Ministrul agriculturii, Florin Barbu, vrea plafonarea adaosului pentru toate alimentele făcute în România. Economist: „Visează la mercurialul lui Ceaușescu”
Florin Barbu / FOTO: Hepta

Experții consultați de Libertatea spun că măsura ar duce în final la dispariția produselor românești de la raft și favorizarea indirectă a mărfurilor de import.

Plângerile producătorilor români

Anunțul vine după ce o serie de producători români s-au plâns de tratamentul la care sunt supuși de lanțurile străine de supermarketuri și hipermarketuri.

Sonimpex – firma care produce magiunul de Topoloveni – a acuzat lanțul Metro că voia să cumpere borcanul cu 9,4 lei, dar îl punea la raft cu 30 de lei, conform Hotnews. Compania a dat în judecată lanțul german.

De asemenea, producătorul de înghețată Cream Land din Teleorman s-a plâns că a fost scos de pe raft de 7 din 10 cele mai mari rețele comerciale, respectiv Carrefour, Kaufland, Profi, Penny, Auchan, Mega Image și Metro. Compania a făcut plângere la comisia de abuzuri din Senat și Consiliului Concurenței, arată aceeași sursă.

„În primăvara anului 2020, ne-au ridicat preţurile de raft de la 25 de lei la 42 de lei caserola mare. Şi de la 15 la 25 de lei caserola mică, fără ca noi să fi mărit preţul de achiziţie cu niciun bănuţ”, a spus Irina Filip, patroana fabricii de înghețată, conform Observator.

Generalul Vasile Milea, „eroul” care a ordonat reprimarea Revoluției la Timișoara. „Sinuciderea a fost practic o încercare de autorănire”
Recomandări
Generalul Vasile Milea, „eroul” care a ordonat reprimarea Revoluției la Timișoara. „Sinuciderea a fost practic o încercare de autorănire”

De asemenea, producătorii de legume s-au plâns că sunt forțați să arunce marfa pe câmp sau să o vândă în pierdere, în timp ce retailerii o comercializează la prețuri de câteva ori mai mari decât cele plătite producătorilor.

Același lucru s-a întâmplat și la lapte, unde producătorii s-au plâns că vând cu 1,7-2 lei litrul de lapte la poarta fermei, iar la raft ajunge cu 7 lei pe litru. Aceștia au cerut eliminarea mărcilor proprii ale retailerilor, care își pun propriile produse la prețuri sub cel al producătorilor.

Ce vrea ministrul

Ministrul Florin Barbu spune că aceste comportamente sunt practici comerciale neloiale.

„Există o practică comercială neloială. Vedem produse româneşti cu adaos comercial foarte mare, iar produsele care vin din import au un adaos comercial foarte mic. Ne dorim foarte mult ca toți românii să aibă acces la alimente românești în retail și la prețuri corecte”, a afirmat oficialul, potrivit Observator.

Anterior, la finalul lunii martie, Barbu a acuzat marile lanțuri de magazine:
„Nu mai vrem ca pe rafturile retailerilor din România adaosul comercial la produsele româneşti să depăşească 20%, astfel încât produsele româneşti să aibă un adaos comercial limitat până în 20%, iar la produsele care vin din import, retailerii să pună orice adaos comercial doresc ei. În momentul de faţă, dacă facem o analiză, şi am făcut această analiză, produsele agroalimentare româneşti au adaos comercial mai mare decât produsele care vin din import, în magazinele de retail”.

Adevărata revoluție. Cei zece pași care chiar ar schimba România
Recomandări
Adevărata revoluție. Cei zece pași care chiar ar schimba România

Expert: Orice intervenție va fi în defavoarea consumatorilor pe termen lung

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, vrea plafonarea adaosului pentru toate alimentele făcute în România. Economist: „Visează la mercurialul lui Ceaușescu”
Cristian Păun / FOTO: Agerpres

Cristian Păun, profesor la Academia de Studii Economice (ASE) din București, spune că adevărul este la mijloc în disputa dintre producători și supermarketuri, dar nu intervenția statul trebuie să fie soluția.

Acesta dă ca exemplu plafonarea prețurilor la alimentele de bază, introdusă anul trecut, care a dus la scumpirea celorlalte produse. Acest fenomen este numit „waterbed effect”, adică efectul saltelei de apă. 

Premierul Marcel Ciolacu a cerut zilele trecute anchetarea scumpirii cu 25% a detergenților din ultimul an, iar Consiliul Concurenței investighează dacă aceste scumpiri sunt justificate. 

„Am spus de prima oară că dacă plafonezi prețul la alimente, o să se scumpească altceva. Și așa am avut situația cu detergenții. Soluția este să înflorim producția, să facem sisteme de irigații ca să avem prețuri mai mici. Statul trebuie să rămână la reglementări cât mai la nivel de principiu, nu de detaliu”, potrivit lui Păun.

Coșul de cumpărături, mai ieftin în Ungaria decât în România | Experiment Libertatea
Recomandări
Coșul de cumpărături, mai ieftin în Ungaria decât în România | Experiment Libertatea

Acesta spune că orice intervenție a statului va fi, în final, în defavoarea consumatorilor, iar produsele românești vor dispărea de la raft odată cu plafonarea adaosurilor.

„Orice intervenție a statului în zona mecanismelor de piață nu produce pe termen lung efecte benefice pentru consumator. Dimpotrivă, ne ducem către o economie planificată. Niște comuniști cred că pot interveni pe piață. Efectul nu e împotriva inflației, va fi o înrăutățire a situației pentru consumatori și a calității produselor. Produsele nu vor mai fi aduse la raft, retailerii vor prefera să aducă doar din străinătate, unde nu au plafon”, punctează Păun.

Profesorul de economie spune, ironic, că apoi următoarea măsură va fi impunerea de procente de produse românești la raft.

Concurența funcționează în timp

Expertul spune că singura soluție este concurența și dă și o serie de exemple.

Nu înțeleg de ce Guvernul nu vine și zice că scutește de impozit pe 10 ani producătorii care se asociază și își fac lanțuri de magazine. Vedem, de exemplu, că Aqua Carpatica a lansat apă minerală cu arome, ceea ce e un fel de concurență pentru Coca-Cola. Asta arată că piața acționează. Dar trebuie să așteptăm. Apoi, de ce nu avem un lanț de retail românesc, listat pe bursă, unde să fie acționar și să se ducă toți cei nemulțumiți?

Cristian Păun, profesor de economie:

Asaltul asupra retailerilor

Acesta susține că în ultimii ani există o tendință a guvernelor din întreaga lume de a da vina pe retaileri pentru scumpiri.

România a impus anul trecut o taxă de 1% pe cifra de afaceri a marilor companii, care afectează îndeosebi marii retaileri.

De asemenea, ministrul agriculturii a anunțat în februarie intenția de a elimina produsele marcă proprie ale retailerilor, iar recent a existat și o propunere de a închide mallurile și supermarketurile în weekend.

Premierul Marcel Ciolacu a acuzat de curând producătorii și retailerii de scumpiri mascate prin reducerea gramajelor produselor, considerând acest lucru drept o „înșelăciune” la adresa consumatorilor.

„Ce vedem în ultima perioadă este o luptă pe care statul o duce împotriva lanțurilor de supermarketuri. Și nu doar în România. De exemplu, în Grecia, cei de acolo și-au pus sectorul pe butuci. Și-au dat afară supermarketurile străine și acum au doar cu capital grecesc, iar prețurile au crescut”, avertizează Păun.

Dispute între retaileri și producători

Conflicte privind prețurile între producători și retaileri sunt și în Franța, unde Carrefour are un diferend cu Pepsi, iar Intermarche are altul cu Unilever.

Concomitent, lanțul de supermarketuri Edeka din Germania – cel mai mare din țară – a eliminat produsele Procter & Gamble din cauza unei dispute privind prețurile.

„Visează la mercurialul lui Ceaușescu. Vom ajunge curând la cartele de alimente”

Analistul Adrian Negrescu este chiar mai dur.

„Am senzația că ministrul agriculturii visează la mercurialul lui Ceaușescu, care dicta ce să se vândă și cu cât și ce salarii să fie. În ritmul ăsta vom ajunge curând să avem și cartele de alimente. Nu își dă seama că o astfel de măsură va ajunge să favorizeze, de fapt, producătorii străini”, afirmă acesta.

În plus, măsura ar afecta tot producătorii autohtoni. „Dacă tu le plafonezi firmelor românești câștigurile, cum Dumnezeu să se mai dezvolte, să facă culturi și să își modernizeze utilajele și fabricile? Sunt oameni fără carte, care nu știu cum funcționează economia”.

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, vrea plafonarea adaosului pentru toate alimentele făcute în România. Economist: „Visează la mercurialul lui Ceaușescu”
Analistul Adrian Negrescu

Politicienii au nevoie de un vinovat de serviciu pentru proasta administrare și pentru faptul că avem cea mai mare inflație din Uniunea Europeană.

Adrian Negrescu, analist economic:

România, „Venezuela Europei

Acesta acuză coaliția PNL-PSD că a gestionat prost economia din 2022 până acum, afirmând că țara noastră dispune de resurse de petrol, gaze și energie, dar a avut creșteri masive de prețuri în domeniu, lucru care mai departe a dus la scumpiri în toată economia. 

Iar acest lucru se vede în prețurile produselor de la raft.

„Noi jucăm în Europa rolul Venezuelei, care are resurse, dar politicienii nu știu să ia măsuri. Suntem tot timpul în urma trendului, abia prindem ultimul vagon”, afirmă acesta.

Mai mult, acesta acuză guvernanții că au provocat cu bună-știință inflație pentru a ușura situația bugetului statului. 

„Suntem pe Titanic”

Negrescu avertizează și că situația economică se deteriorează, iar anul viitor, Guvernul va fi forțat să majoreze taxele.

