Ministerul Sănătății a lansat, la 29 mai, o procedură de negociere pentru a cumpăra între 90 de milioane și 115 milioane de măști pe care intenționează să le distribuie în întreaga țară către persoanele defavorizate. Acordul-cadru valorează peste 40 de milioane de euro, iar banii provin din Fondul de rezervă bugetară al Guvernului.
Conform invitației de participare din 29 mai, Ministerul Sănătății urmează să cumpere, prin procedura de negociere, echipamente medicale la un preț de maximum 193.200.000 de lei, fără TVA (aproximativ 40 de milioane de euro – n.r.) și minimum 151.200.000 de lei (aproximativ 31 de milioane de euro – n.r.). Prețul estimat pentru fiecare mască este de 1,68 de lei, iar cantitatea estimată este de minimum 90 de milioane măști și de maximum 115 milioane de măști.
Firmele au avut la dispoziție doar câteva zile pentru a pregăti documentele necesare – de la 29 mai până la 3 iunie, când s-a încheiat termenul de depunere a ofertelor.
Ordonanța de Urgență 78/2020, în baza căreia s-a organizat procedura, stipulează că banii pentru cumpărarea măștilor provin din Fondul de rezervă bugetară prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020.
În ordonanță, Guvernul scrie că repartizarea de măști este necesară:
- “având în vedere că pericolul infecției cu coronavirusul SARS-CoV-2 nu dispare odată cu încetarea stării de urgență și pe cale de consecință sunt necesare măsuri de protecție pentru populație (…)
- având în vedere că neluarea unor măsuri urgente, cu caracter excepțional, pentru limitarea infectării cu COVID-19 în rândul populației defavorizate ar avea un impact deosebit de grav, în principal asupra dreptului la viață și, în subsidiar, asupra dreptului la sănătate al persoanelor
- în considerarea faptului că aceste elemente vizează interesul general public și constituie situații de urgență și extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată”
OUG 78/2020 stipulează că Guvernul va pune la dispoziția autorităților locale măști de protecție pentru persoanele defavorizate, precum: beneficiarii de ajutor social, pensionarii cu o pensie de până la 704 lei, persoanele încadrate în grad de handicap ș.a.
Pentru această achiziție, Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Sănătății cu suma de 230 de milioane de lei.
Conform actului normativ, fiecare dintre persoanele defavorizate care se încadrează în criteriile prevăzute de Guvern ar urma să primească 50 de măști de protecție.
La procedura de negociere s-a înscris, conform relatărilor din presă, și compania Naguma Medical Supply SRL, deținută de omul de afaceri canadian Michael Topolinski, cunoscut pentru afacerile derulate în domeniul imobiliar prin grupul InteRO.
El ar fi depus o ofertă de 0,99 de lei plus TVA pentru fiecare mască, așadar sub prețul de 1,68 de lei fără TVA cerut de minister.
Același Topolinski anunța, la începutul lunii aprilie, că a adus în țară, din China, 90 de milioane de măști.
În răspunsul oficial transmis Libertatea, Ministerul Sănătății a explicat că achiziția de măști se află în etapa de evaluare a ofertelor, în contextul în care s-au depus 43 de oferte, iar comisia nu a încheiat încă analiza.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro