Potrivit anexei 3 din proiectul de buget al Ministerului Sănătății, la pagina 3 – Document sinteză privind politicile și programele bugetare pe termen mediu ale ordonatorilor principaili de credite pentru pentru anul 2021 şi perspectiva 2022-2024 la punctul Priorități strategice pe termen mediu, litera A – Sănătate publică apare următorul paragraf:
„Demersuri pentru adoptarea Legii vaccinării, care va cuprinde obligativitatea vaccinării populației, dar și obligația autorităților, în primul rând a Ministerului Sănătății, de a desfășura campanii de informare, de a asigura aprovizionarea cu vaccinuri, de a garanta calitatea și siguranța vaccinării conform standardelor europene. În cadrul legii vaccinării va
fi stabilită și obligația Ministerului Sănătății de a elabora și aplica un plan multianual de vaccinări și implicit, un plan multianual de achiziții de vaccinuri”.
Spre deosebire de proiectul de buget pe anul 2021, în legea bugetului de stat pe anul trecut nu există o asemenea trimitere privind susținerea vaccinării obligatorii.
Ministerul Sănătății: Trebuie să ținem cont că există și alte boli contagioase
Ministerul Sănătății a reacționat prin purtătorul de cuvânt al instituției, Bogdan Oprea.
„Vaccinarea copiilor și a populației generale în situații epidemiologice speciale se dovedește importantă mai ales astăzi, în contextul pandemiei SARS-CoV-2. Trebuie să ținem cont că mai există și alte boli infecto-contagioase care ucid oameni. Ca să luăm doar exemplul rujeolei, o boală ce poate fi prevenită prin vaccinare, în primul semestru al anului trecut, în România au existat peste 20.000 de îmbolnăviri și 64 de decese. Ministerul Sănătății susține existența unei legislații protectoare pentru sănătatea publică în concordanță cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății și a altor instituții naționale și internaționale”, subliniază Oprea.
Legea a trecut de Senat, se află în Camera Deputaților
Proiectul legii vaccinării inițiat de Guvern în 2017 a trecut de Senat și se află în Camera Deputaților.
În urmă cu aproape un an, reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, devenit între timp senator PSD, pleda în favoarea acesteia.
„Legea vaccinării este absolut necesară. A stat prea mult timp în Parlament fără să existe o decizie finală. În momentul de faţă ea a fost aprobată de Senatul României, a fost adoptată de Comisia de Sănătate a Camerei Deputaţilor. Este momentul ca ea să fie adoptată de plenul Camerei Deputaţilor”, a afirma Rafila, citat de G4 Media.
Citește aici ce prevede proiectul Legii vaccinării.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro