De asemenea, ministerul solicită o situație a spitalelor care fac avorturi la cerere, rămânând de văzut cum vor autoritățile să o folosească. În acest moment, doar 11% dintre 112 spitale contactate, nici unul din București, mai fac întrerupere voluntară de sarcină.

Ce spun documentele trimis de MS?

Acestea vin cu mai multe recomandări pentru facilitarea:

  • accesului nerestricționat al gravidelor la consultații și tratamente pe toată perioada sarcinii;
  • alăptării nou-născuților ai căror mame nu sunt diagnosticate cu COVID-19;
  • accesului femeilor la avorturi la cerere, întrucât acest serviciu constituie o urgență prin natura evoluției biologice.

“Documentele au fost transmise ca urmare a disfuncționalităților semnalate de către Asociația Front pentru cele trei domenii de mai sus”, potrivit documentului MS. 

Adresa înaintată de ONG-uri, aici

Libertatea a scris la începutul lunii aprilie cum deși, prin ministrul sănătății, statul s-a angajat explicit ”să respectăm dreptul femeilor”, iar liderul Societății de Obstetrică și Ginecologie spune că ”nimeni nu poate obliga o femeie să nască”, în realitate spitalele publice și private nu mai fac întreruperi de sarcină la cerere. 

În plus, organizația non-guvernamentală Centrul FILIA a contactat 112 spitale din România, iar doar 11% din spitalele din România mai făceau avorturi la cerere la mijlocul lunii aprilie. În București, nici unul.

Urmărește-ne pe Google News