UPDATE ora 16:04: Fostul ministru USR PLUS al Justiției, Stelian Ion, care a fost revocat de Florin Cîțu pe 1 septembrie, a transmis şi el, într-o declarație de presă, că prima parte a mandatului a fost sub auspicii foarte bune, însă ulterior a urmat un blocaj instituţional.

„Au fost 8 luni foarte intense. Am plecat de la MJ cu sentimentul unei zbateri teribile pentru promovarea reformelor în Justiţiei, o zbatere similară cu lupta din 2017-2018, împotriva celor care voiau să afecteze activitatea din Justiţie cu tot felul de propuneri nocive. În toată această perioadă a mandatului, am avut câteva repere foarte clare: să promovăm acele propuneri legislative care să facă sistemul judiciar mai eficient, care să accentueze independenţa sistemului judiciar şi care să fie mai apropiat de oameni”, a afirmat Stelian Ion, la prezentarea bilanțului de final de mandat.

UPDATE ora 12.00: Fostul ministru al economiei, Claudiu Năsui, a declarat într-o conferință de presă, după ce și-a depus demisia din Guvern, că ”URS PLUS a refuzat să facă parte din această horă” și că „liniile roșii sunt de netrecut și nu le-am trecut”.

„Este o zi bună pentru România. O zi în care putem să fim optimiști. Pentru prima dată în ultimii 31 de ani, un partid politic spune un «nu» răspicat hoției, risipei și jafului și nu doar la nivel retoric, pe Facebook sau în presă, ci și la nivelul acțiunii, prin retragerea sprijinului Guvernului”, a spus Claudiu Năsui, înainte de a face bilanțul activității.

UPDATE ora 11.00: Fostul ministru al transporturilor, Cătălin Drulă, a fost al doilea care a vorbit după depunerea demisiei, într-o conferință de presă. Drulă i-a transmis un mesaj extrem de dur prim ministrului Florin Cîțu, numindu-l „iresponsabil” și „premier toxic pentru România”.

„Am muncit zi și noapte cu pasiune. Plec din cauza unui premier iresponsabil și incapabil să înțeleagă ce înseamnă conducerea unui Guvern. Un premier despre care am spus că este zombie politic și care nu înțelege că este terminat politic”, a spus Cătălin Drulă.

„Da, Florine, s-a terminat. Te agăți de putere, dar România nu te mai vrea”, a adăugat fostul ministru, care a precizat că „am venit din pasiune și cu pasiune și am făcut treabă până când nu s-a mai putut, din cauza unui șef de Guvern toxic pentru România”.

UPDATE ora 10.03: Fostul ministru al sănătății, Ioana Mihăilă, a fost prima care a vorbit după demisie, în cadrul unui bilanț al activității, prezentat la Ministerul Sănătății, într-o conferință de presă.

Aceasta a mulțumit „întregului personal medical pentru profesionalism”. „Am realizat progrese reale pentru construirea spitalelor regionale”, a continuat Mihăilă, care a dat ca exemple cazurile spitalelor de la Iași, Cluj și Craiova. La finalul bilanțului, Mihăilă a mulțumit „tuturor colaboratorilor” și a spus că „a fost o onoare” să activeze în minister.

Întrebată apoi de jurnaliști dacă orgoliul politic este mai presus de sănătatea publică, Mihăilă a replicat: „Eu nu am niciun orgoliu politic, dar cred că întrebarea trebuie adresată premierului Cîțu, care deja a demis, în plin val 3, un ministru al sănătății”.

Referitor la ministrul care va prelua interimatul în locul său, Ioana Mihăilă a spus că „oricine va prelua interimatul de la Sănătate va beneficia de întreaga mea colaborare, la fel cum va beneficia de colaborarea secretarilor de stat și a oamenilor din echipă, dacă aceștia doresc și sunt bine-veniți să rămână”, fără să ofere nume. Potrivit surselor politice Libertatea, Cseke Attila va fi interimar la Ministerul Sănătății.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 5

UPDATE ora 10.00: Vicepremierul Dan Barna a anunțat că „am înregistrat și depus demisiile, împreună cu miniștrii USR-PLUS, la cabinetul premierului”.


Miniștrii USR-PLUS își depun demisiile din Guvern în această dimineață, demisiile urmând să fie înregistrate la Secretariatul General al Guvernului. Din cabinetul Cîțu se vor retrage vicepremierul Dan Barna, ministrul sănătății, Ioana Mihăilă, ministrul transporturilor, Cătălin Drulă, ministrul economiei, Claudiu Năsui, ministrul cercetării, Ciprian Teleman, și ministrul proiectelor europene, Cristian Ghinea.

Apoi, miniștrii demisionari își vor prezenta bilanțurile în conferințe de presă. Mai întâi Ioana Mihăilă, la ora 10.00, apoi Cătălin Drulă la 11.00, Claudiu Năsui la 12.00 și Ciprian Teleman la 13.00, urmând ca apoi să fie anunțat și programul lui Cristian Ghinea.

Ce liberali preiau ministerele de la USR-PLUS

Potrivit surselor politice Libertatea, portofoliile rămase vacante vor fi preluate interimar, astfel: premierul Florin Cîțu va fi la Fonduri Europene, Dan Vîlceanu la Ministerul Transporturilor, Sorin Cîmpeanu la Ministerul Cercetării, Cseke Attila la Ministerul Sănătății și Virgil Popescu la Ministerul Economiei, minister pe care l-a mai condus în 2020.

Demisia miniștrilor USR-PLUS a fost anunțată aseară, de Dan Barna, care a spus că premierul Cîțu „a dinamitat conștient și perfect responsabil această coaliție, cu bună știință și cinism”. Barna a mai spus că „Florin Cîțu nu mai poate să fie premier și din acest motiv miniștrii USR-PLUS se retrag”, ca „să deblocăm această criză”.

Criza guvernamentală a fost generată pe 1 septembrie, după ce premierul Florin Cîțu l-a revocat pe ministrul justiţiei, Stelian Ion, susținând că acesta a refuzat să avizeze Programul de investiţii Anghel Saligny.

Urmărește-ne pe Google News