Blocul Național Sindical (BNS) cere autorităților să specifice clar în proiectul de lege a pensiilor că statul va acoperi diferența, adică angajatul să nu sufere la pensie din reaua voință a companiei unde a lucrat.
Stagiul de cotizare și vechimea în muncă
Potrivit proiectului, stagiul de cotizare este definit drept „perioada pentru care s-au datorat și plătit contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii”.
Ministerul Muncii susține însă că nu se va ține seama de datoriile acumulate până în 2021, data de intrare în vigoare a legii.
Libertatea a întrebat Ministerul Muncii pentru a lămuri cum este interpretată sintagma privind contribuțiile ”datorate și plătite”.
„Care este interpretarea Ministerului Muncii a sintagmei în cauză?
1 – Datoriile produse până în 2021 vor fi acoperite de stat iar salariații nu pierd vechimea?
2 – Datoriile respective trebuie achitate de angajatori pentru ca salariații să nu piardă vechimea?”
Instituția condusă de către Olguța Vasilescu susține că stagiile de cotizare până în 2021 au un regim juridic diferit.
„În proiect, principiul contributivității este întărit și devine principiul de bază al sistemului public de pensii.
Astfel, începând cu data intrării în vigoare a Legii, respectiv anul 2021, stagiul de cotizare reprezintă perioada de timp pentru care s-au datorat și plătit contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii.
Perioadele de vechime în muncă/stagiile de cotizare realizate până la data intrării în vigoare a Legii, sunt definite ca fiind perioade pentru care s-au datorat contribuții de asigurări sociale.
Față de cele arătate, se constata că, doar pentru perioadele de după intrarea în vigoare a legii, adică din 2021, stagiul de cotizare se constituie pe baza contribuţiilor datorate și plătite de persoanele fizice şi juridice, participante la sistemul public de pensii”, arată Ministerul Muncii.
Mai exact, până în 2021 contribuțiile sunt doar „datorate”, iar din 2021 vor trebui neapărat plătite pentru a nu se pierde vechimea.
Astfel, doar datoriile care vor fi acumulate după 2021 vor fi luate în seamă, nu și cele actuale.
Pentru contribuțiile care nu au fost virate până în 2021 vechimea nu se pierde.
Verificare pe site-ul Casei de Pensii
Ministerul mai arată că angajații vor putea verifica pe site-ul Casei de Pensii dacă angajatorii le-au plătit contribuțiile.
„Mai mult, cetățenii vor putea verifica pe site-ul CNPP (Casa Națională de Pensii Publice) dacă angajatorii le-au plătit contribuțiile de asigurări sociale, iar în caz contrar pot sesiza autoritățile competente, cu atât mai mult cu cât, în cadrul ultimei întâlniri a Consiliului Național Tripartit, atât Ministerul Muncii și Justiției Sociale cât și Ministerul Finanțelor Publice si-au luat angajamentul de a reglementa sancțiuni pentru angajatorii care nu virează contribuțiile de asigurări sociale reținute de la salariați”, anunță instituția.
Citește și: