„Nu poate exista o soluție militară în Siria”
Consiliul Afaceri Externe a adoptat luni o rezoluție potrivit căreia nu poate fi adusă pacea în Siria printr-o intervenție militară. Este, de altfel, poziția pe care Uniunea Europeană a avut-o încă de la începutul acestui conflict. Negocierile pentru pace coordonate de Organizația Națiunilor Unite au eșuat, în lipsa unei opoziții siriene unite împotriva guvernului Assad. Au fost, totuși, mici victorii care au dus la armistiții de scurtă durată pentru acordarea de ajutor umanitar.
„Uniunea Europeană reiterează că nu poate exista o soluție militară la conflictul din Siria. Cu toate acestea, începând de anul trecut, regimul sirian, sprijinit de aliații acestuia, Rusia și Iranul, și-a intensificat operațiile militare, fără să țină seama de victimele civile. UE condamnă în termenii cei mai categorici toate atacurile, atât pe cele cu caracter intenționat, cât și pe cele care lovesc fără discriminare, îndreptate împotriva populației civile și a infrastructurii civile, a spitalelor și a școlilor. Refuzul și obstrucționarea accesului umanitar aplicate în mod continuu și intenționat persoanelor care au nevoie de asistență reprezintă o încălcare flagrantă a principiilor internaționale umanitare și trebuie să înceteze”, se arată în rezoluția adoptată de Consiliul Afaceri Externe al UE
Siria este o țară distrusă. Datele oficiale ale UE arată că „13 milioane de persoane au nevoie de asistență și se confruntă cu preocupări serioase în materie de protecție, 6,1 milioane de persoane sunt strămutate intern, iar aproape 3 milioane de persoane sunt captive în zone asediate și greu accesibile”.
Timp de opt ani, comunitatea internațională nu a reușit să oprească atrocitățile de pe teritoriul sirian. Au fost posibile atacuri repetate cu arme chimice, despre care Occidentul spune că au fost lansate de guvernul Assad. Vestul a ripostat prin lovituri precise asupra facilitaților siriene unde se presupune că ar fi depozitați şi fabricați agenții chimici. Ploaia recentă de rachete asupra Siriei nu şi-a propus să încheie războiul, ci să avertizeze regimul Assad că există o linie roșie în ceea ce privește folosirea armelor chimice.
România a susținut acest demers. Ministrul de Externe român, Teodor Meleșcanu, susține o anchetă independentă cu privire la acest atacul din Douma.
”Oficialul român a exprimat sprijinul pentru investigarea de urgență, de o manieră independentă și imparțială, a faptelor incriminate și tragerea la răspundere, în urma anchetei, a persoanelor vinovate de comiterea unor asemenea acte. Ministrul de Externe român a subliniat că acțiunea întreprinsă de SUA, Marea Britanie și Franța, la data de 14 aprilie 2018, constituie o reacție fermă la atrocitățile soldate cu numeroase victime în rândul populației civile din Douma, context în care a exprimat solidaritatea României cu aliații și partenerii săi strategici”, potrivit MAE.
În același timp, Teodor Meleșcanu a atras atenția asupra înrăutățirii situației din regiune: „Ministrul Teodor Meleşcanu a atras atenția asupra pericolului unei escaladări militare în Siria, cu consecințe grave în întreaga regiune și a lansat un apel către toate părțile implicate de a încheia cât mai curând acest război, care a avut consecințe devastatoare și numeroase victime în rândul populației civile, și să sprijine activ demersurile ONU destinate soluționării politice a acestei crize.”
Uniunea Europeană are în Siria şase obiective strategice:
- încheierea războiului printr-o tranziție politică autentică;
- promovarea unei tranziții reale și favorabile incluziunii în Siria;
- salvarea de vieți omenești prin abordarea nevoilor umanitare ale celor mai vulnerabili sirieni;
- promovarea democrației, a drepturilor omului și a libertății de exprimare;
- promovarea tragerii la răspundere pentru crime de război;
- sprijinirea rezilienței populației siriene și a societății siriene.
Sunt obiective pe termen foarte lung, având în vedere că niciuna dintre părțile implicate în conflictul sirian nu vrea să cedeze nici măcar un centimetru din teritoriul pe care îl controlează vremelnic. În această ecuație intră Statele Unite ale Americii, Rusia, Iran, guvernul Assad, opoziția siriană şi alte câteva zeci de facțiuni, unele fundamentaliste, care cred că ele sunt viitorul Siriei. Potrivit UE, „statele sale membre au acordat ajutor de peste 10 miliarde de euro de la începutul conflictului, pentru a-i ajuta pe cei care au fugit de război, atât în interiorul, cât și în afara Siriei.”
UE strânge donaţii pentru Siria
În perioada 24-25 aprilie se va desfășura, la Bruxelles, Conferință pe tema „Sprijinirea viitorului Siriei și al regiunii”. Pe lângă discuțiile între diplomați, întâlnirea are şi scopul de a găsi bani pentru criza umanitară siriană, care avut efecte dezastruoase şi în Europa, prin cel mai mare val de migrație.
„Conferința va căuta noi donații financiare pentru a soluționa nevoile în creștere din Siria și din regiune. UE și statele sale membre, ca principali donatori, contribuie la aplanarea celor mai grave efecte ale crizei siriene, furnizând asistență în valoare de peste 10,6 miliarde de euro din 2011 până în prezent”, se arată în rezoluția adoptată astăzi de cei 27 de miniştri de Externe.
Citește și: