UPDATE ora 15.00 Predoiu: De la detergenți la cosmetice, de la mâncare la băutură, estul este transformat într-un soi de piață de desfacere pentru mărfurile inferioare ale Occidentului

”E oficial! Calitatea produselor comercializate în țările din Estul Europei este diferită față de cele din Vest, deși pe ambalaje figurează același brand și aceleași compoziții. De la detergenți la cosmetice, de la mâncare la băutură, estul este transformat într-un soi de piață de desfacere pentru mărfurile inferioare ale Occidentului. O confirmă studiile făcute în Slovacia, Cehia, Ungaria și Polonia. O confirmă, cam cu jumătate de gura, și Comisia Europeană (pentru detalii, aruncați o privire pe raportul prezentat de Cehia”, a transmis, luni, Cătălin Predoiu.

Liberalul amintește că la Consiliul pentru Agricultură și Pescuit s-a convenit că aceasta comisie este alături de preocupările țărilor care acuză dublul standard Est-Vest al calității mărfurilor și că organismele specializate din țările Uniunii ar trebui să raporteze atât intern cât și Comisiei descoperirea unor astfel de practici sancționabile. La fel și comisarul european pentru Justiție, cehoaica Vera Jourova, a declarat că trebuie găsită o soluție de urgență.

Deputatul PNL afirmă că în momentul de față în România nu există date oficiale despre această practică pentru că, în fapt, nimănui nu-i pasă.

”În Ungaria, Slovacia, Polonia, Cehia datele există și aceste țări trag de mânecă Uniunea cu argumente, cerând acțiuni ferme. În România e liniște. Și continuăm să cumpărăm produse despre care presupunem cu bune motive că sunt mult inferioare celor din Vest. Salamul cu mai multe grăsimi și mai puțină carne, mai mulți coloranți în mâncare, cosmetice de proastă calitate… Domnule Dragnea-Grindeanu, dacă nu sunteți în stare, mai bine lăsați-i pe alții”, mai spune Cătălin Predoiu.


Ministrul a precizat că este vorba despre echipe comune formate din reprezentanți ai Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Protectia Consumatorilor (ANPC) și Ministerului Agriculturii.

”Este vorba despre un control făcut de specialiști din trei instituții. Aceste controale se fac în deplină libertatea pe care și-a luat-o acest colectiv. Se prelevează probe, se fac analize și săptămâna viitoare, acest colectiv de specialiști va prezenta concluziile privind calitatea produselor alimentare aflate în comerțul din România și provenite din Uniunea Europeană”, a declarat Petre Daea.

El a precizat că aceste controale vor continua și în perioada următoare.

Și Avocatul Poporului s-a sesizat pe tema produselor de calitate inferioară vândute în Europa de Est. Decizia vine după ce Ungaria, Cehia, Slovacia și Polonia (țări care formează Grupul de la Vișegrad) au protestat împotriva standardelor duble practicate de marile branduri la produsele alimentare.

Sesizarea Avocatului Poporului vizează o posibilă încălcare a art. 16 și art. 34 din Constituție privind egalitatea în drepturi și dreptul la ocrotirea sănătății. Verificările au fost cerute după ce, pe 25 februarie, presa a scris că Grupul de la Vișegrad a făcut apel la celălalte state din Europa Centrală și de Est să se alăture inițiativei împotriva standardelor duble practicate de marile branduri, prin practica folosirii unor ingrediente de calitate inferioară în produsele alimentare destinate vânzării în statele mai sărace din Uniunea Europeană.

”Asociațiile pentru protecția consumatorilor și Guvernele s-au plâns că unii producători de alimente folosesc ingrediente mai ieftine în gama de produse destinată Europei Centrale și de Est (CEE) decât în bunurile vândute sub branduri identice în Germania și Austria. Practica este permisă în prezent, deoarece Uniunea Europeană solicită doar o listă de ingrediente pe ambalaj”,  precizează Avocatul Poporului.

 
 

Urmărește-ne pe Google News