Cei doi trebuie să dea explicaţii în legătură cu măsurile luate de Guvern pentru protejarea lucrătorilor români din străinătate în perioada pandemiei.
Libertatea a scris recent că în jur de 16.000 de sezonieri din România au plecat la muncă în străinătate, în plină pandemie de coronavirus, începând cu data de 9 aprilie.
Mai multe zeci de muncitori români s-au îmbolnăvit, în Germania şi Olanda, de COVID-19. S-a înregistrat şi un deces. Este vorba de Nicolae Bahan, un sucevean care a murit pe 11 aprilie de COVID-19 în timp ce era la cules de sparanghel în Germania, lângă Freiburg,
Ambasadorul român în Germania a anunțat că reprezentanța diplomatică a verificat toate cazurile cetățenilor români care au semnalat nereguli din partea angajatorilor germani.
Aurescu şi Alexandru, audiaţi în comisiile din Senat
Vicepreşedintele liberal al Senatului, Alina Gorghiu, a precizat că liberalii din Biroul Permanent au votat în favoarea acestei audieri.
Preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, a afirmat că, în cazul în care la audierile miniştrilor Muncii şi de Externe de joi din comisiile de specialitate ale acestui for legislativ vor rezulta „lucruri mult mai grave” în legătură cu plecarea românilor la muncă în străinătate în condiţii de pandemie, se poate ajunge la constituirea unei comisii parlamentare de anchetă pentru a analiza detaliile acestor plecări.
El a precizat că a aflat din spaţiul public că ar exista acorduri între statul român şi cel german referitoare la muncitorii români plecaţi la muncă în Germania.
„Acordurile trebuie să fie făcute publice. Românii trebuie să ştie cine a negociat, cum şi ce s-a negociat şi cine a avut mandat să negocieze. Miniştrii de Externe şi Muncii au ocazia ca într-un cadru oficial să clarifice dacă statul român a negociat ceva, în ce condiţii a negociat, care sunt limitele de protecţie pentru românii din străinătate. Dacă din aceste audieri rezultă şi lucruri mult mai grave, dacă o să iasă că românii nu sunt deloc protejaţi acolo, evident că se poate ajunge la o comisie de anchetă care să intre în detaliile ajungerii românilor în străinătate, condiţiile în care sunt nevoiţi să muncească acolo, condiţiile în care sunt protejaţi şi mai ales condiţiile în care oamenii aceia vor trebui să vină din nou acasă. Pot să vină acasă? Sunt într-o formă de carantină?”, a afirmat Cazanciuc, luni, după Biroul permanent al Senatului.
El a explicat că acei români au ajuns în Germania „foarte rapid”, în pofida restricţiilor impuse în condiţii de pandemie.
„Asta înseamnă că cineva s-a preocupat să aibă un traseu cât mai rapid. Este foarte bine dacă era nevoie, dar să fie rapid şi în siguranţă”, a adăugat Cazanciuc.
Prin Ordonanța Militară 7, de pe 4 aprilie, au fost permise zboruri charter pentru transportul lucrătorilor sezonieri din România către alte state.