Pe 10 august 2021, la mai bine de opt luni de la debutul campaniei de vaccinare, Ministerul Sănătăţii a publicat primele date privind vaccinarea personalului medical. Conform comunicatului transmis de Ministerul Sănătăţii, campania de vaccinare la nivelul spitalelor din România e prezentată drept un succes naţional: 70% din medicii din România s-au vaccinat cu schemă completă.
Cu această ocazie, românii au aflat că judeţele cu cel mai mare procent al personalului medical vaccinat cu schemă completă sunt Călăraşi (76,45%), Cluj (71,69%), Sibiu (69,55%), Ilfov (69,13%) și municipiul București (66,34%), în timp ce la coada clasamentului realizat de minister se găsesc judeţele Arad (39,88%) şi Neamţ (36,58%).
Cum îi ajută pe pacienţi procentele la nivel judeţean?
Procentele avansate de Ministerul Sănătăţii omit însă să răspundă la o întrebare esenţială pentru românii care vor să se simtă în siguranţă atunci când merg la spital: care este procentul de vaccinare al medicilor din unitatea în care pacienții aleg sau ajung să primească tratament?
Libertatea a cerut Ministerului Sănătăţii să pună la dispoziţia redacţiei Libertatea procentele privind vaccinarea personalului medical la nivelul spitalelor, nu la nivel de judeţ.
„La nivelul Ministerului Sănătății s-a optat pentru realizarea unei centralizări la nivel județean“, ne-au transmis reprezentanții instituției. Oameni din Ministerul Sănătăţii au explicat pentru Libertatea că, şi în situaţia în care ar avea aceste date, nu le pot transmite, pentru a nu le da românilor motive să ocolească acele unităţi spitaliceşti cu procente foarte mici.
Mai mulţi directori de DSP au confirmat pentru ziar, sub condiția anonimatului, că datele există, ei comunicându-le către MS.
„Ministerul a cerut DSP-urilor datele. DSP-urile au centralizat și datele la nivel de spital“, confirmă și Ioana Mihăilă, fostul ministru al sănătăţii.
Ioana Mihăilă: „Este nevoie de un nou efort să aflăm datele“
Fostul ministru Ioana Mihăilă susţine că şi-ar fi dorit ca datele la nivel de spitale să ajungă la minister şi apoi să fie făcute publice, dar a plecat din funcție înainte să apuce să le ceară de la direcţiile de sănătate publică.
Are mai multă relevanţă pentru comunitatea pe care spitalul o deservește să se știe procentul de personal medical vaccinat. Dar este nevoie de un nou efort şi un nou proces pentru a afla datele la nivel de spitale, iar pentru asta, tot DSP-urile trebuie întrebate. Intenţia mea era de a continua acest proces de transparentizare şi chiar aveam un proiect de lege în acest sens.
Ioana Mihăilă, fostul ministru al sănătății:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro