UPDATE 17.25: Mircea Fechet a primit și el votul majoritar al membrilor comisiilor reunite de specialitate din Parlament pentru mandatul de ministru al mediului, apelor şi pădurilor.

Propunerea pentru acest portofoliu a fost avizată cu 35 de voturi „pentru”, opt „împotrivă” şi două abţineri, potrivit Agerpres.

„În opinia mea, unul dintre cele mai urgente şi cele mai importante lucruri care trebuie gestionate se referă la extinderea fondului forestier naţional şi la reforma sectorului silvic. (…) fără îndoială, suntem conştienţi că există nevoia unui management transparent, sustenabil. Există nevoie în continuare de combaterea eficientă a tăierilor ilegale de arbori şi de creşterea suprafeţei fondului forestier. Una dintre priorităţile ministerului va fi, cu siguranţă, adoptarea noului Cod Silvic, care va fi în acord cu Strategia naţională pentru păduri 2030 şi care mă aştept să facă obiectul unei consultări ample, serioase, cel mai probabil aici în Parlament şi în măsura în care respectarea adoptării jalonului PNRR care vizează Codul Silvic o va permite”, le-a spus Fechet parlamentarilor.

„De asemenea, dezvoltarea SUMAL 2, şi când spun SUMAL 2 mă refer la tehnologii inovative despre care s-a discutat foarte mult în ultima perioadă, trebuie să se facă tot cu bani din PNRR, bani care vin din fonduri nerambursabile. Vom upgrada SUMAL-ul în sensul folosirii hărţilor satelitare, camere video de monitorizare a fondului forestier, tehnologie radar de scanare, de măsurare digitală a volumului de masă lemnoasă”, a mai declarat Fechet, în cadrul audierilor din comisiile parlamentare.

Ioana Tănase, femeia care a călătorit singură cu motocicleta, din România până în Mongolia: „Țipam și plângeam de fericire, într-un peisaj de vis”
Recomandări
Ioana Tănase, femeia care a călătorit singură cu motocicleta, din România până în Mongolia: „Țipam și plângeam de fericire, într-un peisaj de vis”

Conform ministrului propus, se va mai pune accent, în perioada următoare, şi pe Programul „Împădurim România”.

„Fondul Forestier Naţional va spori cu 56.000 de hectare printr-o finanţare din PNRR, finanţare care, pe de o parte, extinde suprafaţa împădurită şi, pe de altă parte, investeşte şi generează finanţare pentru noi pepiniere. De asemenea, bineînţeles că vom continua finanţarea IFN-ului, al Inventarului Forestier Naţional, putem să discutăm despre compensaţii pentru proprietarii de pădure vizaţi de restricţii, pentru că, la fel, discutăm din ce în ce mai des despre trecerea suprafeţelor împădurite în regim de protecţie din ce în ce mai superior”, a subliniat Fechet.

UPDATE ora 16.46: Marcel Ciolacu, liderul PSD și candidatul desemnat pentru funcția de premier, a anunțat miercuri că „mai mult ca sigur” că parlamentarii social-democrați care nu vor vota guvernul, la votul de învestitură programat mâine în plenul Parlamentului, vor fi excluși din partid.

La rândul său, ministrul propus la Transporturi, Sorin Grindeanu, a afirmat, după ce deputatul PSD Patriciu Achimaş-Cadariu a anunțat că nu va vota un guvern din care face parte Alexandru Rafila, că din punctul lui de vedere, trebuie să existe o explicaţie pentru colegii care nu respectă deciziile partidului.

Am scăpat de Ciolacu și Iohannis, am dat de Ciolacu și Iohannis
Recomandări
Am scăpat de Ciolacu și Iohannis, am dat de Ciolacu și Iohannis

„Eu cred că fie care dintre noi, dincolo de componenta personală, am fost aleşi pe listele unui partid, fie că vorbim de PSD, PNL, UDMR, AUR, UDMR, nu a candidat nimeni independent şi eu nu ştiu să fie vreun parlamentar independent în acest moment. Eu nu cunosc vreun parlamentar, deputat sau senator, care să fi intrat în 2020 în Parlament independent”, a declarat Grindeanu, citat de news.ro. „Din punctul meu de vedere, trebuie să existe o explicaţie pentru colegii care nu respectă deciziile partidului”, a adăugat acesta.

Deputatul PSD Patriciu Achimaş-Cadariu, medic şi fost ministru al sănătăţii, a anunţat miercuri dimineaţă că nu va vota un guvern din care face parte Alexandru Rafila. Cadariu a precizat că nu va vota nici în comisia de specialitate în favoarea lui Rafila, căruia îi reproşează atitudinea în privinţa Planului Naţional de Combatere a Cancerului. Fostul ministru admite că a candidat pe listele PSD, la invitaţia partidului, dar a subliniat că a candidat asumându-şi un angajament faţă de pacienţii bolnavi de cancer.

UPDATE ora 16.35: Csoma Botond, liderul deputaţilor UDMR, a anunțat că la votul de învestire pentru Guvernul Ciolacu, în plenul reunit de joi al Camerei şi Senatului opţiunea parlamentarilor Uniunii va fi „prezent, nu votez”. Liderul formațiunii, Kelemen Hunor, a explicat că Marcel Ciolacu ar fi fost dispus să cedeze portofoliile Energiei şi Mediului către UDMR, însă Nicolae Ciucă a spus că nu renunţă la Ministerul Mediului. El a subliniat că UDMR nu va vota guvernul Ciolacu.

România a fost condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro oligarhului rus care a fost proprietar al RAFO Onești
Recomandări
România a fost condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro oligarhului rus care a fost proprietar al RAFO Onești

Întrebat de News.ro cum va proceda UDMR la votul de învestire al noului Executiv, în plenul reunit de joi al Parlamentului, Csoma Botond a răspuns: „Prezent, nu votez – va fi opţiunea noastră”.

Votul de învestitură pentru noul guvern va avea loc în cursul zilei de joi, 15 iunie. Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului va începe de la ora 12.00.

Întrebat miercuri la Parlament despre faptul că oferta ca UDMR să primească ministerele Mediu şi Energie nu a fost niciodată pe masă şi nici măcar PSD nu a susţinut-o, Kelemen Hunor a răspuns: „Eu am pus-o pe masă ieri (marți, n.r.), la ora 14.30 atunci când ne-am întâlnit la Guvern în trei şi domnul Ciolacu a zis că din partea lui este o ofertă care se susţine”. (Mai multe informații: UDMR anunță că nu va vota guvernul Ciolacu. Kelemen Hunor: „Cum să votăm?”)

UPDATE ora 16.22: Adrian Câciu a primit și el aviz pozitiv, din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului, pentru funcţia de ministru al investiţiilor şi proiectelor europene.

Au fost 23 de voturi „pentru” şi 10 voturi „împotrivă”, conform Agerpres.

UPDATE ora 16.10: Luminiţa Odobescu a primit aviz favorabil pentru funcţia de ministru al afacerilor externe.

Au fost întrunite 30 de voturi „pentru” avizul favorabil şi 7 „împotrivă”.

Ea le-a spus parlamentarilor că aderarea României la spațiul Schengen este un obiectiv prioritar şi că speră la identificarea unei soluţii până sfârşitul acestui an.

„Pentru aderarea la spaţiul Schengen este nevoie în continuare de un efort susţinut al tuturor instituţiilor implicate. Este un obiectiv prioritar şi în strânsă coordonare cu toate instituţiile cu responsabilităţi în domeniu. Mai avem de convins un singur stat membru. Contăm pe susţinerea nu numai a Comisiei Europene, dar şi a partenerilor europeni pentru a identifica o soluţie, sperăm să putem până la sfârşitul acestui an, pentru că România a dovedit şi continuă să dovedească faptul că este un furnizor de securitate care asigură responsabil protecţia frontierelor sale externe”, a declarat Odobescu. (Mai multe informații: Luminița Odobescu, viitorea șefă a diplomației române, la audierile din Parlament: Aderarea la Schengen e obiectiv prioritar, sperăm la o soluţie până la finalul anului)

UPDATE ora 16.05: Angel Tîlvăr a primit și el aviz pozitiv pentru funcţia de ministru al apărării naţionale, din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului.

Tîlvăr a deținut portofoliul Apărării şi în Cabinetul condus de Nicolae Ciucă.

Acesta a vorbit despre vulnerabilităţile României şi a precizat că „principala vulnerabilitate pe care o avem în acest moment este reprezentată de faptul că există posibilitatea ca să plece oameni din sistem, în eventualitatea în care vor scădea pensiile militare”.

„N-am să fac trimitere la vulnerabilităţi de natura capabilităţilor, pentru că înţelegeţi constrângerile care sunt, dar eu consider că principala vulnerabilitate pe care o avem în acest moment este reprezentată de faptul că există posibilitatea ca să plece oameni din sistem, în eventualitatea în care vor scădea pensiile militare.În vremurile pe care le trăim, această meserie presupune un nivel de pregătire foarte mare, un nivel care se atinge, pe lângă muncind efectiv, şi cu cheltuieli din partea statului, cu participarea şi dobândirea cunoştinţelor în cadrul multor cursuri de pregătire şi a unor forme de pregătire pentru această meserie. Nu cred că ne permitem să pierdem oameni cu înaltă calificare, am da un semnal foarte prost pentru că pe lângă plecarea din sistem observăm că nu există o apetenţă foarte mare pentru intrarea în sistem”, a explicat Angel Tîlvăr, întrebat la dezbaterile de miercuri despre vulnerabilităţile ţării noastre, potrivit news.ro.

Ministrul desemnat la Apărare a vorbit şi despre priorităţile pentru mandatul său şi a punctat că parteneriatul strategic cu SUA este esenţial pentru ţara noastră, precum şi strategia Statelor Unite pentru Marea Neagră.

UPDATE ora 16.00: Ultima audiere este cea a ministrului propus pentru portofoliul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet.

UPDATE ora 15.31: Cătălin Predoiu a primit un aviz favorabil în comisii pentru funcția de ministru al Afacerilor Interne.

El a declarat, după audierile din comisiile Parlamentului, că este inadmisibil să avem în România şcoli „pline de droguri” şi a subliniat că spune asta „în cunoştinţă de cauză”, ca părinte.

„Legat de droguri. Cred că suntem toţi de acord că este inadmisibil ca la mai puţin de 1 km de acest loc în care vorbim să găsim şcoli pline de droguri şi vă spun în cunoştinţă de cauză, vă spun ca părinte. Droguri în şcoli – nu este în optica mea să rămânem în această ipoteză. Ce este de făcut? Ştiu ce e de făcut. Trebuie să aplicăm programele şi strategiile pe care le avem, sunt adoptate, să cooperăm mai mult pe orizontală (…) Toate instituţiile de forţă sunt implicate, trebuie apăsat mai mult pe acest subiect, trebuie aplicată mai mult toată strategia pe care o are pregătită şi Ministerul de Interne şi Ministerul Justiţiei”, le-a spus Predoiu parlamentarilor. (Mai multe informații: Cătălin Predoiu, la audierile din Parlament: Găsim şcoli pline de droguri şi vă spun în cunoştinţă de cauză, ca părinte)

UPDATE ora 15.15: Gabriela Firea, propusă pentru un nou mandat la Ministerul Familie, și-a axat discursul din comisiile de specialitate pe măsurile luate pentru creșterea natalității.

„Nu încurajăm pomenilor electorale, ci familia”, a spus Firea.

Deputații Opoziției au dorit să afle care este poziția ministrului propus pentru Familie în legătură cu cazurile publice de hărțuire din PSD.

Referirea a fost făcută la europarlamentarul Mihai Tudose, acuzat de o fostă asistentă, și la Marius Budăi, despre care Libertatea a dezvăluit că a sunat, în august 2022, o colegă deputat la două noaptea pentru a-i face propuneri indecente. Europa Liberă a prezentat cazul unei asistente de la Parlamentul European care a acuzat hărțurirea la care a fost supusă din partea fostului șef. Mihai Tudose a negat toate acuzațiile care i-au fost aduse și a precizat că a concediat-o pe asistenta sa.

„Partidul dumneavoastră are două cazuri publice de hărțuire, Mihai Tudose….”, a încercat să întrebe Oana Țoiu, deputată USR, dar a fost rapid întreruptă de Adrian Solomon (PSD), președintele Comisiei de Muncă din Camera Deputaților.

„Lucrurile nu sunt dovedite, sunt pe surse, nu suntem la cancan tv”, a intervenit Solomon.

Imediat, președintele de ședință i-a tăiat microfonul deputatei USR, Oana Țoiu, care nu a reușit să-și termine întrebarea.

Un alt deputat, Cristian Brian (USR), a reluat însă întrebarea: „Care este poziția doamnei ministru la aceste cazuri?”.

Gabriela Firea nu a oferit vreun răspuns la întrebările legate de cazurile menționate în legătură cu bărbații din PSD.

Ministra a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate.

Mai multe detalii: Unei deputate USR i-a fost tăiat microfonul la audieri, în timp ce o întreba pe Firea despre cazurile publice de acuzații de hărțuire din PSD

UPDATE ora 15.12: Alexandru Rafila a obținut un aviz favorabil pentru un nou mandat la Ministerul Sănătății, cu 25 de voturi „pentru”, 11 „împotriva” și o abținere.

La începutul audierii, Rafila a vorbit despre nevoia de continuitate la Ministerul Sănătății și a declarat, printre altele, că, din punctul său de vedere, și-a atins obiectivul de a salva vieți în timpul pandemiei.

„Consider ca este un mandat al continuității pentru foarte multe proiecte pe care Ministerul Sănătății l-a inițiat în ultimele 18 luni și care sunt în curs de desfășurare.

Am acceptat să preiau conducerea Ministerului Sănătății într-o perioada dificilă, a pandemiei, pentru a reuși să salvăm vieți. Din punctul meu de vedere, acest obiectiv a fost atins. S-au redus drastic decesele prin măsurile medicale luate, viața economică și socială și-au reluat cursul, pacienții cu boli cronice au avut din nou acces la serviciile medicale. Nu în ultimul rând, activitatea religioasă a tuturor cultelor din România și-a reluat cursul firesc”, a spus Rafila.

El a susținut că dorește să rămână în continuare la conducerea Ministerului Sănătății pentru că „sunt foarte multe proiecte aflate în desfășurare, iar o schimbare ar fi putut avea efecte negative asupra continuării și finalizării acestora”.

„Soluția continuității cred că este corectă și matură în interesul pacienților, al sistemului medical și al României”, a afirmat Alexandru Rafila.

Audierea sa a fost marcată de momente tensionate, fiind întâmpinat cu pancarte prin care i s-au adus o serie de acuzații.

„Rafila a distrus planul național de combatere a cancerului!”, „Zero spitale din PNRR”, „1000 de medicamente lipsă din farmacii. Neglijență criminală”, sunt mesajele afișate de persoane care participă la audierea ministrului propus, printre care deputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepreședinte al comisiei.

Mai multe detalii: Alexandru Rafila, contestat în timpul audierii din comisii pentru un nou mandat de ministru al sănătății

UPDATE ora 15.04: Audierile continuă cu cele ale miniștrilor propuși pentru portofoliile Apărării, Angel Tîlvar, Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, și Afacerilor Externe, Luminița Odobescu.

UPDATE ora 14.15: Raluca Turcan a obținut un aviz pozitiv pentru ocuparea funcției de ministru al Culturii, cu 17 voturi „pentru”, şapte voturi „împotrivă” şi două abţineri, relatează Agerpres.

UPDATE ora 14.00: Încep la această oră audierile miniștrilor propuși pentru portofoliile de la Sănătate, Alexandru Rafila, Familie, Tineret și Egalitate de Șanse, Gabriela Firea, și Afaceri Interne, Cătălin Predoiu.

UPDATE ora 13.58: Marius Budăi a obținut un aviz favorabil în comisiile parlamentare de specialitate cu 38 de voturi „pentru” și 13 „împotrivă”, pentru funcția de ministru al Muncii.

UPDATE ora 13.35: Comisiile parlamentare de specialitate au dat un aviz pozitiv pentru Bogdan Ivan, propus pentru funcția de ministru al Digitalizării în cabinetul Ciolacu.

Avizul favorabil a fost dat în cazul social-democratului cu 56 de voturi „pentru”, 25 de voturi „împotrivă” şi 4 abţineri, relatează Agerpres.

UPDATE ora 13.27: Marius Budăi, propus pentru un nou mandat în fruntea Ministerului Muncii, a declarat la începutul audierilor că în programul de guvernare al cabinetului Ciucă există cinci priorități în domeniul muncii și solidarității sociale.

Este vorba despre reforma sistemului de pensii, reforma sistemului de salarizare, implementarea reformei privind venitul minim de incluziune, dezinstituționalizarea personaelor cu dizabilități prin restructurarea centrelor cu capacitate foarte mare și asigurarea unei incluziuni treptate în societate și digitalizarea serviciilor publice.

„Avem în față o provocare foarte mare. Venim pe câteva măsuri foarte importante pe care actuala coaliție le-a luat, începând cu noiembrie 2021. Dacă vorbim de politica de ocupare, dinamica datelor din 1 ianuarie 2022- 12 iunie 2023, ne arată un plus de peste 220.000 de noi locuri de muncă”, a mai spus Marius Budăi.

UPDATE ora 13.10: Social-democratul Radu Oprea a primit un aviz favorabil în comisiile de specialitate, cu 46 de voturi „pentru” și 20 „împotrivă”.

„Vor fi două ministere care se vor reuni – Ministerul Economiei şi Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului. Şi viziunea este una simplă şi care ţine de patriotismul economic”, a declarat Oprea, precizând că „patriotism economic înseamnă să dezvoltăm industria românească, să sprijinim în continuare întreprinderile mici şi mijlocii şi să reuşim să avem produsele de calitate pe care ni le dorim”.

„Pun accent pe întreprinderile mici şi mijlocii, pe continuarea Programului «Start-up Nation», pe continuarea Programului «Femei antreprenor», pe continuarea sau mai bine zis începerea, anul acesta, a programelor de micro-industrializare, servicii de piaţă, care din păcate, sunt bugetate, dar nu au început să fie adresate către antreprenorii români”, a mai spus Radu Oprea, citat de Agerpres.

UPDATE ora 13.05: Comisiile de buget din Parlament au dat aviz favorabil ministrului Marcel Boloș.

„Nu vom introduce noi taxe și impozite”, a precizat de la începutul audierilor din Parlament ministrul propus pentru Finanțe, Marcel Boloș (PNL).

Ministerul a revenit PNL după ce a fost condus în perioada noiembrie 2021 – iunie 2023 de Adrian Câciu (PSD).

Principala problemă a bugetului o reprezintă încasările reduse, guvernanții recunoscând că există „o gaură la buget” și trebuie făcute economii.

„Este un subiect extrem de important pentru România cum se va acoperi deficitul. Trebuie consolidare fiscală, mai ales că dorim aderarea la zona euro. Nu e un subiect care poate fi rezolvat cu o decizie ad-hoc. Nu pot face promisiuni care nu fac sens cu responsabilitatea unei decizii”, a declarat Boloș.

Nu a spus însă când va adera România la zona euro.

Viitorul ministru a vorbit despre un plan de măsuri articulat pentru a ne pune pe traiectoria normală în ceea ce privește finanțele publice.

„Avem un sistem fiscal interesant pentru investitori”, a subliniat Boloș, propunerea PNL pentru ministerul de Finanțe.

Marcel Boloș a evitat să menționeze o măsură concretă pentru a se acoperi gaura de la buget.

„În nici un caz nu renunțăm la cota unică”, a afirmat ministrul propus.

În ceea ce privește optimizarea abuzivă a multinaționalelor, ministrul nominalizat a afirmat că Guvernul va veni cu „un plan de acțiune” pentru a ajunge la o impozitare corectă a veniturilor multinaționalelor.

El a vorbit de o valorificare a resurselor minerale, inclusiv componența de redevențe.

„România ar trebui să profite mai mult. Sunt active ale statului care, cu o utilizare mai bună, se pot aduce venituri importante la bugetul de stat”, a susținut ministrul Boloș, care a ocupat în guvernul Ciucă poziția de ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene.

Marcel Boloș a afirmat și că România ar putea pierde 140 de milioane de euro din tranșa a II-a din PNRR din cauza jaloanelor neîndeplinite de ministerul Energiei.

UPDATE ora 13.00: Încep ședințele de audiere din comisiile de specialitate pentru liberala Raluca Turcan, propusă la Ministerul Culturii, și social-democratul Marius Budăi, propus la Ministerul Muncii.

UPDATE ora 12.19: Și Sebastian Burduja a obținut un aviz favorabil în comisiile de specialitate din Parlament pentru portofoliul Energiei, cu 38 voturi „pentru”, 17 voturi „împotrivă”.

UPDATE ora 12.15: Sorin Grindeanu a primit aviz favorabil pentru funcția de ministru al Transporturilor, în audierea din comisiile specialitate din Camera Deputaților și Senat. A obținut 24 de voturi „pentru”, șase „împotrivă”, iar un parlamentar s-a abținut.

„Până la sfârşitul anului 2024 trebuie să dăm în circulaţie cel puţin 200 de kilometri de drum expres sau de autostradă”, a spus Grindeanu, citat de Agerpres.

Social-democratul a vorbit și despre creșterea bugetului pentru Transporturi.

„Mi-aş dori ca viitorul Cabinet să menţină ritmul ridicat de atragere a fondurilor europene, pentru că este o cheie importantă şi o componentă importantă, şi îmi doresc – şi mă voi bate pentru acest lucru – ca bugetul Ministerului Transporturilor să crească de la an la an în ritmul în care a crescut cel puţin din 2021 până în 2023”, a mai declarat Grindeanu.

UPDATE ora 12.00: De la această oră sunt programate audierile miniștrilor propuși pentru portofoliile Finanțelor, Marcel Boloș, Digitalizării, Bogdan Ivan, și Economiei, Radu Oprea.

UPDATE ora 11.55: Deputații și senatorii din comisiile reunite de administrație l-au avizat favorabil pe Adrian Veștea, nominalizat pentru ministerul Dezvoltării.

Aleșii au lăudat activitatea fostului ministru UDMR, Cseke Attila, chiar dacă Uniunea a fost forțată să iasă de la guvernare.

Adrian Veștea este președintele Consiliului Județean Brașov din 2016 și fost primar în Râșnov între 2004 și 2016. În timpul audierilor, el a prezentat principala realizare a mandatului său: Aeroportul din Brașov.

Întrebat despre poziția despre reforma adminstrativă și reducerea numărului de primării, Veștea a răspuns: „Am avut o prezență publică, nu vreau să supăr pe nimeni, nu vreau să creez deranj, dar merg pe eficiență să nu cheltuim bani inutil de la bugetul de stat”.

El a adăugat că reforma administrativă trebuie să se realizeze, dar nu crede că se va întâmpla în mandatul său, deoarece urmează alegerile din 2024.

„Nu ne-a făcut Dumnezeu primari, președinți, miniștri. Nu trebuie să ne fie teamă să facem reforma administrativă, o soluție ar putea sa fie înjumătățirea structurilor actuale. E o opinie, nu e o decizie”, a mai spus Adrian Veștea.

De asemenea, ministrul propus pentru Dezvoltare a sugerat ca pensiile aleșilor locali sa se bazeze pe contributivitate, dar a adăugat ca s-ar putea sa existe un spor, ca la alte categorii. El a dat exemplu sporului de vechime sau sporului de risc.

„Un primar este la dispoziția cetățenilor 24 de ore”, a spus Adrian Veștea.

Audierea a decurs fără incidente, iar avizul primit de ministru este unul consultativ. UDMR a avizat pentru noua propunere de ministru.

„Vreau să mulțumesc domnului ministru Cseke, vă asigur că apreciez activitatea dumnealui, voi continua proiectele dumnealui”, a spus Veștea după ce a primit votul favorabil.

UPDATE ora 11.25: Audierile continuă cu miniștrii propuși la Dezvoltare, Adrian Veștea, Transporturi, Sorin Grindeanu, și la Energie, Sebastian Burduja.

UPDATE ora 11.24: Social-democratul Florin Barbu, propus pentru funcția de ministru al Agriculturii, a primit aviz favorabil în comisia de specialitate din Parlament, relatează Agerpres.

În timpul audierilor, Barbu a declarat că dezvoltarea agriculturii, reabilitarea sistemului de irigaţii, protejarea fermierilor români şi a României sunt „cuvintele cheie ale următoarelor luni”.

UPDATE ora 11.07: Ministrul propus pentru Justiție, Alina Gorghiu, a primit votul favorabil din partea comisiilor de specialitate.

Reprezentanții Opoziției au acuzat majoritatea parlamentară că blochează o dezbatere reală și limitează dreptul senatorilor și deputaților de a pune întrebări. Fiecare grup parlamentar a avut dreptul la două întrebări.

Președintele Comisiei Juridice din Senat, Cristian Țâgârlaș, a oprit sesiunea de răspunsuri, fără ca ministrul propus să ofere un răspuns pentru fiecare întrebare pe care a primit-o.

„Este o rușine. Un Parlament în care nu se răspunde întrebărilor Opoziției”, au spus reprezentanții USR.

Alina Gorghiu a spus că se va asigura ca agresorii sexuali să fie pedepsiți. Ea a răspuns unei întrebări venite din partea Laurei Vicol-Ciorbă, deputat PSD, privind proiectul privind legea antiviol.

Votul favorabil a venit fără ca întrebările Opoziției să primească răspuns.

UPDATE ora 10.58: Ligia Deca, propusă pentru Ministerul Educației, a primit aviz pozitiv din partea comisiei de învățământ, cu 32 de voturi „pentru” și 8 „împotrivă”.

„Eu garantez că voi sta umăr la umăr cu profesorii în așa fel încât grilele de salarizare care vor reieși să fie în avantajul și pentru susținerea demnității cadrelor didactice”, a spus Ligia Deca la finalul audierilor.

UPDATE ora 10.00: Au început audierile miniștrilor din cabinetul Ciolacu. Sunt audiați în comisiile de specialitate din Parlament miniștrii propuși pentru portofoliile Agriculturii, Florin Barbu, Educației, Ligia Deca, și Justiției, Alina Gorghiu.

***

Știre inițială: Potrivit calendarului adoptat de Birourile permanente reunite, audierile vor începe la ora 10.00.

De la ora 11.00, vor fi audiaţi miniştrii de la Dezvoltare, Transporturi şi Energie, iar de la ora 12.00 – cei de la Finanţe, Cercetare şi Economie.

Miniștrii propuși pentru Ministerul Muncii şi Ministerul Culturii vor apărea în faţa comisiilor de specialitate de la ora 13.00, iar cei de la Sănătate, Familie și Interne – de la 14.00.

De la 15.00, este programată audierea candidaţilor de la Apărare, Proiecte Europene şi Externe, iar de la 16.00 va fi audiat candidatul pentru Ministerul Mediului.

Joi, Camera Deputaţilor şi Senatul se vor reuni în şedinţă comună, de la ora 12.00, pentru învestirea Guvernului Ciolacu.

Lista Guvernului Marcel Ciolacu:

Ministerul Transporturilor – Sorin Grindeanu (PSD)
Ministerul Fondurilor Europene – Adrian Câciu (PSD)
Ministerul Agriculturii- Florin Barbu (PSD)
Ministerul Economiei și Turismului – Radu Oprea (PSD)
Ministerul Apărării – Angel Tîlvăr (PSD)
Ministerul Familiei și Tineretului – Gabriela Firea (PSD)
Ministerul Digitalizării – Bogdan Ivan (PSD)
Ministerul Muncii – Marius Budăi (PSD)
Ministerul Sănătății – Alexandru Rafila (PSD)
Ministerul de Interne, vicepremier – Cătălin Predoiu (PNL)
Ministerul de Finanțe – Marcel Boloș (PNL)
Ministerul Justiției – Alina Gorghiu (PNL)
Ministerul de Externe – Luminița Odobescu (PNL)
Ministerul Mediului – Mircea Fechet (PNL)
Ministerul Educației – Ligia Deca  (PNL)
Ministerul Dezvoltării – Adrian Veștea (PNL)
Ministerul Culturii – Raluca Turcan (PNL)
Ministerul Energiei – Sebastian Burduja (PNL)

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (4)

CamelianPropinatiu   •   14.06.2023, 12:21

Justiția poate fi un pas decisiv spre fuziunea prin absorbție PSD-PNL, ca să intrăm simultan și în Schengen, și în Euro.

nasty1   •   14.06.2023, 10:58

Alina Gorghiu, prietena infractorilor, va fi noul ministru al justitiei, ceea ce reprezinta o rusine pentru Romania! Pentru cei care au uitat, Gorghiu a initiat si promovat ca parlamentar PNL programul prin care infractorii condamnati pana la 7 ANI DE INCHISOARE sa-si faca pedeapsa ACASA!!! Din fericire, in urma scandalului iscat dupa ce s-a aflat, propunerea lui Gorghiu a fost respinsa, desi initial fusese agreata de PNL, PSD si UDMR. Dar a aratat clar cam cum gandeste creatura asta!

    anonimus   •   14.06.2023, 11:48

    nasty1   •  14.06.2023, 10:58

    Alina Gorghiu, prietena infractorilor, va fi noul ministru al justitiei, ceea ce reprezinta o rusine pentru Romania! Pentru cei care au uitat, Gorghiu a initiat si promovat ca parlamentar PNL programul prin care infractorii condamnati pana la 7 ANI DE INCHISOARE sa-si faca pedeapsa ACASA!!! Din fericire, in urma scandalului iscat dupa ce s-a aflat, propunerea lui Gorghiu a fost respinsa, desi initial fusese agreata de PNL, PSD si UDMR. Dar a aratat clar cam cum gandeste creatura asta!

    Atunci ce sa mai zici de d-na R. Turcan la Cultura ? :)))

      Rahan5   •   15.06.2023, 00:14

      anonimus   •  14.06.2023, 11:48

      Atunci ce sa mai zici de d-na R. Turcan la Cultura ? :)))

      Catre @anonimus. Se pare ca Raluca Turcan pe post de Ministru al Culturii este cat se poate de potrivit. Ea fiind de origine tataroaica. Inainte de casatorie find numita ,,Tatarcan" (sotul e ,,Turcan")._.La Ministerul Culturii de obicei cele mai multe probleme sunt cele de Evaluare si Reparare a Cladirilor de Patrimoniu Cultural. _. Un tatar celebru: Timur Lenk (zis si Tamerlan) a organizat constructia a mai multor cladiri extraordinare in Samarkand (Uzbekistan) pe la 1390 (constructii finantate cu biruri stranse pe seama vastelor teritorii cucerite)._. Samarkand pe la 1400 devenind un fel de ,,Capitala Culturala a lumii". Avea inclusiv Observator Astronomic ._. Ca idee despre valoarea arhitecturii tataresti: Cand Imperiul Tarist a invadat Tatarstanul (pe timpul lui Ivan cel Groaznic) au preluat stilul arhitectural tataresc (cu cupole rotunjite) cu care s-a construit Catedrala ,,Sfantul Basil'' din Moscova.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Imagini din noua vilă în care Andreea Bănică s-a mutat cu familia. Cum a decis să amenajeze / FOTO
Unica.ro
Imagini din noua vilă în care Andreea Bănică s-a mutat cu familia. Cum a decis să amenajeze / FOTO
Este de nerecunoscut! Cum arată acum văduva lui Sergiu Nicolaescu, la 11 ani de la moartea actorului: „Ea își dorește să...”
Viva.ro
Este de nerecunoscut! Cum arată acum văduva lui Sergiu Nicolaescu, la 11 ani de la moartea actorului: „Ea își dorește să...”
Alina Vidican, 3 ani de căsnicie cu pilotul brazilian milionar. Incredibil, cum arată azi fosta soție a lui Borcea. Uite ce viață de regină duce la Miami
Libertateapentrufemei.ro
Alina Vidican, 3 ani de căsnicie cu pilotul brazilian milionar. Incredibil, cum arată azi fosta soție a lui Borcea. Uite ce viață de regină duce la Miami
Descoperire incredibilă în Rusia. A fost deschisă o poartă spre trecut
FANATIK.RO
Descoperire incredibilă în Rusia. A fost deschisă o poartă spre trecut
Ce părere are Raluca Bădulescu despre prima poza cu ea care a apărut în presă în urmă cu mulți ani: „Foarte multă lume își imaginează
Elle.ro
Ce părere are Raluca Bădulescu despre prima poza cu ea care a apărut în presă în urmă cu mulți ani: „Foarte multă lume își imaginează
Cum arată rochia de 160 de lei cu care Romina Gingașu, soția miliardarului Piero Ferrari, a făcut senzație la un eveniment din Italia / FOTO
Unica.ro
Cum arată rochia de 160 de lei cu care Romina Gingașu, soția miliardarului Piero Ferrari, a făcut senzație la un eveniment din Italia / FOTO
Mărturiile înfiorătoare ale pasagerilor captivi în aeronava cu fum care zbura spre Zurich: "Ne-am acoperit gura cu o cârpă"
Observatornews.ro
Mărturiile înfiorătoare ale pasagerilor captivi în aeronava cu fum care zbura spre Zurich: "Ne-am acoperit gura cu o cârpă"
Horoscop 25 decembrie 2024. Taurii au nevoie de multe momente pe care să le petreacă ei cu sine sau împreună cu cele mai apropiate persoane
HOROSCOP
Horoscop 25 decembrie 2024. Taurii au nevoie de multe momente pe care să le petreacă ei cu sine sau împreună cu cele mai apropiate persoane

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI