Pe 26 ianuarie 2022, Mihai Constantinescu a pierdut și ultima cale de atac în instanță față de decizia Agenției Naționale de Integritate, care a stabilit starea de incompatibilitate a acestuia cu interdicție de a mai ocupa o funcție publică pe o perioadă de 3 ani. Sentința Înaltei Curți de Justiție și Casație este definitivă.
La aproape o lună de la pronunțarea magistraților, Mihai Constantinescu continuă să fie în funcție. Din octombrie 2018, momentul în care ANI a stabilit starea de incompatibilitate a acestuia și până în prezent, șeful auditului a supraviețuit mandatelor a 7 miniștri la Sănătate.
Conform unui răspuns oferit la solicitarea Libertatea, Ministerul Sănătății susține că a luat act de sentința definitivă a Înaltei Curți abia pe 11 februarie 2022, când a primit o înștiințare în acest sens de la ANI. Ministerul precizează că a demarat procedura de suspendare din funcția publică a lui Mihai Constantinescu, în conformitate cu deciziile instanțelor judecătorești.
„Ca urmare a acestei situații, în data de 21 februarie 2022, s-a întrunit Comisia de Disciplină de la nivelul Ministerului Sănătății care a luat act de sesizarea ANI și care a stabilit data de 1 martie 2022 pentru citarea lui Mihai Constantinescu, conform art. 38, alin 5, anexa VII, Cod Administrativ în vederea sancționării care vizează destituirea din funcția publică”, explică în continuare MS.
Printre cei 6 membri ai Comisiei de Disciplină se numără chiar Mihai Constantinescu. El a fost numit supleant în septembrie 2021 în urma Ordinului nr. 1776 semnat de ministrul Ioana Mihăilă.
Constantinescu a ajuns astfel să „analizeze faptele funcționarilor publici sesizate ca abateri disciplinare și să propună modul de soluționare a lor”, la trei ani după ce ANI stabilise starea acestuia de incompatibilitate. Șeful Auditului fusese sancționat în 2020 chiar de această Comisie de Disciplină pentru dispariția a 11 laptopuri achiziționate în cadrul proiectului condus de el. Cazul a fost publicat de Libertatea în noiembrie 2020.
De la același proiect finanțat cu fonduri europene, al cărui manager a fost în 2018, a plecat și decizia ANI, care s-a sesizat în urma prezentării de către Libertatea a unui posibil conflict de interese în cazul lui Mihai Constantinescu.
ANI a constatat starea de incompatibilitate și a cerut ca funcționarul MS să nu mai ocupe nicio funcție publică pe o perioadă de 3 ani: „Mihai Constantinescu, care este șeful Auditului, nu poate dirija un proiect, deoarece nu se poate controla pe el însuși”.