”Prin modificările aprobate marţi, pacienţii NU vor plăti nimic daca vor alege să se trateze într-un spital privat sau într-unul de stat iar numărul vieţilor salvate va fi în creştere. NU se privatizează niciun serviciu medical! Modificările dau şansa pacienţilor în stare critică să beneficieze mai repede de intervenţiile de care au nevoie în cel mai apropiat spital, fie că e de stat sau privat!”, afirmă Ministerul Sănătății, într-un comunicat, referindu-se la OUG pentru modificarea şi completarea Legii 95 privind reforma în sănătate.
Spitalele private au fost incluse în programele naţionale de sănătate gestionate de CNAS, încă din 2014. Modificarea actuală este o actualizare a legislaţiei din 2014 în care era lăsat în suspans această formulare ambiguă: când sunt excedate anumite capacităţi de primire pot fi accesate de către pacienţi anumite servicii, lucru absolut neclar şi greu de interpretat.
Potrivit news.ro, aceste modificări dau posibilitatea spitalelor de stat, care au această capacitate, să trateze pacienţii critici cu infarct miocardic, accident cerebral etc.
Ministerul argumentează că va creşte numărul unităţilor sanitare în care se rezolvă astfel de cazuri iar pacientul doar beneficiază de tratament, fără să plătească ceva. Nici în spitalele private, pacienţii nu vor plăti nimic în plus.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro