Într-o postare publicată azi pe Facebook, Nicușor Dan spune că este „pe aceeași lungime de undă cu prefectul Capitalei”, în privința relaxării restricțiilor legate de COVID-19.

Asta după ce Traian Berbeceanu anunțase ieri, în prima zi în care Bucureștiul a reintrat în scenariul galben, după trei luni, că dacă rata de infectare se menține trei zile sub 3 la mie, va convoca o ședință în vederea relaxării măsurilor.

Tot azi însă, ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, a spus, la Europa FM, că nu crede că cifrele din buletinul zilnic autorităților reflectă realitatea, în București. „Nu cred că este sub 3 la mie în acest moment, în realitate”, a spus ministrul.

Voiculescu a explicat că motivul pentru care cifrele scad este faptul că se testează puțin. „Astăzi (n.r.: miercuri), în București au fost făcute 1.366 de teste antigen, iar PCR nu le am aici. E ridicol de puțin, știm că este răspândit”.

Andreea Moldovan, secretar de stat în ministerul Sănătății, a detaliat, pentru Libertatea, argumentele ministerului, și susține că explicația este că mulți din cei care efectuează teste rapide nu mai anunță autoritățile în cazul unui rezultat pozitiv.

Ca și ministrul, Andreea Moldovan nu a putut preciza numărul de teste PCR efectuate în ultimele două zile în Capitală.

„Pe București nu știu pe moment să vă spun câte teste RT-PCR s-au făcut, nici câte teste antigen au fost efectuate, însă este într-adevăr o scădere în zilele precedente, urmată de o ușoară creștere azi. Este o scădere la nivel național a numărului de teste efectuate”, a spus Andreea Moldovan.

Însă, într-un răspuns pentru Digi 24, DSP București a precizat că:

  • miercuri, când au fost anunțate 257 de cazuri au fost efectuate 6.400 de teste rapide și PCR,
  • iar joi, când în bilanț au fost raportate 447 de cazuri, au fost făcute în total 4.737 de teste în Capitală.

„Momentan ne aflăm aparent într-o scădere a numărului total de cazuri, dar acest lucru putem să-l punem și pe seama unei testări scăzute a populației pe care o putem explica prin scăderea adresabilității pentru testarea la medic sau în cabinetele de Primiri-Urgențe, deoarece există o disponibilitate de teste antigen pe care oamenii și le pot prelucra acasă și atunci în momentul în care au rezultat pozitiv, decid să se izoleze acasă fără să mai ceară ajutorul medicilor”, a mai precizat Andreea Moldovan.

Testele antigen sunt acceptate din 30 decembrie ca raportare cu egalitate față de RT-PCR, potrivit Ordinului 2.239 din 30 decembrie 2020 aprobat de Ministerul Sănătății.

E o problemă pe care o luăm în calcul acum pentru a avea un control corect al procesului epidemic în țară, este important să știm anvergura acestuia și să nu ne ascundem după deget.

Andreea Moldovan, secretar de stat în ministerul Sănătății

Andreea Moldovan a mai spus că testele antigen pot oferi și un rezultat eronat dacă nu sunt efectuate în mod corespunzător.

„Aceste teste au sensibilitate dacă se efectuează în primul rând persoanelor simptomatice, acolo sensibilitatea lor este corespunzătoare, însă în cazul persoanelor asimptomatice riscul de a avea un rezultat fals-negativ este ridicat până la 50%. Ceea ce înseamnă că și dacă avem o persoană infectată, dar nu are simptome poate să nu își pună un diagnostic prin acest test antigen și atunci este un fals sentiment de siguranță că nu este nimic”.

Aceasta a mai explicat că autoritățile caută soluții pentru a rezolva această chestiune reglată de testele rapide.

„Suntem doritori acum să reglementăm utilizarea acestor teste, nici vorbă să nu le lăsăm să se prelucreze și nici vorbă să le restrângem ci doar testele să fie folosite în cadrul medical adecvat și cu implicațiile corespunzătoare. Astfel încât și valoarea informațiilor pe care ni le conferă să fie corespunzătoare”, a mai spus Andreea Moldovan.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății pune scăderea numărului de cazuri și pe seama comportamentului oamenilor din ultima perioadă.

„Ceea ce se întâmplă acum în practică pentru că trebuie să fim și realiști este și rezultatul a ceea ce se respectă acum în populație. Pentru că dacă umblați prin oraș vedeți că majoritatea oamenilor sunt cu mască, încearcă să respecte regulile elementare ceea ce mie mi se pare un plus mare față de ce vedeam în octombrie-noiembrie”, a mai explicat Andreea Moldovan.

În ultimele două zile în București rata de infectare a ajuns la 3 la mia de locuitori, iar asta implică revenirea Capitalei în scenariul galben și ridicare anumitor restricții.

În București indicele raportat, joi, de autorități a fost de 2,69 la mia de locuitori, după ce ieri indicele era de 2,96. În ceea ce privește numărul de cazuri, în trei zile au fost raportate între 100, respectiv peste 400 de cazuri pe zi, asta deși, luni, Capitala număra peste 1000 de persoane infectate.

 
 

Urmărește-ne pe Google News