„Pentru dezbaterile din Camera Deputaților asupra proiectului de lege privind nivelul pragului la infracțiunea de abuz în serviciu prevăzută de art. 297 din Codul Penal, Ministerul Justiției va susține adoptarea de către Camera Deputaților a unui prag de 9.000 de lei“, se arată în comunicatul ministerului.

Totodată, Ministerul Justiției subliniază că nu există nicio referință concretă în deciziile Curții Constituționale a României sau în avizele Comisiei de la Veneția cu privire la valoarea economică sau financiară a unui astfel de prag valoric pentru infracțiunea de abuz în serviciu.

Potrivit instituției, în legătură cu infracțiunea de abuz în serviciu prevăzută de art.297 din Codul Penal, Decizia Curții Constituționale a României nr.392/2017 prevede:

  • a) paragraful 55 – „(…) Curtea, fiind ținută de obligația de a interpreta o dispoziție legală în sensul de a produce efecte și pentru a da, astfel, un sens constituțional acesteia [a se vedea în acest sens Decizia nr. 223 din 13 martie 2012], consideră necesară instituirea unui prag al pagubei și circumstanțierea vătămării produse prin comiterea faptei, elemente în funcție de care să se aprecieze incidența sau nu a legii penale”;
  • b) paragraful 56 – „(…) Curtea subliniază că legiuitorul are obligația de a reglementa pragul valoric al pagubei și intensitatea vătămării dreptului sau interesului legitim rezultate din comiterea faptei în cuprinsul normelor penale referitoare la infracțiunea de abuz în serviciu, pasivitatea acestuia fiind de natură să determine apariția unor situații de incoerență și instabilitate, contrare principiului securității raporturilor juridice în componenta sa referitoare la claritatea și previzibilitatea legii”.

Senatorii PSD, PNL și UDMR au votat miercuri modificarea Codului Penal prin impunerea unui prag valoric de 250.000 de lei – echivalentul a 50.000 de euro – pentru incriminarea abuzului în serviciu.

  • Conform amendamentului votat astăzi, fapta unui funcționar public care produce cu intenție un prejudiciu mai mic de 250.000 de lei nu ar mai fi considerată infracțiune. Proiectul va ajunge la Camera Deputaților, for decizional.
  • Sub pragul menționat, fapta constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 10.000 lei până la 100.000 de lei, dacă e săvârșită din culpă. În cazul în care fapta nu e din culpă, amenda este cuprinsă între 20.000 și 200.000 de lei.
  • Fapta se prescrie după 5 ani de la data săvârșirii.

 
 

Urmărește-ne pe Google News