Astfel, Ministerul Sănătăţii a răspuns, marţi seară, într-o postare pe Facebook, la întrebarea „Ce ştim despre anticorpii anti-COVID-19?”.
„Anticorpii sunt proteine produse de celule ale sistemului imun – limfocite B (sau celule B). Aceștia circulă prin sânge, dar se găsesc și la nivelul mucoaselor, recunosc substanțe străine corpului – numite antigeni (componente ale virusurilor sau bacteriilor) și le neutralizează. Anticorpii sunt structuri specializate, astfel încât fiecare anticorp se va lega specific de un anumit antigen”, precizează Ministerul Sănătății.
Astfel, „după ce corpul uman intră în contact cu un antigen, sistemul imun îl va recunoaște și va sintetiza anticorpi împotriva acestuia. Astfel, atunci când organismul intră în contact cu aceeași structură străină, anticorpii deja sintetizați o vor recunoaște și o vor elimina, prevenind astfel infecția sau formele severe de boală”, mai explică specialiștii din cadrul ministerului.
Instituţia explică şi faptul că anumite medicamente sau plasma convalescentă conţin anticorpi care pot ajuta o persoană bolnavă să se vindece.
„În cazul infecției cu virusul SARS-CoV-2, organismul poate produce anticorpi specifici îndreptați împotriva anumitor structuri ale virusului. Din acest punct de vedere, proteina Spike este prima cu care organismul intră în contact, dar și una dintre cele mai importante ținte ale anticorpilor”, mai precizează sursa citată.
În cazul vaccinurilor anti-COVID-19, „acestea învață organismul să recunoască proteina Spike a virusului și să producă anticorpi împotriva acesteia, astfel încât, în momentul în care o persoană vaccinată va intra în contact cu virusul, anticorpii deja sintetizați să poată să neutralizeze virusul, dacă sunt într-o cantitate suficientă.”
Specialiştii mai precizează faptul că, deşi datele sunt limitate, s-a observat că, în general, persoanele cu forme asimptomatice sau uşoare de boală vor produce o cantitate mai mică de anticorpi decât persoanele care au făcut forme mai grave de COVID-19.
„Durata de protecţie dată de anticorpi este încă analizată, dar s-a observat că anticorpii anti-COVID-19 sunt prezenţi în organism la 6 şi chiar 8 luni de la infectare, iar cantitatea acestora a scăzut moderat pe parcursul acestor luni. Cu toate acestea, nu se ştie încă ce cantitate este necesară pentru a proteja o persoană. Aceste date sunt încă în cercetare şi există multiple studii care încearcă să răspundă la aceste întrebări. De asemenea, nu se cunosc date clare cu privire la capacitatea anticorpilor obţinuţi atât prin boală, cât şi prin vaccinare de a neutraliza alte tulpini ale virusului”, se mai arată în răspunsul dat de Ministerul Sănătății.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro