Studii preclinice (pe animale) și clinice observaționale oferă indicii că Ivermectina ar putea fi utilă în tratamentul pacienților cu COVID-19, însă aceste date trebuie confirmate prin alte studii. Cel mai bun mod de a afla ce efecte are cu adevărat un tratament este evaluarea printr-un studiu randomizat. Mai multe studii randomizate cu design riguros sunt în curs.
Ministerul Sănătății:
În comunicatul MS postat pe rețeaua de socializare se precizează că „nu există niciun studiu cu privire la Ivermectină și COVID-19 publicat într-o revistă de specialitate care să fi urmărit ca obiectiv principal un criteriu clinic (simptome, spitalizare, intubare, moarte) și să fi observat vreun beneficiu în privința acesteia”.
Ministerul Sănătății mai atrage atenția că medicamentele trebuie luate numai la recomandarea medicului.
„Ivermectina este un medicament antiparazitar utilizat atât în medicina veterinară, cât și în medicina umană. Administrarea medicamentelor fără o recomandare a unui medic poate fi dăunătoare sănătății”.
Adrian Marinescu, medic la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș din București, a anunţat că sunt şanse mari ca Ivermectina să fie folosită şi la noi, după ce Comisiile de specialitate din Ministerul Sănătăţii l-au avizat favorabil pentru a fi folosit în studiile clinice.
Până acum, două țări au autorizat Ivermectina în tratamentul infecției cu SARS-CoV-2: Slovacia și Africa de Sud.
Secretarul de stat din Ministerul Sănătății Andreea Moldovan spunea însă că folosirea Ivermectinei este riscantă, pentru că acest medicament nu a fost încă testat pentru uz uman, pentru a putea fi considerat sigur şi eficient în tratamentul COVID.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro