Ultima propunere, respinsă și ea
Ministrul propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Agriculturii, George Căţean, a primit și el aviz negativ din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.
El a fost respins cu 19 voturi împotrivă, 5 pentru şi 7 abţineri.
Și Corina Atanasiu a fost respinsă
Corina Atanasiu a primit și ea aviz negativ, pentru funcţia de ministru al Educaţiei, cu 10 voturi pentru, 17 împotrivă şi 11 abţineri.
Ioana Mihăilă, aviz negativ
Ioana Mihăilă, propusă de USR pentru funcţia de ministru al Sănătăţii, a fost ultima programată la audieri. După ce a primit aviz negativ, a declarat că va demonstra cu documente că în fostul său mandat „a pus soluţii pe masă” privind pandemia de COVID-19 care, însă, „au fost faultate de câte ori s-a putut de către un premier care nu credea că vine valul patru”, a informat Agerpres.
„Înainte să vă lansaţi în întrebări, acuzaţii şi ştiri false vânturate prin presă, vă avertizez că voi demonstra cu documente, nu cu vorbe frumoase că mandatul meu a pus soluţii pe masă, soluţii care au fost faultate de câte ori s-a putut de către un premier care nu credea că vine valul patru. Nu mă interesează de la ce partide sunteţi, înţeleg că politica este politică de partid, dar vă cer ca, astăzi, să fim specialişti care se bazează pe ştiinţă”, a spus Ioana Mihăilă la audierile din Parlament.
Mihăilă a fost respinsă cu 18 voturi împotrivă, 7 voturi pentru, iar 9 parlamentari s-au abţinut.
Încă o respingere
Oana Ţoiu, propusă pentru funcţia de ministru al Muncii şi Protecţiei Sociale, a primit și ea aviz nefavorabil.
Dintre membrii celor patru comisii de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, 24 de senatori și deputați au votat contra ei, 18 au votat pentru avizul favorabil, iar 5 s-au abţinut.
Audierile se apropie de final
Corina Anastasiu, propunerea pentru Ministerul Educației, a intrat la audierile din comisiile reunite de învățământ.
Ultimele 2 audieri vor începe de la ora 18:30 când vor intra în comisii propunerile pentru Sănătate și Agricultura, Ioana Mihăilă și George Cățean.
Încă trei avize negative
Dragoș Pîslaru a primit aviz negativ în comisii pentru funcția de ministru al Finanțelor, cu 16 împotrivă, 11 pentru, 13 abțineri.
Un aviz negativ a primit și Stelian Ion, propunerea pentru Ministerul Justiției, a cărui demitere pe 1 septembrie a declanșat actuala criză politică. Ședința a fost declarată închisă, deși Iulia Scântei, președintele comisiei nu a anunțat cum au fost distribuite voturile la finalul numărării acestora.
Aviz negativ a fost dat și pentru propunerea de ministru al Mediului, Mihai Goțiu. Membrii comisiilor de specialitate au respins nominalizarea cu 18 voturi împotrivă, 9 pentru şi 7 abţineri.
Între timp a intrat la audieri și Oana Țoiu, propunerea lui Dacian Cioloș pentru Ministerul Muncii.
Aviz negativ pentru Moșteanu
Propunerea lui Ionuț Moșteanu la Ministerul Dezvoltării a primit aviz negativ în comisii cu 10 voturi pentru, 14 împotrivă, și 16 abțineri. Aviz negativ a primit și Claudiu Năsui, propus la Economie. El a primit 13 voturi pentru, 22 împotrivă și 11 abțineri.
Stelian Ion, la audieri
Alte trei nume propuse de Dacian Cioloș au intrat la audierile din comisiile de specialitate: Stelian Ion (Justiție), Mihai Goțiu (Mediu) și Dragoș Pîslaru (Finanțe).
Ghinea și Prună, avize negative
Cristian Ghinea, propunerea pentru Investiții Europene, cu șapte voturi pentru, opt abțineri și 13 împotrivă, în timp ce Cristina Prună, propusă la Energie, a primit 27 de voturi împotrivă, 12 abțineri și 14 pentru.
Moșteanu și Năsui, la audieri
La această oră, a început audierea lui Ionuț Moșteanu, propus pentru Ministerul Dezvoltării, și a lui Claudiu Năsui, nominalizat la Economie.
Ghinea și Prună, audiați
În acest moment sunt audiați Cristian Ghinea, propunerea pentru Ministerul Investițiilor Europene, și Cristina Prună, propusă de Dacian Cioloș pentru Ministerul Energiei.
Cătălin Drulă, aviz pozitiv
La votul privind avizul negativ Cătălin Drulă, propunerea pentru ministerul Transporturilor a primit: 8 voturi împotriva avizului negativ, 7 abțineri și 12 pentru avizul negativ. Inițial, președintele comisiei a anunțat aviz negativ, dar Cătălin Drulă a precizat că are aviz pozitiv întrucât propunerea de aviz negativ a căzut la vot. Cifrele arată că propunerea trebuie să întrunească 14 voturi pentru a fi declarată aviz negativ.
„Avizul este pozitiv dacă propunerea de aviz negativ a căzut la vot”, a explicat după audieri Cătălin Drulă.
Alin Stoica, propunea de ministru al Interne, este al șaselea membru al cabinetului Cioloș respins în comisii. El a primit Au fost 19 voturi împotrivă, 13 abțineri și 5 voturi pentru.
Dan Barna, aviz negativ
Aviz negativ și pentru propunerea pentru Ministerul Afacerilor Externe, Dan Barna. Vicepreședintele USR a primit 20 de voturi împotrivă, 11 voturi pentru și 4 abțineri. Este al cincilea membru al cabinetului Cioloș care primește aviz negativ.
„Cum de nenumărate ori colegii din Parlament au spus, plenul este suveran, majoritatea se confirmă sau se infirmă în Parlament. Acest cabinet va merge mâine în fața plenului, ne vom susține punctul de vedere și vom vedea care va fi decizia Parlamentului în ansamblul său”, a reacționat Dan Barna după avizul negativ.
Noi avize negative
Nicu Fălcoi (Apărare) și Monica Berescu (Cercetare) au primit avize negative după audierile din comisii. Primul a primit 15 voturi împotrivă, 13 abțineri și doar 8 voturi pentru. Monica Berescu a primit 17 voturi pentru, 17 voturi împotrivă și 8 abțineri, iar avizul este considerat drept negativ întrucât nu a întrunit 50%+1 din voturi.
Cătălin Drulă, la audieri
De la această oră intră la audieri Cătălin Drulă și Alin Stoica. Primul este propus din nou pentru Transporturi, portofoliu deținut și în guvernul Cîțu până la ruperea coaliției guvernamentale. Alin Stoica, fost prefect al Capitalei, este propunerea lui Dacian Cioloș pentru Ministerul de Interne.
Dan Barna intră la audieri
Trei noi propuneri de miniștri din cabinetul Cioloș au intrat, de la această oră în audierile din comisii: Dan Barna (Externe), Monica Berescu (Cercetare) și Nicu Fălcoi (Apărare).
Primele avize negativ
Iulia Popovici, ministrul propus pentru Cultură, a primit aviz negativ după audierile din comisii, cu 9 voturi împotrivă, 4 voturi pentru şi 7 abţineri.
Cu 9 voturi pentru, 12 voturi împotrivă și 4 abțineri, a fost avizat negativ și Tudor Pop, propunerea pentru Tineret și Sport.
Au început audierile
Iulia Popovici, propunerea pentru Ministerul Culturii, a intrat pentru audieri în comisiile reunite ale Camerei Deputaților și Senatului
Tot de la această oră este audiat și Tudor Pop, propus de Dacian Cioloș pentru Ministerul Tineretului și Sportului.
Lista miniștrilor propuși în Cabinetul Cioloș:
- Prim-ministru – Dacian Cioloş
- Ministrul afacerilor externe – Dan Barna
- Ministrul apărării naţionale – Nicu Fălcoi
- Ministrul afacerilor interne – Alin Stoica
- Ministrul justiţiei – Stelian Ion
- Ministrul finanţelor – Dragoş Pîslaru
- Ministrul transporturilor şi infrastructurii – Cătălin Drulă
- Ministrul energiei – Cristina Prună
- Ministrul economiei, antreprenoriatului şi turismului – Claudiu Năsui
- Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale – George Căţean
- Ministrul mediului, apelor şi pădurilor – Mihai Goţiu
- Ministrul investiţiilor şi proiectelor europene – Cristian Ghinea
- Ministrul sănătăţii – Ioana Mihăilă
- Ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei – Ionuţ Moșteanu
- Ministrul muncii şi protecţiei sociale – Oana Ţoiu
- Ministrul educaţiei – Corina Atanasiu
- Ministrul cercetării, inovării şi digitalizării – Monica Berescu
- Ministrul culturii – Iulia Popovici
- Ministrul tineretului şi sportului – Tudor Pop
Primele audieri, de la ora 10.00, sunt cele ale candidaților propuși pentru Ministerul Culturii și Ministerul Tineretului și Sportului.
De la ora 11.00, vor ajunge în fața parlamentarilor din comisii candidaţii propuşi pentru Ministerele Cercetării, Apărării și Afacerilor Externe.
Audierile continuă, de la ora 12.00, cu candidații pentru conducerea Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Transporturilor.
La ora 13.00 este programată audierea membrilor USR propuși pentru Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și Ministerul Energiei, iar la ora 14.00 ajung în fața aleșilor candidații de la Economie și Dezvoltare.
Începând de la ora 15.00, vor fi audiați candidații propuși la Finanțe, Mediu și Justiție, urmând ca, de la 16.30 să ajungă la audiere candidata propusă pentru funcția de ministru al muncii.
De la 17.30 este programată audierea candidatei de la Ministerul Educaţiei, iar audierile se vor încheia cu cele ale politicienilor propuși pentru Ministerul Agriculturii și cel al Sănătății, programate la ora 18.30.
Birourile Permanente Reunite ale celor două Camere au decis luni ca votul din Parlament să aibă loc miercuri, 20 octombrie, începând de la ora 10.00.
Asta după ce luni, premierul desemnat, Dacian Cioloș, a depus lista cu propunerile de miniștri și programul de guvernare.
Pe lista miniștrilor propuși de Cioloș se află șase foști membri ai guvernului Cîțu.
„Avem nevoie de oameni care să răspundă rapid nevoilor politice și să-și asume măsurile dificile care urmează. Noi suntem pregătiți să ne asumăm aceste măsuri dificile, nu ne mai permitem să pierdem nicio secundă”, a declarat atunci Dacian Cioloș.
În ceea ce privește programul de guvernare Cioloș a precizat că acesta „poate să pară dur, dar este necesar, pentru că în situații excepționale e nevoie de măsuri excepționale”, referire la criza sanitară prin care trece România din cauza COVID-19.
Foto: Dumitru Angelescu