„Deși asociația Prietenii Berzelor deține, în mod indiscutabil, meritul salvării celor doi pui de urs, modul în care reprezentanții acestei asociații au acționat este total contrar prevederilor legale și ar fi putut duce la înrăutățirea stării de sănătate sau chiar la decesul exemplarelor. Relocarea exemplarelor din speciile strict protejate se face sub îndrumarea directă și numai cu acordul și supravegherea instituțiilor statului”, spune Ministerul Mediului, într-un comunicat de presă.

N-au sunat la 112 și nu au răspuns la telefon, susține ministerul

Cei doi pui de urs de două luni au fost găsiți de un localnic lângă o casă din comuna Biertan, județul Sibiu. Fiind fără mamă, puii erau în pericol. Localnicul a contactat întâi Asociația Prietenii Berzelor, care a luat apoi legătura cu Asociația Milioane de Prieteni, ce deține sanctuarul urșilor din Zărnești, județul Brașov. Animalele erau înfometate și deshidratate când au fost găsite.

Motivul pentru care Garda de Mediu a amendat ONG-ul din Sibiu este că nu a avut documente oficiale de la instituție pentru a transporta urșii în Brașov.

Ministerul Mediului spune că ar fi trebuit să sune la 112, așa cum este procedura, și să semneze o declarație privind capturarea unei specii strict protejate. Garda de Mediu, Agenția pentru Protecția Mediului și DSVSA decid împreună, după ce medicii veterinari consultă animalele, care este următorul pas și dacă este necesară plasarea puilor de urs într-un centru de reabilitare.

Asociația Prietenii Berzelor a sărit peste acești pași, acuză ministerul, și a transportat animalele fără documente legale și fără supravegherea unui medic veterinar la sanctuarul urșilor din Zărnești, punând urșii, care erau oricum într-o stare precară, în pericol.

Mai mult, susțin reprezentanții ministerului, comisarii Gărzii de Mediu au aflat abia de la Asociația Milioane de Prieteni din Brașov de cei doi urși și au încercat în zadar să contacteze ONG-ul din Sibiu pentru că nimeni nu a răspuns la telefon.

Președinta asociației care a preluat inițial urșii, Miruna Gritu, se apără și spune că birocrația ar fi întârziat transportul ursuleților într-un loc protejat și asta i-ar fi pus în pericol.

Ce reproșează ministerul:

  • ONG-ul din Sibiu nu a anunțat Garda de Mediu prin 112 că a preluat animalele, ceea ce i-a atras o amendă de 10.000 de lei;
  • nu a adus un medic veterinar care să verifice starea celor doi pui de urs;
  • a transportat ilegal ursuleții la Zărnești, faptă pentru care a fost deschis un dosar penal;
  • a ignorat apelurile și mesajele comisarilor Gărzii de Mediu;
  • a decis singur să ducă puii de urs în sanctuarul din Zărnești, cu toate că sanctuarul îngrijește urși maturi care nu mai pot fi reabilitați; cei doi pui pot fi însă duși înapoi în pădure după o perioadă, dar pentru asta trebuie să treacă printr-un program specializat.

Referitor la ultimul punct, spune ministerul, se ia deja în calcul mutarea celor doi pui de urs într-un centru de reabilitare, respectiv la orfelinatul urșilor din Harghita, singurul de acest fel din țară.

Asociația din Zărnești: „Ne uităm cum un animal agonizează și așteptăm ca cineva să semneze o hârtie?”

În conflictul dintre ONG-ul din Sibiu și instituțiile de mediu a intervenit și asociația care îngrijește acum puii de urs în sanctuarul din Zărnești.

Asociația Milioane de Prieteni apără ONG-ul Mirunei Gritu și spune că a aceasta a acționat după „legea morală de protecție a animalelor”, nu după „cea dată din birouri”, de oameni care nu participă niciodată la acțiuni de salvare.

„Era oare mai bine să se întâmple ca în cazul ursului rănit de la Harghita, care a agonizat 12 ore până s-a luat o hotărâre? Sau ca în cazul ursulețului din Sibiu, care a murit într-o vază de flori după ce a fost împușcat, așteptând o autorizație? Și, dacă Asociația Prietenii Berzelor, asociație de protecție a animalelor, este amendată că a salvat doi pui de urs atunci ce facem cu cetățeanul Cilan Gheorghe, din comuna Fântânele, județul Arad, care deține ilegal, ca persoană fizică neautorizată, de 30 de ani, urși?”, a transmis asociația printr-un comunicat de presă.

Nu contestăm că legea trebuie respectată și că trebuie întocmite documentele necesare pentru deținerea animalelor sălbatice, dar această lege nu ar trebui să aibă o dublă măsură. Iar această lege ar trebui revizuită pentru a se putea acționa în interesul și pentru salvarea animalului, nu pentru a acoperi cu acte moartea unui suflet care așteaptă ore în șir o decizie SCRISĂ. Ne uităm cu un animal agonizează și așteptăm ca cineva să semneze o hârtie?

Asociația Milioane de Prieteni:

 
 

Urmărește-ne pe Google News