Miercuri, mai mulți bucureșteni au reclamat că apa care curge la robinet are un miros neplăcut, înțepător și un gust sărat, reclamând că a fost poluată.

În urma acuzațiilor făcute de cetățeni, care au spus că autoritățile au vrut să ascundă faptul că apa este poluată, Apa Nova a anunțat că a mărit cantitatea de substanțe folosite pentru curățarea apei din râurile Argeș și Dâmbovița, acțiune necesară întrucât calitatea apei a scăzut din cauza topirii bruște a zăpezii.

„Ca urmare a topirii bruște a depunerilor de gheață și zăpadă, cu efect de spălare a suprafețelor atinse, s-a produs o încărcare mai mare a râurilor Argeș și Dâmbovița. Deprecierea temporară a calității apei râurilor a fost compensată prin măsuri de tratare. Niciun parametru de calitate al apei potabile produse nu a depășit limita legală. În plus, pe lângă monitorizarea online (continuă 24h/24) în puncte strategice ale sistemului de alimentare cu apă potabilă, se efectuează zilnic analize de probe prelevate din rețea. Rezultatele nu indică depășiri ale valorilor parametrilor de calitate a apei potabile. Ultimele analize au fost efectuate astăzi, 30 ianuarie 2019. Efectul mirosului de clor rezidual resimțit de consumatori este în scădere încă din data de 29.01.2019 și va dispărea în după amiaza zilei de astăzi”, a transmis, miercuri, Apa Nova într-un comunicat.

Reprezentanții instituției au garantat chiar că mărirea cantității de clor s-a făcut în limitele prevăzute de lege, iar mirosul de clor nu se va mai simți până miercuri seară.

Ministerul Sănătății transmite miercuri seară, însă, că apa din râul Argeș a fost poluată cu amoniu din cauza topirii zăpezii și e recomandat ca bucureștenii să nu folosească apa de la robinet pentru băut, pentru prepararea hranei și nici pentru igiena personală, pentru că, în urma rezultatelor preliminare ale analizelor, s-a observat că a fost depășită limita legală a cantității de clor din apă.

„În urma sesizărilor, personalul de specialitate DSPMB a recoltat mai multe probe din reţeaua de apă potabilă în cele două sectoare. Rezultatele preliminare ale probelor de laborator au relevat faptul că, în toate cele 5 puncte de recoltare, valorile determinate pentru clorul liber rezidual şi clorul total nu corespund limitelor stabilite de legislaţia în vigoare”, arată Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat.

Specialiștii spun că rezultatele parțiale nu reprezintă un motiv de îngrijorare, pentru că nu există efecte grave asupra sănătății în cazul consumului de apă hiperclorinată, însă îi sfătuiesc pe bucureșteni să folosească apa îmbuteliată, din surse autorizate sanitar sau de la fântâni publice la care este afișat mesajul: „apa este bună de băut”.

„De asemenea, menționăm că DSPMB analizează zilnic probe de apă din rețeaua publică sau de la stațiile de tratare pentru parametrii microbiologici, dezinfectantul rezidual (clor rezidual liber) și clorul total. Din cele 10 probe de apă prelevate în data de 30 ianuarie 2019 din punctele fixe de recoltă din sectorul 3 București, 9 dintre ele au fost conforme pentru clorul rezidual liber, iar una dintre ele a prezentat clor rezidual sub limita de detecție. Parametrii microbiologici sunt în lucru, rezultatele fiind finalizate în 48 de ore de la recoltare”, mai precizează Ministerul Sănătății, într-un comunicat de presă.

Miercuri, mai mulți cititori ne-au transmis pe adresa de email a redacției și pe Facebook că apa care curge la robinet are un miros neplăcut și este sărată, acuzând că apa este poluată cu amoniu. Ei au criticat autoritățile și Apa Nova că nu au avertizat din timp populația cu privire la această situație.


Citește și: Situație critică | ZERO vaccinuri antigripale în farmacii: „Mai bine luați Vitamina C!”


 

Urmărește-ne pe Google News