Potrivit unui comunicat al Ministerului Justiției, proiectul privind desființarea Secției Speciale va fi trimis la Parlament în prima parte a lunii februarie, după începerea sesiunii parlamentare, care va avea loc la 1 februarie.

Ministerul Justiției rămâne ferm angajat în realizarea obiectivelor din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), prioritățile sale imediate în cadrul acestui instrument fiind promovarea legii privind desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), promovarea legilor Justiției și promovarea modificărilor la Codul penal și Codul de procedură penală.

Ministerul Justiției:

Ministrul justiției, Cătălin Predoiu, a declarat pe 7 ianuarie că Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor în Justiţie va fi desfiinţată cel mai târziu la sfârșitul lunii martie și a subliniat că nu se va crea o nouă structură în locul SIIJ, așa cum era scris în programul coaliției de guvernare PNL-PSD-UDMR.

„SIIJ va fi desfiinţată cel tarziu la sfârşitul lunii martie. Nu va fi SIIJ 2.0, nu o desfiinţăm ca să facem alta. Se lucrează tehnic la o formulă care să fie agreată politic în coaliţie, de către CSM şi la nivel european”, a afirmat atunci Cătălin Predoiu.

Iohannis: „Anomalii precum cele generate de SIIJ trebuie înlăturate”

Pe 7 decembrie 2021, la prezentarea Raportului de activitate al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pe 2021, președintele Klaus Iohannis a atras atenția magistraților cu privire la SIIJ și a cerut „pași concreți” în acest sens.

„Pandemia și schimbările din mediul politic autohton au frânat reformele demarate în anii trecuți, însă acestea nu mai pot întârzia. România are nevoie de un cadru legislativ stabil și coerent, procesul de revizuire a legilor justiției trebuie să fie finalizat, iar anomalii precum cele generate de Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, înlăturate”, a spus atunci Klaus Iohannis.

De altfel, și Nicolae Ciucă a declarat pe 20 noiembrie 2021, când încă nu devenise premier, că s-a stabilit ca Secţia Specială pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie să fie desfiinţată până la data de 31 martie 2022, dar el precizase atunci că SIIJ va fi înlocuită de o altă structură.

Ulterior, pe 26 noiembrie, după preluarea mandatului, noul ministru al justiției, Cătălin Predoiu, a spus că în programul de guvernare există desfiinţarea SIIJ și a susținut însă că trebuie găsită „o formulă bazată pe un consens cât mai larg între sistem, Guvern, Parlament”.

„Soluţii tehnice se vor găsi, avem jurişti valoroşi şi în minister, şi în sistem, şi în Parlament. Nu văd cum, nu e logic să nu găsim totuşi o formulă tehnică. Sunt două, trei variante, trebuie discutate cu aceşti parteneri instituţionali”, a afirmat atunci Cătălin Predoiu.

Urmărește-ne pe Google News