Pe scurt, veniturile din drepturi de autor nu au mai fost considerate venituri din categoria celor independente începând cu data de 23 martie a acestui an, odată cu aplicarea OUG 18/2018.
Acest lucru înseamnă că cei care sunt salariați, dar au venituri din drepturi de autor nu mai trebuie să plătească contriburii sociale și de sănătate pe drepturile de autor.
Dar din această cauză, respectivele sume nu mai sunt luate în calcul nici la plata indemnizațiilor mamelor plătite anterior pe drepturi de autor.
Sunt vizate în special ziaristele, scriitoarele, dar și arhitecte, programatoare sau alte persoane plătite pe drepturi de autor.
La rândul ei, Ordonanța de Urgență 18/2018 venea să corecteze o altă aberație cauzată de „Revoluția Fiscală” a Guvernului. Mai exact, persoanele cu venituri din activități independente trebuiau de la 1 ianuarie să se perinde la ghișeele Fiscului pentru a depune „infama” Declarație 600.
Aproximativ 200.000 de persoane au fost astfel puse pe drumuri, până când Guvernul Dăncilă a luat decizia emiterii OUG 18/2018. Aceasta a cauzat însă probleme mămicilor plătite pe drepturi de autor.
Problema a fost inițial sesizată de către parlamentarul USR Iulian Bulai, care a promis că o va face o prioritate pentru această sesiune parlamentară. Dar acum și Ministerul Muncii spune că are deja pe circuitul de avizare un proiect în acest sens.
„Precizare:
Prin modificarea Codului Fiscal prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr.18/2018 privind adoptarea unor măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative categoria veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală a fost scoasă de sub incidența reglementărilor privind veniturile din activități independente și reglementată separat în cuprinsul Codului Fiscal la art. 70.
Astfel, până la data de 22 martie 2018 inclusiv, veniturile din drepturile de proprietate intelectuală se iau în calcul la stabilirea drepturilor prevăzute de OUG nr.111/2010, cu modificările și completările ulterioare, ca fiind venituri din activități independente.
După această dată, veniturile din drepturi de proprietate intelectuală nu se mai încadrează în categoria veniturilor din activități independente și, prin urmare, nu mai pot fi luate în calcul la stabilirea drepturilor prevăzute de OUG nr.111/2010, cu modificările și completările ulterioare.
Stabilirea dreptului și a cuantumului ICC pentru aceste persoane se face ținând cont de perioada de eligibilitate de 12 luni din ultimele 24 luni, acestea nefiind private de dreptul lor.
MMJS a lansat, deja, în procedura de avizare inter-ministerială un proiect de modificare a OUG nr.111/2010, astfel încât situația să fie remediată”, a anunțat vineri instituția condusă de către Olguța Vasilescu.