Spre deosebire de anii trecuti, in 2001 noua conducere a Ministerului Turismului a inceput pregatirea sezonului estival din primele luni ale anului. Chiar daca oficialii au fost extrem de optimisti, problemele n-au intarziat sa apara. Ministrul secretar de stat Alin Burcea explica masurile care vor fi luate in urma concluziilor trase in acest sezon.
Libertatea: Saptamana trecuta, Litoralul a fost ocupat in proportie de 100%. Atat de ocupat, incat unii turisti au ramas pe afara…
Alin Burcea: Da, faptul ca am trecut la decorarea exterioara si zugravirea hotelurilor, la igienizarea si amenajarea plajelor, la imbunatatirea iluminatului stradal, amenajarea si ingrijirea spatiilor verzi, organizarea Politiei Plajei si altele a facut sa asistam la un flux turistic fara precedent. Ca urmare a cresterii semnificative a cererii de locuri de cazare au aparut aceste cazuri.
Au fost si in trecut, dar parca niciodata asa multe ca acum.
Situatia se petrece de peste 10 ani, dar e prima data cand ministerul a actionat operativ si energic la sesizarile unor turisti, care, dupa ce si-au cumparat bilete de la agentii, n-au putut fi cazati din cauza depasirii gradului maxim de ocupare la hoteluri. Responsabilitatea se imparte intre agentii si hoteluri. Cercetarile noastre arata ca exista agentii – Talaz Turism Constanta, Pizmas Lugoj, Mara Tour Targu Jiu, Euroturism Barlad, Romsejour Constanta, ATT Slatina – care n-au respectat prevederile contractuale. Am propus ridicarea licentelor sau, in cazul Talaz Turism, unde ancheta e finalizata, licenta si brevetul de turism au fost deja ridicate.
De ce doar la aceasta agentie?
Aici am constatat grave incalcari ale legii. Desi agentia avea licenta tip detailist, deci trebuia sa vanda servicii direct clientilor, a valorificat pachete de servicii asemenea unui tur operator, catre alta agentie, Sind Romania. Rezervarile si confirmarile s-au facut verbal, si nu in scris, ceea ce dovedeste o lipsa crasa de profesionalism. Talaz Turism a incalcat ordinul 107 privind comercializarea pachetelor turistice si a nesocotit cu buna stiinta raporturile contractuale cu turistii. E cel putin ciudat ca doua agentii cu sediul in Constanta – Talaz Turism si Romsejour – desfasoara activitati de valorificare a Litoralului, care nu sunt la indemana unor agentii serioase din tara. Cele doua se remarca prin binecunoscutul stil al unor firme-capusa si organele de ancheta vor continua sa aplice legea. La fel, si-n cazul celorlalte agentii citate.
Chiar numai agentiile sa fie vinovate?
Nu, ar fi o greseala sa dam vina doar pe agentii. De pilda, SC Eforie SA a suplimentat – in plin sezon de varf – cu 150 locuri alocatia stabilita contractual cu Ministerul Muncii si astfel s-a aflat in imposibilitatea de a caza turistii care si-au platit locurile la agentii. Nerespectarea contractelor si incapacitatea de a monitoriza graficul zilnic de intrare/iesire a turistilor a condus la o nemultumire extrema in randul unor oameni a caror unica „vina” era ca aveau pe voucher sau biletul cumparat de la o agentie de turism un hotel ocupat de alti clienti ai SC Eforie. Consideram ca SIF Transilvania trebuia sa ia masuri imediate impotriva conducerii societatii pentru ca si alte hoteluri s-au confruntat cu un numar mai mare de turisti decat cel stabilit prin contract, dar, datorita unui bun management, au rezolvat operativ situatia. E regretabil ca, din pricina datelor eronate transmise de catre SC Eforie, au fost incriminate in mass-media firme de turism serioase, cum ar fi Galtour Galati, Eximtour Cluj-Napoca, BTT Targoviste.
Cum puteti preveni, pe viitor, astfel de situatii?
Ministerul va analiza intreg sezonul estival 2001 si va da publicitatii o „lista neagra” a tuturor agentiilor de turism si societatilor hoteliere care si-au inselat clientii. Avem astfel certitudinea ca, pe viitor, nu vor mai fi probleme de genul celor semnalate si speram ca acestea se vor solutiona rapid, mai ales ca, datorita Programului Social Litoralul pentru Toti, care se va desfasura incepand cu data de 1 septembrie pana, speram noi, in 20 septembrie, sezonul estival 2001 pe Litoral va fi cel mai lung din 1989 incoace.