Potrivit datelor transmise de Ministerul Muncii, în urma controalelor au fost impuse 1981 de măsuri, dintre care 1.001 implementate până la 1 iunie 2023, au fost aplicate 20 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 9 amenzi în cuantum total de 50.500 de lei, au fost transmise altor instituţii competente 47 de sesizări şi au fost formulate, în timpul campaniei, 4 propuneri de retragere a licenţelor de funcţionare a unor centre private.
În total, au fost găsite nereguli la 370 din cele 578 de centre verificate în perioada martie-mai 2023.
De asemenea, instituția precizează că au fost vizate controale asupra tuturor tipurilor de servicii sociale (protecţia persoanelor adulte cu dizabilităţi, protecţia persoanelor vârstnice şi adulte în dificultate, protecţia copilului şi/sau familiei, protecţia victimelor violenţei domestice).
„Astfel, în primul trimestru al anului 2023 au fost efectuate controale (altele decât cele din campaniile tematice) în 730 de servicii sociale. Dintre acestea, 98 de controale au fost inopinate, în urma sesizărilor/autosesizărilor primite. Au fost dispuse 1.078 de măsuri de remediere a deficienţelor constatate şi aplicate 23 de sancţiuni contravenţionale, din care 11 avertismente şi 12 amenzi în cuantum total de 145.000 de lei. De asemenea, ANPIS a formulat 20 de propuneri de retragere a acreditării”, precizează ministerul.
Precizările vin în contextul în care mai multe cămine de bătrâni din Voluntari, județul Ilfov, au fost vizate de percheziții marți, 4 iulie, într-un dosar în care sunt cercetate condițiile inumane în care erau internați beneficiarii.
„Oamenii au fost exploatați prin constrângere și violență, prin muncă neremunerată, erau lăsați flămânzi și supuși unor tratamente degradante și inumane”, a precizat comisarul-șef de poliție Georgian Drăgan într-o declarație de presă.
Tribunalul București a decis, miercuri seară, arestarea a patru dintre inculpați, față de ceilalți luându-se măsura arestului la domiciliu, respectiv a controlului judiciar.
Cei patru inculpați arestați preventiv pentru 30 de zile sunt Ștefan Godei, administratorul unuia dintre căminele de bătrâni, fratele acestuia, Dan Godei, la rându-i coordonator de centru, Andrei Răzvan Țicu, șef serviciu din cadrul Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Ilfov și Ovidiu Dumitra, fost polițist în cadrul Inspectoratului de Poliție Ilfov, soțul Cristinei Dumitra, cea care a administrat afacerea căminelor de bătrâni.
Situația din aceste centre de bătrâni a fost dezvăluită, începând din luna februarie, de Buletin de București și Centrul de Investigații Media. Investigațiile au fost publicate inclusiv în Libertatea.
Citește cele două episoade ale investigației:
Al doilea episod: Lagărele Cristinei: vârstnici bătuți, lăsați în fecale și cu răni până la os. Condițiile inumane dintr-un centru social din Voluntari
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
nicoleta1 • 08.07.2023, 23:38
trebuie verificate toate azilele si unde sunt nereguli trebuiesc luate masuri drastice