Ruslan Strileț, care se află în Cipru pentru a participa la o conferință pe probleme de mediu organizată de Organziația Națiunilor Unite, a declarat vineri, într-un interviu acordat agenției americane de presă, că o eliberare de radioactivitate de o asemenea amploare s-ar putea extinde pe o suprafață de două milioane de kilometri pătrați, adică „de trei ori mai mare decât suprafața totală a Ucrainei” sau o zonă echivalentă cu jumătate din suprafața Uniunii Europene.

Un accident la centrala de la Zaporojie – cea mai mare centrală nucleară din Europa – ar putea declanșa, de asemenea, „un val de refugiați de mediu” care vor fugi în alte zone din Ucraina sau în străinătate, a precizat oficialul guvernamental ucrainean.

Potrivit lui Strileț, aproximativ 3 milioane de hectare de pădure au fost afectate sau au ars de când a început invazia rusă, pe 24 februarie, și până în prezent.

Incendiile de pădure, în combinație cu atacurile rușilor asupra depozitelor de petrol și a instalațiilor industriale, au făcut ca peste 67 de milioane de tone de poluanți să ajungă în aer. În prezent, 812 zone naturale protejate au fost deteriorate sau sunt în continuare amenințate, a mai anunțat ministrul ucrainean.

El a adăugat că evaluarea preliminară a pagubelor de mediu pe care războiul le-a provocat în aceste șapte luni arată că este vorba despre pierderi care se ridică la peste 36 de miliarde de euro (35,25 miliarde de dolari).

Foto: EPA

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

 
 

Urmărește-ne pe Google News