Ministerul Sănătății a solicitat vineri activarea de către Departamentul pentru Situații de Urgență a mecanismului de protecţie civilă al Uniunii Europene pentru ca România să-și asigurare tratamentului cu anticorpi monoclonali neutralizanţi a unui număr de 40.000 de bolnavi de COVID-19, potrivit unui comunicat de presă emis de Ministerul Sănătății.
„Există promisiuni de sprijin şi din partea altor state pentru acest tratament. Am discutat ieri cu doamna Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate, despre intenţia noastră de activare a Mecanismului de protecţie civilă în vederea aprovizionării cu medicamentele necesare asigurării tratamentului pacienţilor noştri”, a declarat Cseke Attila, citat în comunicat.
Instituția precizează că, în contextul actual al valului 4 al pandemiei de COVID-19, este necesar acest tratament pentru pacienți infectați cu coronavirus care manifestă forme usoare și medii ale bolii.
Tot vineri, premierul interimar Florin Cîțu a anunțat, într-o declarație de presă că a primit confirmarea că firma Roche a livra în perioada următoare 5.670 de doze de tocilizumab. Tocilizumabul este un anticorp monoclonal antiinflamator care se administrează intravenos.
Marţi, România a primit o donaţie de 5.206 fiole de anticorpi din partea Italiei. Medicamentele au fost deja repartizate în 134 spitale pentru tratarea bolnavilor cu COVID-19. Ajutorul oferit de Italia vine după ce România a solicitat Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC) ajutor în combaterea valului 4 de COVID, precizează comunicatul.
De ce nu are România acest tratament?
Libertatea a relatat astăzi despre acest subiect, publicând mărturiilor mai multor medici care se întreabă de ce acest tratament nu a ajuns în țară. „Nu avem nimic. Nu am primit nimic până acum”, a declarat doctorului Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara, unitate care a participat în iarnă la studii clinice cu anticorpi monoclonali.
Într-un răspuns pentru ziar, Ministerul Sănătății a anunțat că a comandat 10.000 de doze din medicamentul Regen-Cov (casirivimab + imdevimab), care reprezintă un contract subsecvent la acordul-cadru încheiat în 2020 de Comisia Europeană și Grupul Roche, iar Guvernul a alocat fondurile necesare pentru achiziția acestui medicament.
„Contractul subsecvent pentru livrarea acestor doze urmează a fi semnat de către Ministerul Sănătății și Roche România și va include un grafic de livrare agreat de părți (care va avea în vedere parcurgerea tuturor pașilor necesari logistici și a cerințelor legale pentru utilizarea medicamentului în România, plecând de la aprobarea medicamentului de către Agenția Europeană a Medicamentului – EMA, aprobare care este estimată către finalul lunii noiembrie 2021)”, a mai comunicat MS.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro