Variantele luate în calcul erau fie demisia premierului, fie retragerea sprijinului politic lui Tudose, sau o retragere din Executiv a ministrului Carmen Dan și un compromis între președintele PSD și Mihai Tudose. Liderii a aproximativ 30 de filiale, dar și parlamentari PSD au semnat un document prin care se cere retragerea sprijinului politic premierului Tudose. Acesta spune că nu se ține de scaun, și va demisiona, dacă partidul va decide că nu îl mai susține.
UPDATE ora 23:35. Premierul Mihai Tudose și-a înaintat demisia, luni seară. Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că PSD se va reuni din nou în ședința Comitetului Executiv Național, pentru a stabili o nouă propunere de premier. „Stăm până iese fumul alb la coș”, a spus Dragnea. Tot ce a declarat Liviu Dragnea după ședința CEx.
UPDATE ora 22:15. Premierul Mihai Tudose a declarat că va demisiona luni seară sau marți dimineață. „Partidul a decis că e nevoie de un alt guvern cu un alt fel de abordare. Poate am și eu vina mea. Îmi reproșez că nu am făcut mai mulți kilometri de autostradă, mai multe spitale. Nu am închis anul prost, nu regret nimic, colegii nu mi-au reproșat nimic. A fost o ședință tensionată. Mă duc la Palatul Victoria să-mi iau lucrurile de acolo”, a declarat Mihai Tudose.
UPDATE ora 21:38. O nouă ședință a Comitetului Executiv Național al PSD va avea loc marți, de la ora 11.
UPDATE ora 21:13. Mihai Tudose a anunțat că demisioneză, după ce în CEx s-a votat retragerea sprijinului pentru premier. Votul a fost secret. Premierul a avut de partea sa doar 4 voturi, din cele 64 ale CExN. Au fost și 4 abțineri. Interimatul va fi preluat de Paul Stănescu, potrivit unor surse.
Cel mai probabil, Mihai Tudose își va anunța demisia marți.
UPDATE ora 20.00 Mai mulți lideri PSD susținători ai președintelui PSD Liviu Dragnea au vorbit în Comitetul Executiv Național, aducând reproșuri premierului Mihai Tudose. Printre contestatarii lui Tudose se află europarlamentarul PSD Viorica Dăncilă și liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu. Încă nu s-a decis dacă se va da un vot secret pe propunerea de restragere a sprijinului politic premierului Tudose.
Ce a transmis Tudose partidului: Dacă nu mai am sprijin, demisionez!
UPDATE ora 19.20 Premierul Mihai Tudose a transmis în ședința Comitetului Executiv Național că va demisiona dacă nu mai beneficiază de sprijinul partidului.
”Demisionez dacă nu mai am sprijinul partidului”, ar fi spus șeful Executivului. Potrivit surselor, Mihai Tudose așteaptă ca membrii conducerii PSD să își asume aceeastă decizie, printr-un vot.
Liderii PSD discută, la ora transmiterii acestei știri, dacă să supună la vot propunerea președinților de filiale care nu îl mai doresc pe Tudose la șefia Executivului. Este important și modul în care se va face acest vot, dacă va fi un vot la vedere sau secret, așa cum cer unii lideri.
Interesant este că primarul Capitalei, Gabriela Firea s-a poziționat împotriva președintelui PSD, Liviu Dragnea, în ședința Comitetului Execvutiv Național, reproșându-i modul în care a gestionat luarea deciziilor în partid.
30 de președinți de filiale și parlamentari PSD cer retragerea sprijinului politic lui Mihai Tudose
UPDATE ora 17.20 Aproximativ 30 de președinți de filiale PSD au semnat un document comun în care îi cer premierului Mihai Tudose să plece din fruntea Guvernului. Documentul a fost prezentat în Comitetul Executiv Național, și rămâne de văzut dacă va fi supus votului conducerii partidului.
Potrivit unor surse social-democrate, apelul a fost prezentat deja în ședință. Președinții de organizații spun că așteaptă ca premierul Mihai Tudose să demisioneze din fruntea Executivului. Premierul Tudose nu ar fi dispus, însă, să își depună mandatul.
Nicolae Bădălău a anunțat deja că un astfel de demers nu este statutar.
Și Robert Negoiță, liderul PSD Sector 3, a vorbit, înainte de ședința CEx PSD din 15 ianuarie, despre faptul că la biroul lui Liviu Dragnea s-ar fi strâns semnături de la liderii organizațiilor județene. Despre acest lucru, primarul sectorului 3 a spus că „e profund în neregulă și profund neprincipial”.
„Am auzit că la cabinetul președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, s-au strâns semnături de la președinții de organizații județene. Dacă lucrul ăsta s-a întâmplat, mi se pare că e profund în neregulă, este profund neprincipial. Noi trebuie să promovăm normalitatea și chestiunile principiale. Să chemi președinții pe rând și să-i influențezi să semneze, mi se pare profund neprincipial”, a declarat Robert Negoiță.
UPDATE ora 16:30. ”Prima zi la Palatul Victoria este prima din ultimele”, a spus șeful Executivului, luni, la sosirea la sediul central al partidului, unde se desfășoară ședința Comitetului Executiv Național, care va decide dacă premierul continuă la șefia Guvernului sau se decide retragerea sprijinului politic.
UPDATE ora 16:25. Carmen Dan este dispusă să demisioneze, dacă partidul o va cere în Cex-ul PSD din 15 ianuarie. Declarația vine chiar de la ministrul de Interne și a fost făcută înainte de ședință.
UPDATE ora 15:50. Președintele PSD, Liviu Dragnea, a ajuns la sediul partidului. „În toată perioada asta nu am ieșit cu nicio apariție publică, doar am citit scrisori, am urmărit apariții publice. Vorbim după CEx”, a declarat liderul PSD, înainte de ședința crucială.
Codrin Ștefănescu, secretarul general al PSD, a declarat, înainte de CEx-ul PSD din 15 ianuarie, că astăzi este obligatoriu ca partidul să găsească soluția finală, iar decizia luată va fi asumată de majoritate. „Intru în sediul PSD cu speranța că, deși ultimele zile nu au fost cele mai fructuoase în privința comunicării, să ne aducem aminte că partidul a fost unit. Orice decizie se ia sus, aici, este o decizie pe care ne-o asumăm cu toții și majoritatea și-o asumă. Vorbim toți și fiecare punct se votează, majoritatea o va impune. Toți vom ieși de aici cu decizia luată de către toți”, a spus secretarul general al PSD.
Dragnea nu renunță la Carmen Dan: Miniștrii care îl susțin pe liderul PSD își vor depune demisiile pentru a forța plecarea premierului Tudose
Surse social-democrate au precizat că miniștrii care îl susțin pe Liviu Dragnea și s-au poziționat împotriva premierului Tudose, precum Lia Olguța Vasilescu, Carmen Dan, Mihai Fifor, Marius Dunca, Paul Stănescu, Florian Bodog, Lucian Georgescu, Petre Daea, ar putea să forțeze demisia premierului Tudose, la cererea conducerii PSD, prin depunerea demisiilor în ședința Comitetului Executiv Național.
Se va repeta, însă, situația căderii Guvernului Grindeanu. Astfel, dacă premierul Tudose nu va dori să demisioneze, acesta va rămâne cu miniștrii săi, în Executiv: Felix Stroe, Gabriel Petrea, Mircea Titus Dobre, Marius Nica, Marcel Ciolacu, care nu sunt dispuși să renunțe la portofolii.
În acest context, singura soluție pentru PSD să scape de Mihai Tudose va fi depunerea unei moțiuni de cenzură la adresa propriului Guvern, în Parlament. La fel ca anul trecut, în vară, când PSD i-a retras sprijinul politic lui Sorin Gridneanu, iar acesta a decis să nu demisioneze din funcția de premier.
O nouă moțiune de cenzură, șanse zero de a trece în Parlament
Cu toate acestea, situația politică actuală este diferită de cea din vara lui 2017. PSD nu mai are majoritatea pentru a trece moțiunea de cenzură, pentru că Mihai Tudose beneficiază de susținerea unei părți a parlamentarilor social-democrați.
Organizații județene ale PSD care îl sprijină pe Tudose sunt Iași, Constanța, Buzău, Dâmbovița, Caras- Severin, Timiș, Brăila, Vrancea, dar și ministrul pentru dialog social, Gabriel Petrea, lider al tineretului social-democrat.
Liviu Dragnea este susținut de peste 17 filiale județene, printre care Dolj, Olt, Prahova, Argeș, Vaslui, Argeș, Alba, Gorj.
Parlamentarii din aceste filiale nu vor susține demersul conducerii PSD, și se așteaptă ca nici Opoziția, UDMR și minoritățile să nu mai voteze o nouă schimbare a Guvernului.
Iohannis, așteptat să refuze o nouă nominalizare de premier PSD
Trebuie amintit și faptul că, potrivit Constituției, președintele are atributul exclusiv în nominalizarea premierului. Iar Klaus Iohannis nu va mai nominaliza un premier PSD, în cazul în care criza politică ia amploare, prin demiterea actualului Guvern.
De altfel, el a declarat și oficial, anul trecut, în contextul tensiunilor din interiorul PSD, că nu va mai accepta o nouă nominalizare din partea social-democraților, pentru șefia Executivului.
”Dacă și acest Guvern ar cădea, atunci cu siguranță ar trebui să îmi pun întrebarea la modul extrem de serios dacă PSD mai are capacitatea să guverneze. Deocamdată nu suntem în această situație”, spunea Iohannis în octombrie 2017, când relațiile Tudose-Dragnea se deterioraseră deja.
Alte voci din partid spun că președintele trebuie să respecte rezultatul alegerilor parlamentare din 2016, și că, un refuz ar putea duce la declanțarea procedurii de suspendare din funcție a șefului statului.
În cazul suspendării președintelui, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, lider al ALDE, ar deveni președinte interimar, conform Constituției.
Este posibilă și o variantă de compromis, luni, în Comitetul Executiv Național, și anume ca cei doi lideri, Mihai Tudose și Liviu Dragnea să fie obligați să dea un pas înapoi și să își asume responsabilitatea pentru blocajul provocat în partid și Executiv. Aceste lucru implică și conturarea unui nou pol dde influență, condus de Nicolae Bădălău sau Gabriela Firea.
SURSA FOTO: INQUAM PHOTO