Dintre cei 23 de bolnavi, înregitrați în  sezonul 2018, în perioada a 2 mai -8 august, 16 sunt bărbați și șapte sunt femei, iar legat de mediile de proveniență, este vorba despre  13 persoane din mediul rural și zece  din urban. Cauzile de infecție cu virusul West Nile au fost înregistrate în județele: Dolj- cinci cazuri,  Olt și Iași câte patru cazuri, Brăila și Ilfov câte două cazuri și Bihor, Bacău, Galați, Vrancea,  Teleorman și București, câte unul.

În sezonul 2017, în perioada 9mai – 25august  2017 au fost înregistrate șase cazuri de infecție cu virusul West Nile, din care  două decese în județele Brăila și Olt.

Dacă în 2017 grupele de vîrstă afectate de infecția produsă de înțepătura țânțarilor era peste 50 de ani, în 2018, sunt deja afectate grupe de tineri, respectiv două cazuri la 15-19 ani, trei,  la grupa de vârstă 40-49 de ani , iar restul grupa de peste 50 de ani. Primul deces din acest sezon este un bărbat de 79 de ani care avea mai multe boli cronice.

Potrivit specialiștilor,  aproape 80% dintre  persoanele infectate nu prezintă simptome, însă în cazul în care apar simptome, precum:  febră,  durere de cap intensă,  dureri musculare,  vărsături  și chiar erupţii cutanate este obligatorie prezentarea la medic. 

În cazurile severe, complicate  care afectează cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani cu afecțiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boală renală cronică), pot apare şi alte simptome de tipul  rigiditate a gâtului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică și slăbiciune musculară.

Ministerul Sănătăţii recomandă populației mai multe măsuri de protecţie, printre care: evitarea expunerii la ţânţari, îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi; utilizarea substanţelor repelente de ţanţari; montarea de plase la ferestrele locuințelor pentru a împiedica pătrunderea țînțarilor;  limitarea deplasărilor în zonele cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.)  asigurarea măsurilor de desecare a bălților cu apă din jurul gospodăriilor;  îndepărtarea recipientelor/obiectelor care favorizează acumularea apei și a gunoiului menajer.

 Ministrul Sănătății atenționează în cazul infecțiilor cu virusul West Nile, nu există vaccin sau tratament antiviral specific.

Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!
 

Urmărește-ne pe Google News