Ministerul Justiţiei anunţase iniţial că presa nu va avea acces la dezbatere, participanţii urmând să se înscrie în limita capacităţii de 50 de locuri a sălii.

După criticile apărute în spațiul public, Ministerul a revenit asupra deciziei, și va permite şi accesul presei, dar fără camere de luat vederi, din cauza spaţiului limitat.

„Precizăm faptul ca persoanele care au solicitat în perioada 26 – 27 ianuarie a.c. să participe la dezbaterea publică organizată de Ministerul Justiţiei în data de 30 ianuarie 2017, începând cu ora 10.00, pe marginea proiectului de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, precum şi a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului privind graţierea unor pedepse, sunt aşteptate începând cu ora 09.30 la intrarea B, aflată pe str. Apolodor, nr. 17, sect. 5, Bucureşti”, a anunţat, sâmbătă, Ministerul Justiţiei.

Dezbaterea publică privind proiectul de Ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală şi proiectul de Ordonanţă de urgenţă privind graţierea unor pedepse este programată luni, la sediul Ministerului Justiţiei (MJ), Sala de consiliu, etajul I.

„În cazul asociaţiilor legal constituite, numărul participanţilor este de două persoane/asociaţie. Având în vedere capacitatea sălii, înscrierile urmează a fi confirmate”, anunţa, joi, Ministerul Justiţiei, menţionând că timpul alocat fiecărei intervenţii este de trei minute pentru fiecare asociaţie, respectiv participant individual”, mai transmite Ministerul Justiției.

Noi proteste pe tema graţierii anunţate duminică în Bucureşti și în țară

Un nou protest pe tema celor două Ordonanțe, privind graţierea şi modificările la Codul Penal a fost anunţat, duminică, în Capitală. Protestul va avea loc cu o zi înainte de dezbaterea publică organizată de Guvern pe tema proiectelor controversate. Manifestanţii anunță că vor să „viziteze” Guvernul, Ministerul Justiţiei, CNA şi sediul Avocatului Poporului.

„Ne strângem la Universitate duminică începand cu ora 17:00. Am observat că unele televiziuni manipulează fără ruşine, iar CNA-ul nu îşi face treaba. Este momentul să îi vizităm. Apoi mergem la Ministerul Justitei, iar pe drum, ne vizităm avocatul. Avem un avocat al poporului care nu lucrează pentru noi. Îl vrem plecat. La final, mergem la guvern”, se arată într-un eveniment organizat pe Facebook.

Proteste au avut loc şi duminica trecută, în Capitală ieșind în stradă aproape 30.000 de persoane, nemulțumite de intenția Guvernului de a da Ordonanțe pe grațiere și amnistie.

Gvernul nu renunță la Ordonanțele privind grațierea și modificarea Codului Penal și de Procedură Penală. Potrivit unor surse parlamentare, ministrul Justiţiei urmează să propună săptămâna viitoare, după dezbaterea publică, modalitatea de promovare a celor două acte normative, care poate fi adoptarea prin OUG, trimiterea lor în procedură parlamentară sau chiar angajarea răspunderii Guvernului în Parlament.

Președintele Klaus Iohannis a declanșat procedura pentru organizarea unui referendum, pe teme din justiție, după ce Guvernul a lansat în dezbatere publică două Ordonanțe de Urgență, una privind grațierea colectivă și una privind modificări la Codul Penal și de Procedură Penală, în privința dezincriminării conflictului de interese.

 
 

Urmărește-ne pe Google News