Secretarul de Stat al SUA Antony Blinken se va întâlni săptămâna viitoare cu omologul său rus Serghei Lavrov, într-o nouă tentativă diplomatică de a detensiona criza de la granițele Ucrainei.
Departamentul de Stat al SUA a anunțat joi că Blinken a acceptat invitația lui Lavrov și că va discuta cu acesta, dacă până atunci Rusia nu invadează Ucraina. „Dacă invadează în următoarele zile vor arăta că nu au fost niciodată serioși în privința diplomației”, a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat Ned Price.
Blinken declarase anterior că i-a trimis o scrisoare lui Lavrov în care i-a propus o întâlnire în Europa.
Întâlnirea SUA-Rusia va veni după o serie de discuții între aliații occidentali, în care aceștia își vor coordona pozițiile.
Vineri, spre exemplu, președintele SUA Joe Biden va avea o videoconferință cu liderii din Canada, Franța, Germania, Italia, Polonia, România, Marea Britanie, NATO și Uniunea Europeană.
Discuții vor avea loc în următoarele zile și la conferința pentru securitate de la München, unde vor sosi vicepreședinta SUA Kamala Harris, cancelarul german Olaf Scholz, șefa diplomației britanice Lizz Truss și președintele ucrainean Vladimir Zelenski.
Vineri, ministrul de externe a Germaniei Annalena Baerbock a criticat Rusia pentru „revendicările în ton cu Războiul Rece”, dar și pentru faptul că a refuzat să participe la întâlnire.
Este neclar ce ar mai putea obține o nouă negociere diplomatică, în condițiile în care Rusia insistă cu revendicările care i-au fost respinse din start de SUA și NATO.
Joi, Moscova a trimis SUA un document oficial în care a criticat iarăși Washingtonul pentru că nu a ținut cont de preocupările de securitate ale Rusiei și a cerut „garanții legale” că Ucraina nu va deveni niciodată membră NATO.
„În absența oricărei dorințe din partea Statelor Unite de a conveni asupra garanțiilor ferme, obligatorii din punct de vedere juridic, pentru a ne asigura securitatea, Rusia va fi obligată să răspundă, inclusiv prin punerea în aplicare a măsurilor tehnico-militare”, se arată în textul documentului publicat de către agenția de stat rusă Tass.
Rusia a înaintat încă din decembrie o listă de cerințe de securitate, printre care garanția că NATO va renunța la orice activitate militară în Europa de Est și Ucraina. De altfel, Rusia a cerut explicit retragerea forțelor NATO din România și Bulgaria. Noua listă de solicitări vine după ce Moscova a acuzat că i-au fost ignorate total principalele solicitări.
Rusia a transmis că propunerile sale sunt un „pachet complet” care nu poate fi discutat individual. SUA au oferit compromisuri în domenii precum limitele desfășurării de rachete, o ofertă pe care Rusia a respins-o joi. Secretarul de stat american Antony Blinken spunea atunci că SUA vor susține „politica ușilor deschise” a NATO, respingând cererile Moscovei ca Alianța să se angajeze să nu primească niciodată Ucraina.
În aceeași zi în care a trimis documentul, Rusia l-a expulzat pe al doilea diplomat ca rang al SUA la Moscova, un alt semn al tensiunilor potențiale în creștere între cele două țări.
În paralel, situația s-a tensionat suplimentar pe frontul din estul Ucrainei, unde autoritățile de la Kiev și separatiștii s-au acuzat reciproc de deschiderea focului.
Kievul a prezentat imagini cu o grădiniță atinsă de un obuz și a spus că de tirul de artilerie venit dinspre separatiști a rănit câțiva soldați.
Separatiștii au susținut, la rândul lor, că au deschis focul fiind nevoiți să răspundă la un atac ucrainean, pe care Kievul îl neagă.
Oficialii occidentali, inclusiv Biden și Blinken, au avertizat joi că tensiunile din estul Ucrainei ar putea fi folosite de Moscova drept pretext pentru invazie.
Blinken a declarat joi, în fața Consiliului de Securitate al ONU, că informațiile pe care SUA le au indică faptul că forţele ruseşti de la frontierele Ucrainei, „inclusiv forţe terestre şi avioane, se pregătesc să lanseze un atac împotriva Ucrainei în următoarele zile”.
„În ultimele luni, fără provocare sau justificare, Rusia a comasat peste 150.000 de soldați în apropierea Ucrainei. Rusia spune că își retrage acele forțe, noi nu vedem asta pe teren”, a declarat Antony Blinken.
Moscova a negat în mai multe rânduri că plănuiește o invazie a Ucrainei, declarație pe care a repetat-o într-un document de 11 pagini prezentat joi oficialilor americani. „Nu există nicio invazie rusă a Ucrainei, pe care Statele Unite și aliații săi au anunțat-o oficial din toamna trecută, dar care nu este planificată”, se transmite în document.