Reuniunea miniștrilor de interne şi de justiţie din UE va avea loc la Stockholm și există posibilitatea abordării subiectului extinderii spaţiului Schengen cu România şi Bulgaria, potrivit europarlamentarului Eugen Tomac.
„Pe 25 ianuarie, domnul Bode (n.red. – ministrul de interne Lucian Bode) este invitat la Stockholm, la o reuniune informală a Consiliului JAI, ne anunță președinția suedeză a Consiliului Uniunii Europene, care a convocat aceasta ședință”, a scris Tomac pe Facebook.
„Vizita este importantă, nu avem deocamdată confirmarea participării ministrului român de interne la evenimentul din Suedia, dar vorbim de oportunitatea pe care acesta o are de a pune în discuție, chiar și într-un format informal, chestiunea accesului nostru în spațiul Schengen”, a adăugat el.
„Rămâne de văzut dacă, de această dată, dialogul, perseverența și capacitatea de negociere ale actualului guvern vor fi mai reușite decât până acum”, a mai scris Eugen Tomac.
Și europarlamentarul PSD Victor Negrescu consideră că „este obligatoriu pentru România să profite de acest moment pentru a clarifica disensiunile cu Austria și pentru a solicita un calendar ferm de aderare”. El a precizat că țara noastră „trebuie să solicite ca extinderea Schengen să fie pe ordinea de zi a Consiliului JAI din martie sau iunie”.
Pe de altă parte, întrebat recent care sunt șansele ca România să adere în martie 2023 la Schengen, adică în timpul președinției suedeze, președintele Klaus Iohannis a răspuns că se așteaptă ca aderarea să aibă loc în decursul anului, dar a precizat că „v-aș ruga să nu ne legăm neapărat de o anumită dată”.
De la 1 ianuarie, Suedia deține pentru următoarele 6 luni președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, însă printre priorități nu a fost inclusă și extinderea spațiului Schengen, așteptată de România.
Austria și Olanda au blocat România și Bulgaria la Schengen
Pe 8 decembrie 2022, Austria a blocat accederea Bulgariei și a României la Schengen, în cadrul Consiliului UE pentru Justiție și Afaceri Interne care a avut loc la Bruxelles, invocând criza migranților. Totodată, Olanda a votat și ea împotriva admiterii Bulgariei, care a fost cuplată cu România, cele două țări fiind evaluate împreună.
Cancelarul austriac Karl Nehammer l-a invitat pe 1 ianuarie pe preşedintele bulgar Rumen Radev la concertul de Anul Nou de la Viena, iar cei doi au convenit asupra unei vizite a lui Nehammer şi a ministrului austriac de interne, Gerhard Karner, la frontiera dintre Bulgaria și Turcia, pe 23 ianuarie, pentru a vedea progresele făcute de Sofia în privința combaterii trecerii ilegale a frontierei de către migranți și pentru a propune soluții în vederea combaterii acestui fenomen.
Președintele Klaus Iohannis nu a primit invitație la concertul de la Viena, așa cum a primit președintele bulgar Rumen Radev, au declarat surse oficiale pentru Libertatea, luni, 2 ianuarie.
ivryernest • 06.01.2023, 12:14
România — de fapt, "conducătorii de Partid și de Stat" — au făcut o adevărată obsesie pe Schengen...