Ministrul polonez al agriculturii Henryk Kowalczyk și-a anunțat miercuri demisia, pe fondul protestelor tot mai insistente ale fermierilor locali nemulțumiți de importurile masive de cereale ucrainene ieftine.

Kowalczyk a declarat că a decis să renunțe la funcție în urma deciziei Comisiei Europene de a prelungi importurile fără taxe vamale pentru cerealele ucrainene până în iunie 2024. Fermierii polonezi ceruseră introducerea de taxe vamale.

„Deoarece este clar că această cerere nu va fi satisfăcută de Comisia Europeană în acest moment, am decis să demisionez din funcția de ministru al agriculturii”, a declarat Kowalczk.

Ca parte a unei inițiative a UE, toate taxele pentru exporturile de cereale ucrainene în cele 27 de state membre ale blocului au fost ridicate, cu scopul de a facilita tranzitul acestora spre restul lumii, inclusiv Africa.

Din cauza blocajelor logistice însă, cantități masive de cereale ucrainene, mai ieftine decât cele produse în Uniunea Europeană, au rămas în țările de tranzit, inclusiv Polonia și România, spre nemulțumirea agricultorilor locali.

Comisia Europeană a acordat o primă tranșă de compensații financiare, dar acestea au fost considerate insuficiente și au atras critici, inclusiv din partea României.

Prim-miniștrii a cinci state, inclusiv Polonia, i-au scris vineri președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a cere măsuri privind importurile agricole ucrainene. Aceștia au declarat că ar putea fi necesară reintroducerea taxelor vamale dacă afluxul de cereale și alte produse din Ucraina nu poate fi oprit prin alte mijloace.

Printre măsurile cerute de cele cinci state se numără suplimentarea fondurilor europene distribuite fermierilor drept compensații, dar și posibilitatea folosirii acestor bani pentru direcționarea exporturilor ucrainene către țările din Africa și Orientul Mijlociu.

Alte măsuri propuse sunt crearea de către UE, în colaborare cu Programul Alimentar Mondial, a unei soluţii prin care cerealele ucrainene să fie achiziţionate, pentru a nu rămâne în UE, urgentarea procesului de ajutorare a fermierilor europeni şi crearea unor mecanisme automate de sprijin pentru fermierii din regiunile afectate.

La sfârșitul lunii martie, un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat că un al doilea pachet de despăgubiri pentru fermierii din Europa care au fost afectați de importurile de cereale din Ucraina va fi anunțat în aprilie.

Cel mai probabil, cel de-al doilea pachet va fi prezentat statelor membre în a doua jumătate a lunii aprilie și va fi propus ca amendament la primul pachet.

Polonia a fost de la debutul invaziei Rusiei unul dintre cei mai mari susținători ai Ucrainei și unul dintre aliații care a îndemnat UE să meargă mai departe cu regimul de sancțiuni economice impuse Moscovei.

Premierul Mateusz Morawiecki a fost unul dintre primii lideri europeni care au vizitat Kievul și de asemenea un susținător puternic al aderării rapide a Ucrainei la UE – un pas ce ar oferi exportatorilor acestei țări acces neîngrădit la piața comunitară.

Contextul intern a început însă tot mai mult să conteze, pe măsură ce alegerile parlamentare se apropie, iar guvernul a redus recent oferta financiară pentru refugiații ucraineni și a semnalat că are o problemă tot mai mare cu cerealele care sosesc în țară.

Premierul a subliniat că, deși Polonia dorește să ajute Ucraina, „în acest caz avem o problemă serioasă, fermierii noștri, agricultura poloneză, și asta este ceea ce mă interesează”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News