Iată principalele alocări:
Ministerul Muncii și Justiției Sociale (+3,9 miliarde de lei)
Acesta primește 3,982 miliarde de lei în total. O sumă de 1,9 miliarde de lei ajunge la bugetul de pensii, în principal ca urmare a scăderii veniturilor obținute cu 1,423 miliarde de lei, cauzată de neîncasări din contribuțiile sociale. Alte 552 milioane o reprezintă creșterea cheltuielilor pentru plata pensiilor pe luna decembrie.
De asemenea, se suplimentează fondurile destinate plății drepturilor de asistență socială până la finele anului (pensii, alocații de stat pentru copii, indemnizații persoane cu handicap, indemnizații pentru persoanele aflate în concediu pentru creșterea copilului etc.).
Ministerul Sănătății (+3,1 miliarde de lei)
Instituția primește 2,898 miliarde de lei în total, din care 3,1 miliarde de lei sunt pentru Fondul de sănătate.
S-au identificat economii în principal la cheltuielile aferente programelor cu finanțare rambursabilă (-97,0 milioane lei), proiectelor cu finanțare din fonduri externe nerambursabile (-73,5 milioane lei la propunerea ministerului), la alte transferuri (-27,8 milioane lei) și cheltuieli de personal (-28 milioane lei).
Ministerul Dezvoltării (+1,7 miliarde de lei)
Acesta va primi în total 1,763 miliarde de lei pe total. O sumă de 1,8 miliarde de lei va ajunge la proiectele derutale prin PNDL. De asemenea, s-au identificat economii în valoare de 43 de milioane de lei la transferurile între diverse unități ale administrației.
Ministerul Finanțelor
Instituția condusă de Florin Cîțu va primi 388 milioane de lei pe sold pentru acțiuni generale. O sumă de 650 de milioane de lei va ajunge la Fondul de rezervp aflat la dispoziția Guvernului. Se vor economisi 347 de milioane de lei de la dobânzi și 129 de milioane de la subvenții.
În altă parte a rectificării, o altă sumă de 279 de milioane va ajunge pentru titlurile de despăgubire emise de Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților.
Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat primește 299 de milioane de lei pentru programul Start-up Nation.
Ministerul Educației (-2,08 miliarde de lei), Transporturi (-1,084 miliarde)
La scăderi, ministerul Educației pierde 2,08 miliarde de lei, iar 1,084 miliarde o reprezintă reducerea operată la Ministerul Transporturilor.
Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, susține că ”niciun minister nu are banii tăiați” și că în cazul ministerului Educației este vorba de un proiect care nu a fost semnat, potrivit EduPedu.ro.
„Nu taie nimeni nimic de nicăieri. Acolo veți vedea comunicatul de la ministerul Educației unde se spune foarte clar că este vorba despre un proiect de 2 miliarde de lei, care nu a fost semnat. Dacă nu a fost semnat până acum, acei bani nu pot să mai…. Nu taie nimeni niciun ban, această propagandă cu tăierea trebuie să dispară din spațiul public. Niciun minister nu are bani tăiați în această rectificare”
Florin Cîțu a spus:
În schimb, fostul ministru al Educației Ecaterina Andronescu, susține că proiectele erau definitivate și tot ce mai trebuia era ca Ministerul Fondurilor Europene să le aprobe, potrivit Hotnews.
”Când eu am plecat în luna august proiectele au fost definitivate. Am desemnat doi responsabili, pe Decebal Popescu pentru partea de digitalizare și pe Dinu Germin pentru partea de administrare. Proiectele erau la Ministerul Fondurilor Europene să le semneze”
Ecaterina Andronescu a afirmat:
Ministerul de Interne (-1,187 miliarde)
De la Ministerul de Interne se va reduce suma de 1,187 miliarde. Diminuarea propusă de către minister este în principal de la proiecte cu finanțare externă nerambursabilă avându-se în vedere gradul de execuție a cheltuielilor, precum și necesarul estimat a se plăti până la finele anului, potrivit proiectului.
Ministerul Agriculturii (-1,065 miliarde)
Ministerul Agriculturii pierde la rândul său suma de 1,065 miliarde de lei.
În fine, există un minus de 302 milioane de lei la Ministerul Fondurilor Europene, Secretariatul General al Guvernului va primi mai puțin cu 227 milioane de lei, iar Ministerul Comunicațiilor cu 110 milioande lei.
Miliarde estimate și necolectate
Nota de fundamentare arată că ”în bugetul inițial în cadrul proiecției veniturilor au fost estimate încasări suplimentare de 7 miliarde lei, din care 6 miliarde lei reprezintă TVA și accize 1 miliard lei”.
De asemenea, se precizează că nu au fost obținute rambursări în valoare de 1,8 miliarde de lei de la Comisia Europeană. Acestea reprezintă proiecte realizate prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL).
Concomitent, un alt motiv este ”neconcretizarea în anul 2019 a încasărilor din vânzarea licențelor de tip 5G (prin neaprobarea în anul 2019 a calendarului licitației) și lipsa efectelor de runda a doua generate în economie de aplicarea mecanismului de restructurare a obligațiilor bugetare instituit de Ordonanța Guvernului nr.6/2019 privind instituirea unor facilități fiscal”.
Vâzarea licențelor 5G era programată pentru acest an, dar ANCOM – arbitrul pieței telecom – nu a mai realizat licitația.