Instituția condusă de către Violeta Alexandru a publicat documentul după ce anterior Guvernul s-a consultat cu patronatele și sindicatele pe această temă.
”La stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru anul 2020 la valoarea de 2.230 lei s-a avut în vedere o formulă de calcul care ia în considereare rata inflației și creșterea reală a productivității muncii pe persoană, precum și factori de corecție în funcție de dinamica creșterii economice”
În nota de fundamentare se arată:
Sporurile prevăzute în legislație sau contractele individuale se aplică peste aceste niveluri.
Din totalul de 5,6 milioane de angajați din România, un număr de 1,37 milioane sunt plătiți pe salariul minim.
Documentul menționează mai multe efecte ale creșterii salariului minim:
- Crește baza de calcul a contribuțiilor sociale pentru cei cu venituri independente sau din drepturi de autor, întrucât venitul ales de contribuabil nu poate fi mai mic decât nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară.
- majorarea plafonului în funcție de care persoanelor fizice ce obțin venituri non-salariale le revine obligația de a plăti contribuții sociale și de sănătate
- majorarea normelor de venit pentru veniturile din activități independente impuse pe baza normelor de venit. Aceste norme nu pot fi mai mici decât salariul minim, înmulțit cu 12. Normele de venit se folosesc la calcularea impozitelor pentru agricultori.
- crește contribuția pentru persoane cu handicap neîncadrate întrucât acest calcul se raportează la salariul minim. Firmele din România sunt obligate să aibă un anumit procent din numărul de salariați cu handicap. În caz că nu îndeplinesc numărul trebuie să plătească anumite sume la stat.