Cuprins:
Pe 1 noiembrie, clujeanul Marius Balo, 42 de ani, care a stat 8 ani într-o închisoare din China pentru o schemă de fraudare, a intrat în greva foamei pentru o româncă aflată în aceeași situație. După ce a acuzat autoritățile române că întârzie să o ajute pe Alina Apostol, 34 de ani, să fie transferată într-un penitenciar din România, Ministerul Justiției transmite pentru Libertatea că a făcut tot ce este posibil, din punct de vedere legal, pentru a realiza procedura de transferare.
„Ministerul Justiţiei şi-a îndeplinit întocmai atribuțiile legale în conformitate cu prevederile Legii nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare și a depus toate diligenţele pentru a realiza procedura de transferare de persoane condamnate a dnei Apostol Alina.
Astfel, această procedură a început în anul 2019 și, după primirea documentelor necesare începerii derulării procedurii de transferare de persoane condamnate, au fost sesizate autoritățile judiciare competente pentru recunoașterea sentinţei dispuse de instanța chineză care a condamnat-o pe Alina Apostol la pedeapsa de 13 ani şi 6 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de infracţiunii de fraudă cu card bancar”, a răspuns Ministerul Justiției pentru Libertatea.
„Aşa cum cunoaşteţi, la data de 20.06.2023, Curtea de Apel Bucureşti a emis mandatul de executare a pedepsei închisorii, urmare rămânerii definitive a sentinţei penale, prin care s-a aprobat transferarea într-un penitenciar din România. Aceste au fost trimise la Ministerul chinez al Justiției prin intermediul misiunii diplomatice a României la Beijing”.
Ce urmează? Ca autoritățile chineze să accepte transferul, spune Ministerul Justiției
„Astfel, din punct de vedere legal, procedura judiciară în România a fost realizată, așteptându-se acordul final al autorităţilor chineze. Ambasada României la Beijing a depus toate diligențele în suportul acestei proceduri, în conformitate cu atribuţiile prevăzute de Legea nr. 62/2019 privind asistenţa consulară”, a mai transmis instituția.
Finalitatea procedurii depinde doar de autoritățile chineze, subliniază Ministerul Justiției.
„După primirea unui răspuns favorabil din partea autorităților chineze, organele polițienești vor proceda, în conformitate cu prevederile legale la preluarea de pe teritoriul Republicii Populare Chineze a dnei Alina Apostol.
Menţionăm că această procedură nu conține prevederi excepționale sau de urgentare, mai ales că finalitatea acesteia depinde doar de autoritățile chineze”, se arată în răspunsul oficial al Ministerului Justiției.
„Comunicarea cu statul chinez nu este ușoară”
De asemenea, ministrul Justiției, Alina Gorghiu, declara ieri, într-o conferință de presă că „trebuie să fim corecţi și să spunem că doar autoritățile chineze sunt cele care pot decide, indiferent de diligența, presiunea pe care face-o face statul român asupra predării efective a persoanei transferabile”. În plus, ea a menționat și că „nu este ușoară comunicarea cu statul chinez”.
„Vrea doar să închidă gura oamenilor într-un mod facil”
Clujeanul Marius Balo, aflat de trei zile în greva foamei, susține, în schimb, că „se încearcă inocularea ideii conform căreia s-ar fi făcut totul, când de fapt nu s-a făcut nimic”.
„Prin aceste cuvinte, dânsa vrea doar să închidă gura oamenilor într-un mod facil”, a mai spus el, într-un mesaj pe Facebook.
„Ar fi fost de minimul bun simț să ne transmită că «mă voi ocupa personal de caz» și să menționeze niște pași concreți pe care urmează să îi facă în perioada imediat următoare. Ne spuneți să «avem încredere» că «instituțiile din România au făcut tot ce este legal și uman posibil pentru a rezolva situația.» Chiar așa? Tot ce este uman și legal posibil? O vizită măcar i s-a făcut Alinei la închisoare de către ambasadă? A vizitat-o măcar o dată cineva în temniță de 5 ani de zile?”, afirmă Marius Balo.
Clujeanul a menționat și că va continua cu greva foamei: „Dna Ministru, eu îmi voi continua demersul meu. În câteva săptămâni va trebui să mă îngropați. Dacă nu doriți asta atunci trebuie să puneți mânuța pe telefon și să-l sunați pe Ambasadorul Chinei la București. Să îl invitați la Minister! Să-i spuneți ce doriți să faceți! Să vedeți atunci ce repede se rezolvă!”
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Mikyy22 • 06.11.2023, 12:55
Dacă au făcut tot ceea ce le stau în putință nu le rămâne decât sa le mai reamintească sa revizuiască acele proceduri