătit-o și a derulat-o cu nerespectări flagrante ale prevederilor legale, în scopul explicit de a atribui contractul către Romprest, procedura de atribuire nefiind altceva decât o formalitate

Constatare a inspecției realizate de Ministerul Finanțelor:

Totodată, contractul „a fost încheiat și derulat în mod defectuos, cu nerespectarea prevederilor legale, inclusiv în ceea ce privește tarifele facturate de Romprest și achitate de Sectorul 1 din fonduri publice fără bază legală și/sau contractuală”, se mai arată în document.

Controlul arată că Primăria Sector 1 trebuie să recupereze un prejudiciu de 243,8 milioane lei | Foto document: G4Media

Potrivit documentelor, Romprest și-a aprobat singură o cerere de majorare a tarifelor cu peste 50%, la doar patru ani de la semnarea contractului inițial, ceea ce a dus la un prejudiciu din bani publici de 167 de milioane de lei.

Un alt prejudiciu, de 76,6 milioane de lei, a fost produs de plata din fonduri publice a unor produse și servicii neînscrise în contract și ale căror tarife/prețuri nu au fost stabilite ca urmare a procedurii de atribuire a contractului, mai notează G4Media.

Echipa de control a Ministerului Finanțelor a dat termen 180 de zile Primăriei Sectorului 1 pentru recuperarea acestui prejudiciu.

Urmare a faptului că Romprest nu mai ridică gunoiul din Sectorul 1, pe raza sectorului fiind în prezent 2.600 de tone de deșeuri necontrolate, primarul Clotilde Armand a cerut din nou Prefecturii Capitalei declararea stării de alertă pentru o perioadă de 30 de zile.

Prefectul Alin Stoica a anunțat că va lua o decizie în această chestiune vineri, 23 iulie.

 
 

Urmărește-ne pe Google News