Ministerul a precizat că demarează un „șantier instituțional-legislativ pe baze solide, cu o abordare inclusivă și transparentă față de societate”, care are scopul „de a elimina toate incoerențele acumulate în ultimii ani în legislația penală”.

Mai precis, instituția condusă de Cătălin Predoiu a anunțat că dorește elaborarea unei politici penale reînnoite, adusă la zi din punctul de vedere al coerenței și al eficienței justiției.

Argumentele au fost legate, în principal, de faptul că „politica penală a statului se află la o răscruce” și că „fenomenul criminologic a evoluat”, iar „provocările la care trebuie să răspundă instituţiile de aplicare a legii s-au diversificat”.

Potrivit comunicatului, demersul nu va afecta proiectele cu care Guvernul a sesizat deja recent Parlamentul, inclusiv proiectele de modificare a codurilor penale pentru implementarea de urgență a deciziilor CCR, „proiecte care vor fi susținute în continuare”.

Ministerul Justiției a subliniat totodată că „se va evalua, cu onestitate, modul în care funcționează sistemul de competențe privind efectuarea urmăririi penale instituit prin desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ)”.

„Acest demers nu poate fi doar o «afacere de familie» a justiției, ci unul care să reprezinte un loc în care toți specialiștii să-și poată spune cuvântul, inclusiv cei din societatea civilă, cuvântul final urmând să revină Parlamentului”, a transmis instituția condusă de Cătălin Predoiu.

Potrivit comunicatului, se are în vedere sesizarea Parlamentului până cel târziu la data de 31 decembrie 2024.

 
 

Urmărește-ne pe Google News