- Deși suntem printre ultimele locuri în UE la procentul din PIB alocat pentru Educație și Sănătate, guvernanții nu au cheltuit anul trecut nici măcar banii aprobați prin Legea bugetului.
- Ministerul Educației a rămas cu 2,7 miliarde de lei, sumă care reprezintă peste 10% din bugetul total alocat în 2018.
- Ministerul Sănătății nu a cheltuit 3,6 miliarde de lei (38% din bugetul total alocat în 2018), adică aproximativ cât costă ridicarea a două spitale regionale.
de Florinela Iosip și Daniel Ionașcu
O cer din ce în ce mai mulți oameni, a devenit aproape un slogan al societății civile: cele mai importante domenii în care orice stat ar trebui să investească sunt educația, ca să evoluezi, și sănătatea, pentru a salva vieți, dar și pentru calitatea lor. Ambele sunt și investiții cruciale pentru economia unei țări.
Cu ei sunt de acord și social-democrații din actualul guvern, cel puțin la nivel de intenție, declarativ. În Programul de guvernare, PSD menționează că „educația este tot ce vezi și ce auzi”, citându-l pe istoricul Nicolae Iorga.
Cât despre sănătate, președintele PSD, Liviu Dragnea, spunea anul trecut că este un domeniu pe care „l-am pus pe un loc de cinste şi în care am hotărât ca statul român să investească foarte mult”.
În practică însă, membrii Executivului au strâns cureaua la bugetele acestor domenii.
Bugete și rectificări bugetare
La începutul anului trecut, guvernanții au prevăzut ca bugete inițiale 23,79 miliarde de lei pentru Ministerul Educației și 8,76 miliarde de lei pentru Ministerul Sănătății (credite bugetare).
Au urmat două rectificări bugetare. La prima, Ministerului Educației i s-a dat suma de 178,1 milioane de lei, iar la a doua, i-au fost tăiate 198 milioane de lei. Așadar, cifra finală a bugetului Ministerului Educației pentru anul 2018 a fost tot în jur de 23,7 miliarde de lei.
Pentru Ministerul Sănătății, ambele rectificări bugetare de anul trecut au fost pozitive. Astfel, în august, Ministerul Sănătății a primit 333,6 milioane de lei, iar în noiembrie, alte 211,5 milioane de lei. Asta înseamnă că, pe hârtie, Ministerul Sănătății a beneficiat în 2018 de o sumă totală în valoare de 9,3 miliarde de lei.
2,7 miliarde de lei, bani necheltuiți la Educație
Numai că sumele alocate bugetelor Educației și Sănătății nu au fost cheltuite integral până la finalul lui 2018.
Mai exact, din cele 23,7 miliarde de lei, Ministerul Educației a cheltuit 21 de miliarde de lei, potrivit datelor transmise de Ministerul Finanțelor.
Asta înseamnă că aproximativ 2,7 miliarde de lei, bani primiți din bugetul de stat, nu au fost folosiți de Ministerul Educației.
Reprezentanții Ministerului susțin că au cheltuit tot ce ținea strict de responsabilitatea lor, cei 2,7 miliarde de lei fiind soldurile universităților, pe care acestea le gestionează după cum doresc.
Ce se putea face cu 2,7 miliarde de lei? Unitățile de învățământ puteau să depună proiecte pentru reabilitarea clădirilor, pentru realizarea de programe de tip „O masă caldă” sau afterschool.
Ministerul Sănătății a rămas cu bani cât pentru două spitale regionale noi
Din cei 9,3 miliarde de lei alocați în 2018, Ministerul Sănătății a cheltuit numai 5,76 miliarde de lei.
Asta înseamnă că aproximativ 3,6 miliarde de lei nu au fost cheltuite de Ministerul Sănătății, sumă cu care puteau fi construite două spitale regionale, dacă luăm în considerare că Sorina Pintea, ministrul Sănătății, a spus că ar costa aproximativ 450 milioane de euro construcția unui astfel de spital.
Explicațiile ministerelor pentru banii necheltuiți
Mihai Păunică, directorul general al Direcției de Finanțe din Ministerul Educației, spune că instituția „a avut o execuție bugetară de 99%, banii necheltuiți reprezentând de fapt banii universităților, care îi cheltuie după cum consideră acestea”.
Sorin Cîmpeanu, fost ministru al educației și președintele Consiliului Național al Rectorilor, spune că banii necheltuiți sunt fie pentru „proiecte care nu au fost scrise/câștigate de unitățile de învățământ“, din “venituri proprii ale universităților care nu au fost realizate din cauza unor chestiuni specific”.
Ministrul Sorina Pintea a răspuns, la solicitarea Libertatea, că banii nu s-au cheltuit pentru că, până anul trecut, Ministerul Sănătății a avut două surse de finanțare: bugetul de stat și acciza.
Sorina Pintea a precizat că din banii primiți de la bugetul de stat, Ministerul Sănătății a cheltuit toate fondurile, rămânând banii încasați din acciză, care au destinație clar stabilită.
„Acciza se reporta de la un an la altul. Pe măsura ce se încasa, se puteau cheltui numai în limita prevederilor bugetare aprobate de Ministerul Finanțelor. Numai că nu întotdeauna prevederile pentru acciză corespundeau cu acciza încasată, deci se reporta. Prin urmare, au rămas banii în sold, care s-au virat anul acesta conform OUG 114. Practic, din acciză nu s-au cheltuit toți banii pentru că nu am avut mereu prevederi. Este o chestiune contabilă. Aici este vorba de bani de investiții pentru spitale din subordinea ministerului sau din subordinea autorităților locale”, a spus Pintea.
Ministrul a dat ca exemplu o sumă de 10 milioane de lei pentru Institutul de Cardiologie din Iași, care nu s-a cheltuit pentru că nu s-a făcut recepția finală.
Sorina Pintea a adăugat că, din 2019, acciza nu se mai încasează de Ministerul Sănătății, ci de Ministerul Finanțelor.
Economii și la alte ministere
Duca Emilian, consultant fiscal, spune că Executivul a făcut aceste economii în 2018 ca să se încadreze în deficitul bugetar. Specialistul punctează că și alte ministere nu și-au cheltuit toți banii.
Consultând și alte bugete proiectate și executate am văzut că nici alte ministere nu au cheltuit toți banii. Totuși, acestea nu au făcut economii la fel de mari ca ministerele Sănătății și Educației.
Ministerul Apărării Naționale a avut, la începutul anului 2018, un buget de 18,1 miliarde de lei (credite bugetare), din care a reușit să cheltuie 17 miliarde de lei.
Ministerul Afacerilor Interne a cheltuit aproape toată suma din bugetul aprobat la începutul anului trecut, adică 15,2 miliarde de lei din 15,3 miliarde de lei.
Ioana Petrescu, fost ministru al Finanțelor în Guvernul Ponta, a declarat pentru Libertatea că Executivul a plănuit încă de la început un buget mai mare decât îl ține plapuma.
„Practic, Coaliția de guvernare a promis cetățenilor, la începutul anului trecut, o mare plăcintă. Din păcate, aceste cifre au existat numai pe hârtie. În fapt, guvernul a tăiat de unde a considerat de cuviință, în speranța că nu va face deficit bugetar”, a explicat Petrescu.
Citește și: