”Mi s-ar părea normal ca atunci când se constată o neclaritate, să se adreseze direct Ministerului Muncii, pentru a rezolva aceste probleme la masa verde. Am descoperit, după întâlnirea cu grefierii, că ceea ce constatam ieri chiar așa este, și anume li se calculează greșit salariile de către resursele umane”, a spus ministrul Muncii.
Ea a menționat că legea ar trebui aplicată fără probleme, cu atât mai mult cu cât există deja un ghid aprobat împrenă cu cei de la Curtea de Conturi, pe site-ul Ministerului Muncii, de mai bine de o lună de zile, iar toți cei din departamentele de resurse umane trebuiau să îl consulte.
”Din punctul nostru de vedere, legea e clară și foarte ușor de înțeles. Drept dovadă că doar la patru Curți de Apel sunt calcule greșite la salarii”, a mai spus ministrul Muncii, precizând că s-a stabilit elaborarea uneui norme de clarificare, pe site-ul Ministerului, pentru a rezolva această situație care nu e generată de lege, nu scad salariile conform legii, ci pur și simplu cineva a calculat greșit și paote că ar trebui să îșui asume răaspunderea.
Ministrul Muncii a criticat și reacțiile sindicatelor din sănătate, care au anunțat că vor organiza proteste, în perioada următoare.
”Dacă nici în sănătate nu sunt mulțumiți, nu știu ce să mai spunem, pentru că știți ce majorări salariale sunt. Am avut multe discuții cu cei din sănătate, și am rămas ca Ministerul Sănătății să elaboreze un regulament de sporuri. Nu știu ce s-a mai întâmplat, ddar este obligatoriu să fie finalizat în luna martie”, a spus Lia Olguța Vasilescu.
Grefierii au protestat după ce au constatat că, după transferul contribuţiilor sociale unele salarii vor scădea cu 500 de lei.
Principalul motiv de nemulțumire este acela că, după transferul contribuțiilor sociale, unele vor salarii ar urma să scadă cu până la 500 de lei.
„Principalul motiv de nemulţumire îl constituie faptul că, în urma transferului contribuţiilor sociale din sarcina angajatorului la angajat, grefierii cu vechime mai mare de 15 ani în muncă şi în funcţie vor suferi o scădere a salariului net cu sume cuprinse între 36 şi 500 lei, cu toate că Ministrul muncii şi justiţiei sociale a asigurat că în sistemul bugetar nu va avea loc o scădere a salariilor, ci o creştere graduală. Considerăm astfel că suntem discriminaţi faţă de celelalte categorii profesionale din sistemul bugetar, fiind singura categorie profesională bugetară căreia nu i-au fost majorate salariile (ultima creştere salarială având loc în data de 1 decembrie 2015, când s-a aplicat pentru întreg sistemul bugetar o creştere salarială de 10%)”, afirmă, într-un comunicat de presă, membrii fondatori ai Asociaţia Grefierilor din România.
Citește și: VIDEO EXCLUSIV. Gabriela Ambăruș, președintele MISA, a vorbit deschis despre marile scandaluri: orgii, tantra yoga și urinoterapie