Libertatea a scris recent că în coaliția de guvernare se analizează majorarea TVA de la 19 la 21% și introducerea unei suprataxări a salariilor mari.

„Noi suntem pe Titanic, pe puntea superioară, politicienii cântă, iar pe cele de jos, toată lumea încearcă să se salveze. Suntem cu apa până la gât, iar prognoza meteo-bugetară arată un adevărat tsunami fiscal în 2025”, conchide acesta.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (10)

Moshu   •   21.05.2024, 10:25

Mai draga,oare de ce este bagat in seama atita,saracul asta al lui barbu ? El saracu' nu vrea nimic pt ca nu stie nimic ! El urmeaza linia partidului : arunca-n piata o ideie ciudata ca sa vada reactia alora care se pricep si apoi,daca-i buna o pun in practica,daca nu,cauta alta ! Asa a functionat psd tot timpul,aduceti-va aminte de celbrul duo dragnea-valcov,cite "chestii destepte"promovau saptaminal si apoi "schimbau foaia" in urma reactiilor celor care chiar se pricep !!

alemao_romania   •   21.05.2024, 06:34

Domn profesor Păun, există o vorbă la țărani și anume: Sătulul nu crede flamandului! Dvs, aveți un venit decent în calitate de profesor, nu duceți grija zilei de mâine. Așa că ne explicați mereu cu mare dezinvoltură teoriile economice. Dar, o teorie rămâne tot o teorie! Dvs ne povestiți de minunata concurență economică și blamați intervenția statului. Dacă exista concurență LOIALA, de ce preturile la abonamentele telecom au trecut de 10 euro desi exista un ofertant care tine cu dinții abonamentele scăzute la maxim 5 euro? De ce vânzătorii de produse petroliere țin prețurile foarte ridicate, chiar mai mari decât în UE? De ce nu scade prețul la energia electrică în condițiile în care exista energie de la centrale eoliene, centrale hidrodroelectrice ori panouri fotovoltaice? Unde e minunata concurenta de care ne povestiti peste tot în mass media? De ce nu funcționează? Teoria ramana teorie daca comerciantii nu joaca corect și statul este obligat sa intervină în economie.

Vruum   •   21.05.2024, 05:03

E nasol cu paricopitatele și în guvern și în parlament! Atât poate țara asta a noastră? Și, apoi, să clamezi necesitatea stabilității în prostie e prea mult chiar și pentru Ciuma Roșie! Ringier, vă rog să mă scuzați pentru acest comentariu!

Vezi toate comentariile (10)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Unica.ro
Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Cum arăta Corina Caciuc în urmă cu câțiva ani, înainte de operațiile estetice...Pare altă femeie, dar și atunci era atrăgătoare
Viva.ro
Cum arăta Corina Caciuc în urmă cu câțiva ani, înainte de operațiile estetice...Pare altă femeie, dar și atunci era atrăgătoare
De ce câștigă numai Tudor Chirilă "Vocea României". Are 7 trofee, iar ultimele 4, consecutive. Mutările geniale pe care le-a făcut în finale
Libertateapentrufemei.ro
De ce câștigă numai Tudor Chirilă "Vocea României". Are 7 trofee, iar ultimele 4, consecutive. Mutările geniale pe care le-a făcut în finale
Fabrica mare din România care concurează cu cele din Europa. Producția e una impresionantă și se lucrează după cele mai înalte standarde
FANATIK.RO
Fabrica mare din România care concurează cu cele din Europa. Producția e una impresionantă și se lucrează după cele mai înalte standarde
Ce părere are Raluca Bădulescu despre prima poza cu ea care a apărut în presă în urmă cu mulți ani: „Foarte multă lume își imaginează
Elle.ro
Ce părere are Raluca Bădulescu despre prima poza cu ea care a apărut în presă în urmă cu mulți ani: „Foarte multă lume își imaginează
Fotografie unică cu Mihaela Rădulescu la Revoluție, urcată pe tanc! Cum arăta diva în 1989. 'Eram blondă, tunsă periuță. Voiam să intru în diplomație'. Imagini de colecție / FOTO
Unica.ro
Fotografie unică cu Mihaela Rădulescu la Revoluție, urcată pe tanc! Cum arăta diva în 1989. 'Eram blondă, tunsă periuță. Voiam să intru în diplomație'. Imagini de colecție / FOTO
Cel puţin 1.8 milioane de români vor fi afectaţi de ordonanţa de urgenţă pentru austeritate. Oamenii se tem că turismul va fi în pierdere
Observatornews.ro
Cel puţin 1.8 milioane de români vor fi afectaţi de ordonanţa de urgenţă pentru austeritate. Oamenii se tem că turismul va fi în pierdere
Horoscop 23 decembrie 2024. Leii au ocazia să contribuie la restabilirea armoniei în mediul de la serviciu, cu condiția să nu se bazeze doar pe ei
HOROSCOP
Horoscop 23 decembrie 2024. Leii au ocazia să contribuie la restabilirea armoniei în mediul de la serviciu, cu condiția să nu se bazeze doar pe ei

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI