Primii programaţi la audieri în comisiile de specialitate din Parlament au fost miniştrii propuşi la Cultură, Agricultură şi Sport, respectiv Lucian Romaşcanu, Adrian Chesnoiu şi Eduard Novak. Ultimii trei audiaţi au fost cei propuşi la IMM-uri și Turism, Familie și Apărare, respectiv Daniel Cadariu, Gabriela Firea și Vasile Dîncu.
Fiecare ministru a avut alocate numai 45 de minute, spre deosebire de audierile Guvernului Cioloş, care au durat și două ore pentru fiecare ministru.
UPDATE: Vasile Dîncu, propus la Apărare – aviz favorabil
Vasile Dîncu a primit aviz pozitiv pentru funcţia de ministru al apărării. S-au înregistrat 34 de voturi pentru și 6 împotrivă.
UPDATE: Gabriela Firea, propusă la Ministerul Familiei – aviz favorabil
Gabriela Firea a primit aviz pozitiv pentru funcţia de ministru al familiei, tineretului şi egalităţii de șanse. S-au înregistrat 38 de voturi pentru, 18 împotrivă şi 4 abţineri.
UPDATE: Daniel Cadariu, propus la IMM-uri și Turism – aviz favorabil
Daniel Cadariu a primit aviz pozitiv pentru funcţia de ministru al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Turismului (IMM și Turism) din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului. S-au înregistrat 32 de voturi pentru şi 12 împotrivă.
UPDATE: Florin Spătaru, propus la Economie – aviz favorabil
Florin Spătaru a primit avizul pozitiv al comisiilor parlamentare de specialitate pentru funcția de ministru al economiei. S-au înregistrat 30 de voturi pentru şi 19 împotrivă.
UPDATE: Marius Budăi, propus la Muncă – aviz favorabil
Ministrul a primit avizul pozitiv al comisiilor parlamentare de specialitate pentru funcția de ministru al muncii. S-au înregistrat 28 de voturi pentru, 4 împotrivă și 4 abțineri.
UPDATE: Lucian Bode, propus la MAI – aviz favorabil
Lucian Bode a primit aviz pozitiv pentru funcţia de ministru al afacerilor interne din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului. S-au înregistrat 30 de voturi pentru și 7 voturi împotrivă.
UPDATE: Bogdan Aurescu, propus la MAE – aviz favorabil
Bogdan Aurescu a primit aviz pozitiv din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului pentru funcţia de ministru al afacerilor externe. S-au înregistrat 31 de voturi pentru şi 11 voturi împotrivă.
UPDATE: Tanczos Barna, propus la Mediu – aviz favorabil
Tanczos Barna a primit aviz pozitiv din partea comisiilor reunite de specialitate din Parlament pentru funcția de ministru al mediului, apelor şi pădurilor. S-au înregistrat 24 de voturi pentru şi 10 voturi împotrivă.
UPDATE: Virgil Popescu, propus la Energie – aviz favorabil
Virgil Popescu a primit aviz pozitiv pentru portofoliul de la Ministerul Energiei, din partea comisiilor parlamentare de specialitate reunite. S-au înregistrat 39 de voturi pentru, 15 împotrivă şi o abţinere.
UPDATE: Florin Roman, propus la Cercetare și Digitalizare – aviz favorabil
Florin Roman a primit aviz pozitiv pentru postul de ministru al cercetării, inovării și digitalizării la audierile din comisiile de specialitate din Parlament. S-au înregistrat 55 de voturi pentru și 22 împotrivă.
UPDATE: Dan Vîlceanu, propus la Investiții și Proiecte Europene – aviz favorabil
Dan Vîlceanu a primit aviz pozitiv pentru portofoliul de la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului. S-au înregistrat 18 voturi pentru, 8 împotrivă şi o abţinere.
UPDATE: Sorin Grindeanu, propus la Transporturi – aviz favorabil
Sorin Grindeanu a primit aviz favorabil pentru Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului. S-au înregistrat 24 de voturi pentru, 9 împotrivă.
UPDATE: Cseke Attila propus la Dezvoltare și Administrație – aviz favorabil
Cseke Attila a primit aviz pozitiv din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului pentru un nou mandat de ministru al dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei. S-au înregistrat 34 de voturi pentru, 6 împotrivă și 3 abțineri.
UPDATE: Alexandru Rafila, propus la Sănătate – aviz favorabil
Alexandru Rafila a primit aviz pozitiv pentru funcţia de ministru al sănătăţii. S-au înregistrat 26 de voturi pentru şi 10 voturi împotrivă din partea membrilor Comisiilor de sănătate ale Camerei Deputaţilor și Senatului.
UPDATE: Sorin Cîmpeanu, propus la Educație – aviz favorabil
Sorin Cîmpeanu a primit aviz pozitiv din partea comisiilor de specialitate, pentru funcţia de ministru al educaţiei. S-au înregistrat 29 de voturi pentru şi 3 împotrivă.
UPDATE: Eduard Novak, propus la Sport – aviz favorabil
Eduard Novak a primit aviz pozitiv din partea Comisiilor reunite pentru Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport din Camera Deputaţilor şi Senat pentru un nou mandat la conducerea noului Minister al Sportului, rezultat în urma decuplării de portofoliul de tineret. S-au înregistrat 17 voturi pentru, 5 împotrivă şi 3 abţineri.
UPDATE: Cătălin Predoiu, propus la Justiție – aviz favorabil
Cătălin Predoiu a primit aviz pozitiv pentru funcţia de ministru al justiţiei din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului. S-au înregistrat 80 de voturi pentru şi 34 împotrivă.
UPDATE: Adrian Câciu, propus la Finanțe – aviz favorabil
Adrian Câciu a primit aviz pozitiv pentru funcţia de ministru al finanţelor din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului. S-au înregistrat 34 de voturi pentru, 7 împotrivă şi o abţinere.
UPDATE: Adrian Chesnoiu, propus la Agricultură – aviz favorabil
Adrian Chesnoiu a primit miercuri aviz pozitiv din partea comisiilor de specialitate reunite ale Parlamentului pentru Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. S-au înregistrat 28 de voturi pentru, 6 voturi împotrivă.
UPDATE: Lucian Romaşcanu, propus la Ministerul Culturii – aviz favorabil
Lucian Romaşcanu a primit aviz pozitiv pentru funcţia de ministru al culturii. S-au înregistrat 15 voturi pentru, 3 voturi împotrivă şi o abţinere.
Cum arată lista audierilor în comisiile din Parlament:
- ora 10.00 – Lucian Romașcanu (PSD – Ministrul Culturii)
- ora 10.00 – Adrian Chesnoiu (PSD – Ministrul Agriculturii și Dezvoltării rurale)
- ora 10.00 – Eduard Novak (UDMR – Ministrul Sportului)
- ora 11.00 – Sorin Cîmpeanu (PNL – Ministrul Educației)
- ora 11.00 – Cseke Attila (UDMR – Ministrul Dezvoltării și Administrației)
- ora 11.00 – Adrian Câciu (PSD – Ministrul Finanțelor)
- ora 11.00 – Cătălin Predoiu (PNL – Ministrul Justiției)
- ora 12.00 – Florin Roman (PNL – Ministrul Cercetării și Digitalizării)
- ora 12.00 – Sorin Grindeanu (PSD – Ministrul Transporturilor)
- ora 12.00 – Dan Vîlceanu (PNL – Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene)
- ora 12.00 – Alexandru Rafila (PSD – Ministrul Sănătății)
- ora 12.45 – Bogdan Aurescu (PNL – Ministerul Afacerilor Externe)
- ora 12.45 – Tanczos Barna (UDMR – Ministrul Mediului)
- ora 12.45 – Virgil Popescu (PNL – Ministrul Energiei)
- ora 16.30 – Florin Spătaru (PSD – Ministrul Economiei)
- ora 16.30 – Marius Budăi (PSD – Ministrul Muncii)
- ora 16.30 – Lucian Bode (PNL – Ministerul Afacerilor Interne)
- ora 17.10 – Vasile Dîncu (PSD – Ministrul Apărării)
- ora 17.10 – Gabriela Firea (PSD – Ministrul Familiei)
- ora 17.10 – Daniel Cadariu (PNL – Ministrul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Turismului)
Ce spune regulamentul privind audierile în comisiile parlamentare
Fiecare candidat pentru funcţia de ministru va fi audiat de către comisiile permanente ale celor două Camere. După audierea fiecărui ministru, comisiile vor întocmi un aviz consultativ, motivat, pe care îl vor prezenta candidatului pentru funcţia de prim-ministru, în cazul de față premierul desemnat Nicolae Ciucă.
Dacă în urma audierii un candidat pentru funcţia de ministru a primit aviz nefavorabil, prim-ministrul desemnat, în cazul de față Nicolae Ciucă, poate prezenta o nouă propunere sau poate menţine propunerea iniţială.
Lista de miniștri, depusă de Ciucă în Parlament
Premierul desemnat Nicolae Ciucă a depus marţi, 23 noiembrie, în Parlament, lista de miniștri şi programul de guvernare.
„Am depus programul de guvernare al coaliţiei. El se bazează pe principiile de rezilienţă, stabilitate, transparenţă, echitate şi eficienţă. El are în centru cetăţeanul român şi în acest sens vor fi luate următoarele măsuri principale”, a spus Ciucă.
„Menirea noastră este să facem în aşa fel încât, după joi seara, când Parlamentul va fi validat acest Guvern, să trecem serios la treabă, pentru că asta aşteaptă cetăţenii de la noi”, a adăugat el.
Miercuri, 24 noiembrie, vor fi audierile cu rol consultativ pentru cei 20 de miniștri ai Cabinetului Ciucă, iar joi, 25 noiembrie, de la ora 10.00, este programat votul de învestire în Parlament. „Mai mult ca sigur că joi va fi şi depunerea jurământului”, a spus noul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!