Două condiții trebuie să fie respectate pentru ca un medicament să fie inclus în categoria celor esențiale: trebuie să figureze pe cea mai recentă listă de medicamente esențiale recomandată de Organizația Mondială a Sănătății, precum și pe lista medicamentelor care sunt decontate integral de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
De asemenea, potrivit noilor reglementări, deținătorii de autorizații de punere pe piață trebuie să transmită Ministerului Sănătății, în format electronic, datele referitoare la prețurile din cataloagele țărilor în comparație. Până acum cataloagele erau transmise sub formă de copii xerox.
„Prin aceste modificări, asigurăm disponibilitatea unor medicamente esenţiale pentru pacienţii din România. Pentru medicamentele pentru care există autorizaţie de punere pe piaţă în România, pericolul de retragere din ţară se diminuează considerabil şi, totodată, piaţa din România devine atractivă pentru medicamentele esenţiale care nu au autorizaţie de punere pe piaţă în acest moment, scopul fiind de a asigura stocuri adecvate şi continue de medicamente în farmacii şi spitale”, a declarat ministrul sănătății, Ioana Mihăilă, conform sursei citate.
Demnitarul a precizat și că scopul măsurii este debirocratizarea procesului de corecție a prețului și asigurarea unei acurateți mai mari a datelor.
Lista medicamentelor esențiale trebuie să fie aprobată prin ordin al ministrului sănătății în cel mult 30 de zile de la intrarea în vigoare a modificărilor.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro