Reprezentantul Ministerului Mediului a explicat în cadrul emisiunii „Adriana Nedelea la FIX” că instituția ține cont de datele oficiale înregistrate de rețeaua națională de monitorizare a calității aerului. Dorina Mocanu a precizat că în București există trei stații care măsoară nivelul de poluare cu pulberi PM 10 și PM 2,5, iar datele înregistrate sunt comunicate Comisiei Europene, Primăriei Capitalei și Autorității de Sănătate Publică.
„Valorile concentrațiilor înregistrate sunt mai mari de 50 care este valoarea limită pentru PM 10 și mai mari de 20 care este valoarea limită pentru PM 2,5”, a declarat Dorina Mocanu, director în cadrul Ministerului Mediului, pentru Libertatea.
Dorina Mocanu a refuzat să comenteze rezultatele prezentate de o rețea independentă de monitorizare a calității aerului în București, potrivit căreia a fost înregistrată o depășire de aproape 700% a nivelului de poluare în Capitală.
Determinările noastre sunt realizate ca fiind medie zilnică. Concentrațiile la care dumnevoastră faceți referire sunt determinări instantanee, determinări la minut. Este greu de făcut o corelație între o valoare măsurată într-un minut cu o medie măsurată în 24 de ore.
Dorina Mocanu, director în Ministerul Mediului:
Întrebată care sunt cele mai poluate zone din București, Dorina Mocanu a răspuns: „influența cea mai mare asupra poluării aerului o are traficul rutier. Avem cele două stații de trafic, una este la Cercul Militar și cealaltă la Mihai Bravu, stațiile în jurul cărora există șantiere în construcție, și, de asemenea, o pondere importantă o are și încălzirea rezidențială cu combustibili solizi de la periferia orașelor”.
Alin Tănase, coordonator de campanii Greenpeace Romania, a explicat pentru Libertatea că rețeaua națională nu monitorizează toți poluanții.
O parte dintre acele stații sunt amplasate prost. Al doilea motiv ar fi numărul lor. În București sunt doar șase stații oficiale de monitorizare a calității aerului. În schimb, numărul senzorilor este mult mai mare și în creștere. Deja sunt mai multe companii care au acești senzori. Deci ai mai multe surse.
Alin Tănase, coordonator de campanii Greenpeace România:
Copii și vârstnicii sunt cei mai afectați de bolile provocate de poluare
Prof. dr. Florin Mihălțan, șeful clinicii de Pneumologie din cadrul Institutului „Marius Nasta” din Capitală, a explicat pentru Libertatea că poluarea afectează oamenii care suferă de boli respiratorii și de boli de inimă.
„Pentru pacienții cu boli respiratorii, cele mai frecvente consecințe ale acestor expuneri maximale sunt în general exacerbări de boli obstructive de tip astm bronșic, bronșită cronică. De asemenea, există un risc mai mare de infecții respiratorii în special când se produc schimbări de temperatură sau apar aceste valuri de vânt”, a declarat dr. Mihălțan.
De asemenea, aerul poluat poate agrava sănătatea persoanelor care suferă de boli cardiace, în special vârstnicii, cu cardiopatie ischemică și cei cu antecedente de infarct.
Medicul recomandă ca atât copii, cât și vârstnicii să poarte măști atunci când există depășiri ale nivelului de poluare.
Ei trebuie să poarte aceste măști atunci când ies și sunt avertizați. Aceste avertismente ar trebui să fie în fiecare buletin meteo de la fiecare jurnal.
dr. Florin Mihălțan, șeful clinicii de Pneumologie din cadrul Institutului „Marius Nasta”: